Byggahus.se

Sofies kaos med VårgårdaHus – så hade det kunnat undvikas

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 607 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Byggahus medlem Sofie Hulins husbygge med VårgårdaHus blir aldrig klart enligt avtal och kvaliteten är bristfällig. Här ger Charlotte Andersson sju viktiga råd till den som funderar på att köpa ett "nyckelfärdigt" hus. Ett vitesbelopp ska vara femsiffrigt och flytta inte in i huset förrän det är helt klart.

  Du kan läsa artikeln här: Sofies kaos med VårgårdaHus – så hade det kunnat undvikas
   
  • Laddar…
 2. elpaco
  Nybyggare · Västra Götaland · 3 975 inlägg

  elpaco

  Nybyggare
  Charlotte - har du några åsikter om Sofies chanser
  A) att driva det hela mot Husföretaget, dvs att få dem att juridiskt ta totalentreprenadansvar eller åt det hållet,
  B) att riva upp garbos slutbesiktning.
   
  • Laddar…
 3. Villa vista
  Allvetare · Stockholm · 1 708 inlägg

  Villa vista

  Allvetare
  Bra råd dock lite fel eller otydligheter kring begreppsförklaringar från BH:s expertis som jag tänkte reda ut.

  Totalentreprenad är en entreprenadform som betyder att avtalsparten både projekterar (tar fram ritningar och övriga bygghandlingar) och utför avtalad omfattning, tex man kan köpa en totalentreprenad på husets platta, stommen, elsystem etc. Totalentreprenad betyder inte att det endast finns en entreprenör/avtalspart vid ett husbygge. Det finns endast två entreprenadformer i Sverige (enligt branschpraxis) det är utförandeentreprenad (byggherren står för projekteringen) och totalentreprenad. Generalentreprenad och delad entreprenad är inga entreprenadformer utan avtalsformer där generalentreprenaden betyder att det endast finns en avtalspart och att den ansvarar för alla delar inom entreprenaden, tex mark, grund, stomme, fasad,tak, stomkompletteringar etc medans delad ent är som det låter att byggherren har delat upp entreprenaden (som i exemplet ovan) på flera avtalsparter. Dock kan varje enskilt kontrakt vara antingen totalentreprenad och/eller utförandeentreprenad.

  Så rådet bör vara:
  Vill du minimera riskerna i husbygge där hustillverkaren tar hela ansvaret och att du bara kan flytta rakt in när det är klart, då måste istället orden:
  Entreprenadform: totalentreprenad samt avtalsform: generalentreprenad finnas med i kontraktet .
  istället för:
  "Vill du ha ett bekymmersfritt husbygge där hustillverkaren tar hela ansvaret och att du bara kan flytta rakt in när det är klart, då måste istället ordet totalentreprenad finnas med i kontraktet. "
   
 4. Villa vista
  Allvetare · Stockholm · 1 708 inlägg

  Villa vista

  Allvetare
  P.s Inga av ovan nämnda avtalsformer och entreprenadformer garanterar att total omfattning är med i kontraktet, endast definierad omfattning i avtalet bestämmer vad som ingår.
  tex det kan stå att finplanering av tomt inte ingår i entreprenaden/avtalet vilket då måste bekostas av fastighetsägaren. detta trots att det är en totalentreprenad och generalentreprenad på själva husbygget.
   
 5. F
  Medlem · Västra götaland · 6 455 inlägg

  fsn

  Medlem
  Grymt bra reklam för VårgårdaHus, verkligen. Har dom fått chansen att göra bort sig ännu mer genom att skylla på entreprenör, oberoende säljare mm eller tänker dom ta lite ansvar?
   
  • Laddar…
 6. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 497 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Jag har pratat med VD vi kom överens om att hon ska lämna företagetagets version skriftligt om vad som har hänt. Jag skulle få den nu idag.
   
 7. Charlotte Andersson
  Byggnadsingenjör · Skåne · 1 306 inlägg

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör
  Med reservation för att jag inte vet mer detaljer än de som framgått tidigare här på Byggahus.se, jag har alltså inte läst avtalen eller besiktningsutlåtanden. Men troligast är det som följer:

  A. Gentemot husföretaget har kunden endast ett leveransavtal. Jag antar att de levererat det som står i avtalet. Det brukar stå i avtalen att alla tidigare överenskommelser (som muntliga löften etc.) upphör att gälla i och med avtalets undertecknande. Det är därför viktigt att se till att allt som lovats står med. Som jag ser det så är det byggentreprenören som inte uppfyllt sin del av avtalet.

  B. En slutbesiktning är en slutbesiktning och den är vad den är. Man kan välja att göra en Överbesiktning om slutbesiktningen inte gått rätt till.
   
  • Laddar…
 8. E
  Medlem · 74 inlägg

  Enplanaren

  Medlem
  Observera att du måste begära överbesiktning inom en månad från slutbesiktningen.
   
 9. sh111
  Medlem · 50 inlägg

  sh111

  Medlem
  Det låter bra. Angående kommentaren i artikeln , se nedan, så har skylten med texten Vårgårdahus-vi bygger drömhuset suttit på fasaden under byggtiden. Att entreprenören sedan åker ifrån vårt försenade bygge för att säljaren privat anlitat honom för att bygga sitt eget garage har vi även funnit märkligt.

  Ur artikeln:
  ”– Orsaken till det kan man bara spekulera i. Det kan förekomma att hustillverkaren/säljagenten kan få någon typ av ersättning när man ger ett jobb till en viss underentreprenör. Det kan vara alltifrån en procent på affärens slutsumma eller en resa till exempel. Den man samarbetar med löpande kan också se till att det spikas upp skyltar med hustillverkarens namn på tomten och andra fördelar. Då ser säljaren till att det blir den underentreprenör som gynnar en själv snarare än kunden, säger Charlotte.”
   
 10. sh111
  Medlem · 50 inlägg

  sh111

  Medlem
  Vi hoppades länge på att det åtminstone skulle finnas någon goodwill inom företaget men efter vad vi sett hittills så verkar inte det existera. Om dom skulle ta ansvar och erbjuda en ekonomisk ersättning för detta så skulle det iaf vara ett plåster på såren och underlätta enormt för oss för att få detta färdigställt.
   
 11. A
  Anonym

  Allims

  Anonym
  Aha, så säljaren mutades med ett garagebygge så att byggaren skulle få jobbet :confused:
   
 12. sh111
  Medlem · 50 inlägg

  sh111

  Medlem
  Ingen aning hur det gått till, det är bara någonting som vi reagerat på som märkligt i sammanhanget.
   
 13. Mats-S
  Byggveteran · Sollentuna · 1 192 inlägg

  Mats-S

  Byggveteran
  Hehe, "märkligt" är nog dagens understatement, men jag förstår att du vill vara lite försiktig i dina ordval. Vi som inte behöver vara det inser direkt vad det handlar om, ren och skär muta för att få mer uppdrag. Ska bli intressant att läsa den utlovade skriftliga kommentaren från hustillverkaren ... har dom ingen vettig förklaring på det hela så anser även dom att det är en muta från entreprenören.

  Ligger lite i tankarna att sälja vår villa i Stockholm och bygga nytt boende på vårat sommarställe 30 meter från Vänern. Det blir garanterat inte den här skitfirman som får sälja hus till oss :mad:
   
  • Laddar…
 14. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 497 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  VårgårdaHus VD Anna Hernefrid svarar enligt nedan.


  VårgårdaHus har blivit tillfrågade av Byggahus.se att delge vår version av vad som hänt i relation till den tråd som Sofie Hulin, en av våra kunder står bakom här på forumet. Först och främst tack till byggahus.se för att man söker perspektiv och fakta. Vi undersöker för närvarande samtliga omständigheter i och kring vad som hänt och avser att återkomma med vidare detaljer när vi har fullständiga bilden.

  I korthet,

  VårgårdaHus säljer monteringsfärdigt husmaterial. Sofie och Alexander Hulin ingick den 3 december 2016 Köpeavtal vid köp av monteringsfärdigt husmaterial (Allmänna villkor, AA12 samt gällande Konsumentköplag) med VårgårdaHus. Försäljning sker via agenter. En agent är fristående aktör och säljer VårgårdaHus produkter enligt avtal mellan VårgårdaHus och agenten. För montering av aktuellt husmaterial har Sofie och Alexander Hulin ingått ett separat entreprenadavtal (ABS09) med entreprenör/byggare.

  Min ambition som ny VD på VårgårdaHus är självklart att säkra så att det finns trygghet och tydlighet både för kund och andra parter i resan att bygga hus. Vi har många duktiga agenter som med väl etablerade processer och tydlighet erbjuder just den tryggheten och vi ska självklart jobba på att bli bättre hela tiden. Vi på VårgårdaHus beklagar i de fall det uppstått ett problem i slutförandet av husbyggnationen och jag önskar då att kunden hör av sig. Vi kommer alltid att aktivt verka för att slutprodukten och upplevelsen under byggandet ska bli så bra som möjligt. Vi ber att få återkomma när vår granskning är slutförd.

  Med vänlig hälsning,

  Anna Hernefrid
  VD, VårgårdaHus
   
 15. M
  Medlem · Skaraborg · 475 inlägg

  Mogg

  Medlem
  Schysst... Alltså tycker sig Vårgårdahus inte ha något ansvar och skyller ifrån sig på andra! Skäms!! :(
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.