Byggahus.se

Solceller på markstativ avstånd till jordkabel högspänning

 1. H
  Medlem · 390 inlägg
  Vi funderar på att sätta upp solceller på markstativ och tänkte i sådana fall slätta till marken lite.

  Men har jordkabel 10 kV som passerar över tomten. En detalj är att det går 2 stycken tillsammans (nerplöjda ihop), i en slinga till och från transformatorn. Räknas det då som 20 kV, om det nu har betydelse för avståndet.
  Ellevio vill inte svara på specifika frågor angående detta om man inte skickar in föranmälan, trots att man har beteckning på transformator och kan beskriva hur ledningarna är dragna. Lite stört att de vägrar informera när ledningen ligger på ens egen mark.

  Efter att pratat med solcellsleverantör så skickade vi in till Ledningskollen med frågan ovan i kommentar till ärendet. Men får endast tillbaka en karta från Geomatikk utan en kommentar.

  Finns det några regler någonstans att läsa? Det närmaste jag hittar är en tabell 4 med avstånd till luftledning, den har de även länkat från Ellevio.
   
 2. T
  Medlem · Blekinge · 8 751 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Är det rätt uppfattat att Ellevios jordkablar på 10 kV går i din mark/tomt? Du bör veta exakt var och hur djupt.
  Sådana strömkablar har inget elektriskt fält utanför sig, du kan ta på dom om du vill.
  Om du vill slätta till marken se till att kablarna alltid har en övertäckning på minst 50 cm. Det är ingen officiell regel men självbevarelsedrift för att skydda dom för nyfikna spadar.
  Du kan lägga dina solcellskablar precist som du vill. Avståndet till Ellevio ska vara betryggande så att din grävning inte hotar deras kabel, samt att om dom gräver efter sin kabel, att inte dina solcellskablar hotas. Korsningar bör göras vinkelräta.
  Jag förutsätter att Ellevio har servitut och kan sätta ut (markera) sina kablar på din tomt exakt.
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · 390 inlägg
  Redigerat 6 feb 15:15
 4. X
  Medlem · Skåne · 2 968 inlägg
  Vad är det mindre röret/slangen/kabeln för något? Är det en söktråd eller jordlina som ligger där också?
   
  • Laddar…
 5. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 15 516 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Den kopparfärgade? Det är en jordlina.

  Ang ursprungsfrågan så bör du tänka såhär TS... Kommer Ellevio kunna gräva fram sina kablar för underhåll utan att du behöver flytta på något som du sätter dit?
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem · 390 inlägg
  Ja inga problem.
  Men tror de kan ha en idé om 5 meter. Nu har de lovat att komma med ett svar på mail, vi får se. Vore bra med en bekräftelse på att det är okej innan man planerar mer.

  Angående kablar.
  3x150/35 AL till högspänningen och jordlinan i koppar. De drar fram och tillbaka mellan transformatorn och ett ministällverk i samma schakt 500 meter. Den tunna slangen i plogen är en 16 mm PEM för fiber. Avstickaren på spadbilden upp till huset, under kabelskyddet, är en 4G50 N1XE i aluminium. Passade på att få utbytt den gamla 4G10.

  Kuriosa apropå att det inte är nedlagt i mark överallt på landsbygden. Denna sträckning grävdes ner redan 1992 så det här är den som byts ut 25 år gamla. :cool:(y)
  De som syns på bilden nedan skrotades alltså. Nya högspänningen ligger till vänster i bild. Bilder från 2017 då det gjordes.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170517_161136548.jpg
   
 7. X
  Medlem · Skåne · 2 968 inlägg
  Lustigt, jag har precis fått min 4G50 AL utbytt mot en 4G95 AL :)
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · 390 inlägg
  En del har det (för) bra! :p(y)
   
 9. H
  Medlem · 390 inlägg
  Vi ringde till Ellevio på morgonen och fick prata med en i "Specialgruppen".

  Svar på mail nu:
  "Det bör vara 2 m på varsin sida av vår matandekabel och 1 m på vardera sida på din serviskabel. Detta ifall det blir något fel på kabeln så att vi kan gräva fram den utan att förstöra dina solceller".

  Kan man tolka "matandekabel" på annat sätt än att det gäller 10 kv-ledningen till transformatorn när det väl blir aktuellt med installation?
  Även om jag tycker de kunde skrivit det rakt ut. Men tror att de inte får skriva ut spänning på aktuell kabel, sekretessbelagt att det ligger en sådan där. Även om det känns lite "töligt". Vi har serviskabeln rakt in i transformatorn så det finns inget kopplingsskåp som skulle kunna ha en matandekabel i varje fall.
   
 10. GK100
  Medlem · Jönköping · 11 954 inlägg

  GK100Premiumikon: Hand

  Medlem
  Varför är du så nervös, det går ju inte att direkt missuppfatta utan är som du tänker dig samt mycket enkelt praktiskt sett mått för att komma åt med mindre grävare. När du känner till alla sträckningar så väl som du gör finns ju inte ens några större skäl att fråga Ellevio där sitter säkert lika nervösa och bakbundna i många fall man kommer åt att kontakta som kund.
   
  • Laddar…
 11. H
  Medlem · 390 inlägg
  Nej detta svar var ju bra egentligen så vi kör på det. (y)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.