Byggahus.se

Solcellspergola - rimligt? Lämpliga celler? Bygglov? Kostnad?

 1. M
  Medlem · Västerbotten · 11 inlägg

  mushu

  Medlem
  Funderar på att sätta upp en solcellspergola i anslutning till huset, 12-15kvm yta i söderläge lite högre än vårt innertak. Bor i Umeå. Det blir mkt sol men lutningen kommer inte bli helt optimal. Lite glädjekalkyl kanske men kring 2kwh/år?

  Eftersom det blir en liten anläggning vill vi få ner de fasta kostnaderna så mkt som möjligt. Med ett tillräckligt lågt pris kan det kanske kvitta om vi inte lyckas maximera effekt.

  Vill att det hela vilar på en betongplatta åtminstone, sen kanske man vill göra lite mer för estetik och komfort eller för att lämna öppet för framtida uppgraderingar om vi nånsin skulle bli förtjusta i att sitta utomhus o glassa.

  Om ni skulle (mot bättre vetande) ta er an ett sådant projekt, hur skulle ni göra?

  - Bifaciala paneler eller vanliga?

  - Nya eller begagnade?

  - Behövs bygglov?

  - Vad tror ni att man landar på för kostnad med maximalt avdrag under förutsättning att vi gör majoriteten av arbetet själva (dvs bortsett från elektroniken)?

  Förstår att det här kanske är en lite fånig fråga men kan inte släppa tanken och vore tacksam för era kloka synpunkter.
   
 2. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 5 848 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  Som jag har försåttt det kan bygglov behövas om man inte monterar på befintligt tak, men det kan nog skilja mellan okmmuner.
  Ni får ju bygga sätllningen -(pergolan) själva, men INte montera paneler eller kablage osv, inte ens skruva upp panelerna på ställnigen tyvärr. Detta efter att elsäkerhetsverket har skärpt reglerna för ett par år sen.
  Det innebär i sin tur att ni antaglien kan få svårt att hitta en firma som monterar, kopplar in, mäter och godkänner anläggningen om ni köper egna paneler :(

  Jag var själv inne ett tag på att köpa egna paneler och skruva upp och sedan låta en elektriker koppla in, men det får man alltså inte göra...
  https://www.elsakerhetsverket.se/yr...anlaggningar/installera-solceller-vad-galler/

  https://sollagret.se/blogs/nyheter/kopa-solceller-sjalv-hur-gar-det-till
   
 3. M
  Medlem · Västerbotten · 11 inlägg

  mushu

  Medlem
  Tack för matnyttig info! :) kanske ändå förståelig utveckling om man sett såna risker, samtidigt känns det som att det är lite vilda västern även bland certifierade installatörer!

  Yes, kommit fram till att det kommer med största sannolikhet att behövas bygglov för anläggningen. Trist om vi framöver tvingas söka nytt bygglov vid ev. ombyggnation till inglasat altan eller uterum.

  Känns ganska angeläget att försöka hitta bifaciala paneler ur både glädje- såväl som effektivitetshänseende med tanke på många månader med mycket snö. Tror det kan öka antalet timmar med elproduktion här hos oss.

  Känns stört omöjligt att få en uppfattning om vem det är man ska vända sig till här i Umeå för att få till en sådan här anläggning!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.