Byggahus.se

Sommarstuga nära väg

 1. P
  Medlem · 7 inlägg

  Paula76a

  Medlem
  Vi har en stor tomt med 2 hus på, ett gammalt torp från 1850-talet och ett "nyare" hus från -87, som vi nu under 2 omgångar försökt sälja utan större framsteg.
  Vi har nu återupptagit funderingarna om att göra något nytt på tomten men då torpet står näst intill dikt an utmed vägen funderade vi på hur reglerna ser ut för nybygge. Vi har isf tänkt riva det gamla torpet och flytta ner ett ev nytt hus en bit ner på tomten så det inte ska ligga så nära vägen. Troligen blir det ett souterränghus då tomten sluttar ganska rejält just där.
  Frågan är nu, gäller samma regler med avstånd från vägen (enligt kommunen här 12 m) om det redan står ett befintligt hus nära vägen idag och vi kanske inte vill bygga såpass långt ner som 12 m från vägen?

  Det är en mindre väg utan mkt trafik. De som kör där är de som bor i närområdet, annars är sommaren den årstid som är mest trafikerad pga småbåtshamnen 3 km bort.
  Vårt sommarställe är det enda som inte är åretruntboende idag av de 3 hus som ligger inom en radie av 5 km.
  Jag har ringt och pratat med kommunens bygglovsrådgivare men tänkte inte på att fråga just detta.
  Vet att det inte skulle vara några större problem att få bygga då det saknas detaljplanering osv (enligt handläggare på kommunen), det är på landet och en bra bit från stan.

  Måste man ansöka om att riva det gamla torpet? Vad är det för kostnader? Om någon vet och har egna erfarenheter.

  Tacksam för alla svar (y):D:strong:
   
 2. T
  Medlem · stockholm · 1 844 inlägg

  toolman77

  Medlem
  Ring tillbaka till kommunen och fråga. Det är olika regler i olika kommuner så det är bästa stället att få ett korrekt svar.
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · 7 inlägg

  Paula76a

  Medlem
  Misstänkte nästan att det skulle bli svaret :geek: får ta och göra det.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.