Byggahus.se

Solpaneler kombinerat med elektrisk golvvärme.

 1. olofssonmarcus
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Vi renoverar ett torp från ca 1890 och har fyllt vår grund med skumglas. Nu ska vi gjuta en platta på detta med golvvärme. Sedan funderar vi på att montera solpaneler på verkstaden, ca 60kvm Frågan är om vi ska ha vattenburen eller elektrisk? Och kommer det att räcka som uppvärmning? Vi ska tillägsisolera inåt 45mm skall tilläggas.
  I mitten har vi en braskamin och vedspis för kalla dagar.
   
 2. E
  Medlem · Nivå 21
  Tycker det låter lite fel med att låta solceller driva golvvärme.
  Vanligtvis används solceller som ett komplement till den vanliga elnätsmatningen och matar så mycket det kan, sedan går det vanlig elnätet in för övriga tider då inte solcellerna räcker till. Överskott kan matas ut på elnätet och ge dig en viss slant från elbolaget.

  Solpaneler med vatten brukar dockas med en befintlig panna, som sedan drivs av någon energikälla.
   
 3. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Det tycks vara fler och fler som resonerar så, och med dagens skattesubventioner funkar det ju att producera på sommaren och konsumera på vintern. Blir det här vanligt kommer solkraften att stressa elsystemet en hel del. Man bör nog ompröva hur bra solkraft egentligen är.
   
 4. olofssonmarcus
  Medlem Nivå 1
  Okej. Tyvärr så har vi inget befintligt system så det kommer bli väldigt dyrt för oss att installera ett helt nytt som ska driva allting. Frågan är hur mycket energi vi kommer att ta göra av med på ca 70kvm?
  Vi tänker visserligen bo här till ålderns höst. Så på sikt kanske ett Vattenburet system tillsammans med säg berg/jordvärme skulle vara ett bättre alternativ?
   
 5. T
  Medlem · Nivå 16
  I princip rätt men vi är fortfarande ljusår från att elsystemet mår illa av all sol-el. Titta i tyskland där sol-el är betydligt vanligare än i Sverige och det går bra.
  Varje kWh som jag producerar på sommaren går ut på nätet och kan exporteras till Tyskland, Polen, Danmark eller Litauen och kan där ersätta fossil el.
   
 6. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Tyskland har hög elförbrukning på sommaren på grund av luftkonditionering. Värmen är till stor del baserad på gas. Så där matchar solcellerna efterfrågan mycket bättre än i Sverige.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 16
  Man ska inte ha sol-el för egen uppvärmning då behov och tillgång ligger tidsmässigt isär.
  Man ska se sol-el som en grön investering där den tillverkade elen delvis kan användas till eget bruk och överskottet säljs till nätet till marknadspris.
  Drömmen att tillverka sin egen el med solceller är tyvärr väldigt orealistiskt om man bortser från mycket dyra off-grid lösningar.
  Frågan om vattenburen eller elgolvvärme är en helt annan sak med byggnadstekniska för- och nackdelar.
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Ja, som sagt. Med dagens system för prissättning av el som du kan sälja till elbolaget så är det ju relativt lönsamt att använda solceller, sälja det mesta till elbolaget, och sedan köpa tillbaka på vintern, då behöver väldigt mycket mer än på sommaren, och din egen produktion är blygsam på vintern.

  Frågan sedan om du skall driva värmen i byggnaden med direkt el, eller någon form av vattenburen värme är en helt annan fråga.

  Om vi antar att du tvekar mellan ex. direktverkande elvärme, eller någon form av vattenburen värmepumpslösning, så är ju direktverkande el billigare investering, men ger 3 - 4 ggr högre elförbrukning, än ex. bergvärme.

  Om man tolkar frågan som att du har en viss summa att investera, så skulle jag inte satsa på solceller. Du får bättre besparing med en värmepump. Om du sedan skall ha en bergvärmepump, eller luftvatten VP, eller en luft/luft (låg investering) beror lite på husets förutsättningar.