Byggahus.se

sol+fjärrvärme???

 1. T
  Medlem · 25 inlägg

  thulebog

  Medlem
  ska bygga nytt 220 kvm i klimatzon 3 dvs 7 gr årsmedeltemperatur.
  Kommer kanske kunna få fjärrvärme och då undrar jag om erfarenheter av komb villasol m fjärrvärme?
  Troligen är det ngt av det minst lönsamma man kan tänka sig eftersom fjärrvärmen här i stan är kylvatten fr elproduktion i kraftvärmeverk (m 95% biobränslen) och därmed är sommarvärmen billig eftersom elefterfrågan är mer konstant än värmeefterfrågan.
  Jag har läst om detta fjärrvärme/sol i rapport fr Skåne där man kopplat större solanläggning till fjärrvärme.
  Så en kombination av billig sommarvärme och troligen en dyr teknisk lösning gör att jag nog får överge solalternativ om det blir aktuellt m fjärrvärme.
  Eller har ngn erfarenhet att dela som motsäger detta?
   
 2. Karkulla
  Medlem · Örebro · 191 inlägg

  Karkulla

  Medlem

  Re: sol+fjärrvärme???

  Nej, har ingen erfarenhet av fjärrvärme.
  Dock är jag skeptisk till att binda upp sig till en energileverantör, vare sig det är el-, fjärrvärme-, olje- eller till och vedleverantör. Jag vill ha valfrihet över tiden.

  Även om du får spillvärme från Elkraftproduktionen så lär inte kraftverksägaren vara så dum att han/hon skänker bort den; Priset blir satt av vad marknaden är beredd att betala för energin. Går olja/elpris upp så lär spillvärmen öka i värde också.
  Ren och skär marknadsekonomi.

  Det jag tycker att du ska göra är att se till att ha en acktank som centralpunkt i värmesystemet. Ser Du till att köpa en med värmeväxlarslingor och uttag för värmepatron så är du fri att koppla solpaneler, ved- eller pelletspanna eller till och med köra uppvärmningen på el som alternativ till fjärrvärmen. Då tycker jag du är rustad inför framtiden och slipper vara bunden till någon.

  Har hört att fjärrvärmesäljarna inte är direkt förtjusta i att koppla på sig på en acktank. Kan inte annat än tro att de är rädda för att inte kunna binda upp kunderna, men då kan man ju be vederbörande att sälja sin fjärrvärme till någon annan.
  Kundkraft, kan man kalla det.

  Det finns ju en aspekt till på det hela och det är bekvämligheten i sin uppvärming. FJärrvärme och el kommer ju oftast automatiskt och innebär inte annat engagemang för kunden än att betala räkningarna.
  Vedeldning är ju suveränt billigast men ligger väl inplottad på en ganska låg nivå på bekvämlighetsskalan.
  Vill man ha ett hyggligt bekvämt system som är förhållandevis billigt så är ju pellets ett bra alternativ. Ligger väl prismässigt i samma nivå som fjärrvärme, men har då nackdelen att man behöver se till anläggningen några gånger i veckan. Det fina med pellets är att man har valfrihet att välja leverantör och mindre arbetsinsats än ved.

  För att komma tillbaks till solen, så är eldning aldrig lika effektivt på sommaren. Man eldar ju i en utrustning som är dimensionerad för vintern, med ett betydligt större uttag av energi. Taskigt utnyttjande pga låglast.

  Några solpaneler på taket så har man ju "fjärrvärme-bekvämlighet" minst 6 månader per år. Bra kontrast till eldningen! ;)

  Jag hoppas det framkommer att jag inte är emot fjärrvärme, men för framtida valfrihet. El och olja kommer att bestämma priserna på alla andra energiformer för lång tid framåt och då gäller det att kunna välja och välja bort.
   
 3. T
  Medlem · 25 inlägg

  thulebog

  Medlem

  Re: sol+fjärrvärme???

  just det, man låser sig m fjärrvärme och detta är kanske inte så klokt.
  å andra sidan är bolaget kommunalt så jag är själv "delägare"
  bolaget har olika insatser som ger olika taxor.
  stoppar man in 0:- betalar man höga avgifter. Betalar man 59 tkr blir det billigare och allra billigast vid 120 tkr insats - se nedan

  Betalningsalternativ "Noll" "Bas" "Max"
  Anslutningsavgift kr   0       59 000 120 000
  Fast avgift kr/mån   308,33 208,33 108,33
  Rörlig avgift kr/MWh 642,50 452,50 282,50

  108 kr i fast avgift/månad  och 28,25 öre per kwh är mkt billig värme som t o m överträffar pellets skulle jag tro. Endast vedeldare kan väl slå detta.
  Solen skickar iofs inga räkningar efter att man köpt solanläggning  :cool:
  Men med en insats på 120 tkr avskräcks man förstås från att investera i alternativa tillägg.
  Bekvämligheten som du nämner är också ett bra argument.
  Vi har haft fjärrvärme i 11 år nu och det är aldrig ngra problem.

  Men solfångartekniken och oberoendet fascinerar trots allt - vi får se om det håller när det ska räknas på kronor och ören...
   
 4. K
  Medlem · Halland · 216 inlägg

  KalleT

  Medlem

  Re: sol+fjärrvärme???

  Jag jobbar med fjärrvärme och är kanske lite hemmablind. Skall svara så neutralt jag kan. ;)
  Jag har full förståelse för denna åsikt och det är givetvis en parameter man skall ha med i sitt övervägande av energisystem.

  Detta stycke motsäger vad precis skrev ovan... ;) Skulle det vara så att energibolaget höjer så mycket att det är lönt att riva ut sin anläggning så kan man ju faktiskt göra det!

  Skulle jag bygga nytt idag skulle jag definitivt byggt systemet runt en ackumulator så som Karkulla beskriver. Troligen Pellets + SOL för miljöns skull och för att det känns rätt.

  Anledningen är att man vill ha en så bra avkylning som möjligt av fjärrvärmevattnet, direktväxling är här överlägsen förrådsberedare/ackumulator installationer.


  Bekvämt är det och oftast miljövänligt, grunden där jag jobbar är energiåtervinning av avfall, industriell spillvärme och fliseldning med rökgaskondensering.
  Alla skäller på avfallsförbränningen men det är ju inte energibolagen som producerar sopor det är ju vi alla tillsammans. Det är ju dessutom förbjudet att gräva ner brännbart avfall.
  Angående spillvärme så är denna industri så "dumma" att vinter priset är högre än vad vi kan producera värme för i flispannan  Personligen jobbar jag för att vi (det kommunalägda bolaget) skall använda denna värme, trots det högre priset, som annars bara går ut i kylning istället för att elda flis hur miljövänligt det än är.


  Avser du fjärrvärme här? eller pratar vi pellets?
  Vad det gäller fjärrvärme så finns det ett överskott av värme sommar tid som kyls ut i närliggande å och med kyltorn. Det är lite svårt att lagra soporna på sommaren. och ackumulatortanken blir fort full laddad.
  Vår och höst innan flispannan går idrift täcker ackumulatorn effekttopparna.  Klart man skall ha solfångare   :D vill ha...vill ha...vill ha...


  Fjärrvärmens stark sida är ju inte på villor utan på markanden för industri(inkl. badhus sjukhus etc.), flerfamiljs och hyreshus i tätbebyggelse.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.