Solceller

26k läst  42 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej. Vore kul att få era synpunkter om solceller.
  Har just fått bidrag klart från länstyrelsen så jag får 45% av totalkostnaden betald. Solcellerna kostar 42000 för ca 17 kvm, sedan är det ganska mycket som tillkommer och arbete för elektriker och snickare/montör. Har inte kollat om bygglov ännu men jag tror inte det behövs. Har hört med elbolaget innan det blev uppköpt av Fortum, verkar inte vara något problem. Man måste nätansluta annars får man inte bidrag. Den el som skickas tillbaks får man inget för i sverige (i Tyskland är det kvittning som gäller).
   
 2. mycke_nu
  Medlem Nivå 22
 3. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 12
 4. Nimajneb
  Medlem Nivå 18
  Svårt att förstå varför elbolaget skulle betala 2,50/kWh.
  I Tyskland har dom ett system där man får rejält överbetalt av elbolagen och detta är subventionerat men o andra sidan kan man inte få något installationsbidrag.
  I Sverige kan vi få hjälp med grundinvesteringen och sedan har det ältats om hur vi ska kunna sälja/kvitta överskottsel.
  I försäljningsfallet utgår man då från spotpriset på elbörsen minus några ören vilket tex just nu skulle innebära kanske 25öre/kWh. 20-25öre kan vara en normal nivå under maj-juni då solceller producerar som mest och vi normalt sett förbrukar som minst, Mao överskott.

  Vet eg inte riktigt vad jag vill säga med detta men det känns iaf vanskligt att göra stora investeringar i solceller utan att det är fullständigt klarlagt hur ersättning skall skötas. Som privatperson vore väl det mest attraktiva att kunna kvitta kWh på årsbasis istället för att köpa dyrt på vintern och sälja billigt på sommaren.
   
 5. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 12

  Har kollat hur det är Telge energi skriver nu 5års kontrakt och betalar 1,50:-/kwh till den som fått statliga subentioner och 2,50:-/kwh till den som inte fått statliga subentioner .

  Anledningen enligt telge är att man tror sig hitta kunder som är villiga att betala för produkten.

  Man kan väl misstänka att det också handlar om ett sätt att få reklam och goodwill.
   
 6. Nimajneb
  Medlem Nivå 18
  Intressant, lite åt den tyska modellen.
   
 7. C
  Medlem Nivå 11
  Var det inte så att man var tvungen att vara kund också, alltså köpa el från Telge energi och då blir det inte billigt.
   
 8. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 15
 9. J
  Medlem Nivå 2
  17kvm hur många Kwh ger det per år? 2000kwh?

  Tittade på möjligheten att köpa paneler direkt från Kina och det verkar var stor prisskillnad. Kan kosta under 1usd/ watt för färdiga paneler i aluram.
   
 10. mycke_nu
  Medlem Nivå 22
  Det kan finnas andra aspekter än bara energikostnaden. Vi är delägare i ett litet vindkraftverk (125 kW) och kraftbolaget betalar en bit över ordinarie elpris eftersom verket hjälper till att stötta elnätet vilket minskar deras investeringsbehov.
   
 11. Nimajneb
  Medlem Nivå 18
  Det är väl inte elnätet i första hand som stöttas av vind o solkraft. Det spar in på vattenmagasin och uran och kostnaderna för produktion där ligger mellan 20 o 25öre om jag inte missminner mig, varför då betala de tiodubbla?
  Även nyproduktion av vindkraftverk ge en kostnad runt 40öre så fortfarande går matten inte ihop.

  Det verkar finnas något i det finstilta som vi missar, tex att binda upp sig 5år till hutlösa priser....
   
 12. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 12

  Du tänker på dom stora stamnäten det tillägg som mycke_nu pratar om är ca 5 öre/ kwh och är betalning för att det minskar belastningen på elnätet i det bostadsorådet eller den byn, alltså i huvudsak på 380volt sidan av transformatorn
   
 13. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 12
  Vid köp av 240 watt paneler borde produktionen kunna bli närmare 3000kwh
   
 14. Nimajneb
  Medlem Nivå 18
  Men hur kan det minska på belastningen i mitt lokala nät?
  Om det finns ett behov av X MW på 380V sidan så är det väl detta som sätter begränsningen och inte om energin plockas lokalt från min solpanel eller tas från högspänningssidan?
   
 15. mycke_nu
  Medlem Nivå 22
  Det som avses i vårt fall är det lokala distributionssnätet, vilket är på 10 kV.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: