Byggahus.se

Söka bygglov och göra "Attefall" anmälan samtidigt?

 1. K
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  keffoapa

  Medlem
  Hej, jag har en sommarstuga där detaljplanen säger att huvudstugan får vara max 70 kvm. I dagsläget är stugan 43 kvm. Som jag har förstått det med de nya "Attefall" reglerna så får jag bygga ut med 15 kvm utan bygglov, det enda som behövs är en anmälan till kommunen. Nu undrar jag om man kan kombinera detta med en bygglovsansökan? Om jag i ritningen bygger ut till 85 kvm men specar att upp till 70 kvm är med bygglov och de övriga 15 är anmälan för "Attefall" tillbyggnad. Kommer kommunen att gå med på detta eller måste det vara två helt olika processer? Jag skulle vilja slippa att ta fram två olika ritningar. Om det inte är ok, kan man ansöka om "Attefall" tillbyggnad innan tillbyggnaden som jag ansökt med bygglov är klar? De kommer hänga ihop. Verkar onödigt att behöva slå upp panel på en vägg som man sedan ska göra om till innevägg.

  Någon som vet innan jag kontaktar kommunen?
   
 2. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem
  Jag tolkar det så här: För att tillbyggnaden om max 15 kvm ska vara just bygglovsbefriad så ska den vara max 15 kvm. Jag har svårt att tro att du kan plussa ihop 70+15. Men ring kommunen och återkom med deras svar!
   
 3. K
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  keffoapa

  Medlem
  Svaret från kommunen.

  "Det finns ingen praxis än. Men som jag uppfattar det måste du först söka bygglov. När du sedan fått slutbesked, kan du göra en anmälan för attefallstillbyggnad."
   
 4. B
  Allvetare · Stockholm · 7 112 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Jag skulle också tro att kommunens svar stämmer (och att det blir praxis): Det måste finnas en befintlig byggnad att göra en attefallstillbyggnad till, helt enkelt.
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem · Stockholm · 9 inlägg

  Snubben

  Medlem
  Hur har det gått? Står sig kommunens svar? Jag är i en liknande situation och undrar speciellt om det är möjligt att bygga max vad detaljplanen säger + 15 kvm.
   
 6. K
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  keffoapa

  Medlem
  Jag har inte diskuterat detta något mer med kommunen utan kommer bygga ut så mycket som jag får för att sedan bygga "Attefalls" utbyggnaden.
   
 7. woodchuck
  Medlem · Uppsala · 201 inlägg

  woodchuck

  Medlem
  Har fått samma svar som "keffoapa" på samma fråga från min hemkommun.

  /woodchuck
   
 8. U
  Medlem · Uppsala · 1 inlägg

  ullull

  Medlem

  Samma situation

  Hej!
  Vi har också liknande planer men funderar på hurvida man gör om man exempelvis behöver gjuta platta och använda andra takstolar för attefallsutbyggnaden i steg 2. Måste man bygga helt i två etapper eller kan man göra någon tillfällig lösning i första bygget som kan godkännas för slutbesked.
   
 9. G
  Medlem · Stockholm · 5 inlägg

  gersagen

  Medlem

  Protokoll från frågestund med boverket inför attefallstillbyggnad om upp till 15kvm

  Utdrag från protokollet,

  Kan man söka bygglov för tillbyggnad där man använder sig av befintlig byggrätt och samtidigt göra en anmälan om 15kvm tillbyggnad, PBL 9 kap. 4b §? Kan den lovbefriade tillbyggnaden vara integrerad i den lovpliktiga?

  Om de båda tillbyggnaderna inte byggs ihop eller har kontakt med varandra är svaret ja. Byggnadsnämnden behandlar då ansökan om bygglov och anmälan parallellt.

  Om tillbyggnaderna byggs ihop eller har kontakt med varandra anser Boverket att svaret är nej. Det blir då fråga om en och samma tillbyggnad, som ska prövas i ett och samma ärende. Om den sammanlagda bruttoarean blir större än 15m2 krävs bygglov. Boverket anser att det är först när slutbesked getts för den bygglovpliktiga åtgärden som nämnden kan bevilja startbesked för den lovbefriade tillbyggnaden. Det omvända gäller också, dvs. det är först när en lovbefriad tillbyggnad fått slutbesked som en lovpliktig tillbyggnad kan göras till den.
   
 10. N
  Medlem · Halland · 5 inlägg

  Nickenyfik

  Medlem

  Men, om huset i bottenplan ser ut som illustration 2b på sidan 3, och man väljer att göra en attefallstillbyggnad bara på ovan plan, och därefter (eller före) gör en attefalls takkupa som ansluter tillbyggnaden på övre plan. Skulle det gå igenom med nuvarnade regler?
   
 11. L
  Medlem · Stockholms · 96 inlägg

  Lasse Morin

  Medlem
  Angående fritidshus: min granne på landet håller på och bygger ut sin stuga med 23 kvm (plus 23 i källarplan) och har fått godkänt genom en kombination av ansökan och anmälan. Alltså godkänt i ett svep. Får intrycket att kommunen antingen sätter sig över boverkets regler eller att reglerna mjukats upp sen 2015, då gersagen skrev sitt inlägg med boverkets pdf.

  Nu vill jag göra likadant som grannen, på ett ungefär. Har en byggsats till friggebod med osedvanligt stabil konstruktion (arkitekten hade tänkt sig att man skulle köpa till en spiraltrappa och bygga altan på taket, beräknad belastning 2 ton). Vill ställa den en meter från stugan och fylla upp mellanrummet med garderober (minus den del som behövs för passage till och från befintlig stuga). Då kommer jag upp till 20 kvm tillbygge.

  Grannen erbjuder mig kopior på sina bygglovshandlingar (anmälan och ansökan på samma blankett) så om några dagar vet jag hur han gjorde. Postar alltså det här inlägget onödigt tidigt, mest för att höra om andra har sett till någon uppmjukning av reglerna. Mjukare för fritidshus än för villor i stan, kanske?
   
 12. K
  Medlem · 1 inlägg

  Kim G

  Medlem
  Hej, hur har ert fall utvecklats? Fick ni göra ansökan + anmälan samtidigt?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.