Solcell att driva luft-luftvärmepump?

2k läst  10 svar

 1. C
  Medlem Nivå 7
  Har införskaffat solcellsanläggning till sommarstuga på en ö.På ön finns ingen el..... Ön ligger strax söder om Sundsvall,ett antal månader/år går det inte att komma dit om man inte har en hydrokopter [​IMG] o det har jag inte o tänker inte skaffa.... Solcellsanläggningen kommer att leverera 220-230.... Kan jag driva en luft-luftvärmepump med den el som solcellerna levererar? Jag har 6 Solcellsmoduler Perlight 310 W Think Top,Easy Solar 48/5000/70-100 MPPT 150/100 Color Control och 4 st 12V/220Ah gel Deep Cyckle Batterier....
   
 2. Bästa svaret

  S
  Medlem · Nivå 10
  En kort period ja. Inte dygnet runt.

  Om vi bortser från förluster och förutsätter att värmepumpen drar 1KW kontinuerligt så kan du driva den i 10 timmar på fulladdade batterier.
   
 3. Peter2400
  Medlem · Nivå 17
  På vår Toshiba så kan man på fjärren välja att begränsa maxeffekten, man väljer mellan 100/75/50%.
  Det kanske kan vara bra att inte belasta solcellerna för mycket.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · Nivå 9
  Det kan inte vara nån vidare bra lösning, värmepumpen behövs som mest när det är lite solljus och solcellerna ger mest när det är mycket solljus. Jag skulle nog skrinlägga den idén.
   
  • Laddar…
 5. Tokslut
  Medlem Nivå 9
  om det inte är kylan man vill åt ;)
   
  • Laddar…
 6. bysnickarn
  Medlem Nivå 1
  Har också solceller men för att få ut ström så måste det finnas 220 v för att driva invertern som gör om solcellsströmmen på ca 18 volt till 220v har Upplandsenerig sagt på frågan. :(
   
 7. B
  Medlem Nivå 4
  Du anger inte vilket energibehov du har för uppvärmning resp. hushållsel. Säg att du behöver 5000 kWh över året och att du vill hålla medeltemp på 10° under 7 månader.Under resten av året har ni oftast tvåsiiffrig temperatur. Det innebär i medel 715 kWh/mån. Med en underhållstemperaturen 10° inomhus och låg medeltemperatur ute (tyvärr även låg luftfuktighet), kanske du kan få ut COP på 3. Pumpen ska då leverera ca 102 kWh/månad under vintern, vilket inte är ett problem. Problemet är antalet soltimmar på vintern i Sundsvall. Ni har ju bara maj-sept med chans till sol från 3 tim/dag och upp till 8. F.ö. ca 1 tim/dag. Nu är det bara att kolla vad en futtig soltimme kan ge för effekt till din värmepump och vilken energimängd det blir. Låt oss säga för enkelhetens skull att du har 1 kW in på pumpen och 3 kW ut, så får du ut 1x3= 3 kWh/dag max. Motsvarar att du har ett element på 3 000/24 = 125W. Problemet är att lagra energimängden under dygnet.
   
 8. C
  Medlem Nivå 7
  Tack för alla svar!

  Jag inser att det är lämpligt att avstå från att köra luftvärmepumpen från solcellsanläggningen....

  Tack för att ni engagerade er i min fråga!
   
 9. G
  Medlem Nivå 4
  Är det kyla eller värme du tänkte använda luftvärmepumpen till?
   
 10. C
  Medlem Nivå 7
  Bara värme...
   
 11. G
  Medlem Nivå 4
  Som det nämndes i den förra tråden om solceller så är solel inte lämplig till uppvärmning, i alla fall inte i en normal offgrid lösning, Vill du ha bekväm värme som dessutom kan fjärrstyra och slå på innan du anländer finns det fina dieselkaminer.

  http://www.wallas.fi/index.php?id=440
  https://sunwind.se/product/category/?cap=143

  Men för stugmys när man är vaken och på plats så är ju en brasa i kaminen svårslagen.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: