Snötäckt tak vid försäljning, nu klagar köparen

5k läst  16 svar

 1. bax
  Medlem Nivå 10
  Hej
  Vi säljer ett hus.
  Då säljprocessen inleddes på vintern så var taket snötäckt, nu när våren kommit och snön är borta så klagar köparen på att färgen är bortnött på delar av taket, och vill naturligtvis pruta. Besiktningsmannen som lejdes in vid försäljningen skrev också i sin rapport att "det inte går att besikta taket pga snötäcket" (inte ordagrant men typ så..)

  Har köparen ett case eller borde denne ha kollat extra på taket?
   
 2. S
  Medlem · Nivå 7
  Hur gammalt taket? Är det bytt förra året och ni har lyft fram hur fint och snyggt taket är under visningar och prospekt kan det bli problem.
   
 3. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 15
  Är pappren påskrivna eller ej? Är köpet bindande och taket gammalt skulle jag säga att de inte har något att komma med, men om det inte är underskrivet eller besiktningsklausulen fortfarande är öppen kan de pruta på vilken grund de vill.
   
  • Laddar…
 4. bax
  Medlem Nivå 10
  Huset är från ca 80-talet, såsom de andra husen i kvarteret. inget speciellt har sagts om taket.
   
 5. T
  Besserwisser · Nivå 6
  Om inget särskilt har sagts om taket så är det knappast ett s.k. dolt fel, av flera skäl. Det kan t.ex. förväntas att färgen är sliten på ett tak från 80-talet (dvs inget fel alls) och det hade gått att skotta undan en bit för kontroll (dvs inte dolt). Om köparna inte har en öppen besiktningsklausul har de ingenting att komma med.
   
 6. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 15
  Köparen borde krävt en klausul om senare besiktning av taket, har ni redan skrivit så är det tufft för köparen att påstå något annat.

  Köparen verkar ha köpt grisen i säcken och får nog skylla sig själva lite
   
 7. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 12
  Är det bara jag, eller har "färgen" dvs utseendet på ytskiktet på tak blivit viktigt för folk de senaste åren?
   
 8. D
  Medlem · Nivå 18
  De har full rätt att fråga om ett prisavdrag. Men det är inget de kan kräva. Om skicket är normalt skulle jag inte gå med på något avdrag.
   
 9. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 7
  Principen är att huset köps i befintligt skick på kontraktsdagen. Köparen har ansvar för att kontrollera husets skick, till exempel genom besiktning. Om vissa delar inte kan besiktigas kan köparen ställa särskilda villkor. I detta fall kunde man försökt frigöra en del av taket eller begärt en förlängd tid för bedömning av taket. Annars får man som köpare acceptera att ett tak från 80-talet kan vara i varierande skick. Visst kan köparen ställa krav, men som säljare bör det vara enkelt för er att avvisa sådana krav
   
 10. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Hur ser de andra hus i kvarteret ut, har de också problem med färgsläpp eller är ert tak betydligt sämre än de andra tak.

  Jämförelsen har kanske inte juridisk betydelse, men kan ge en fingervisning om det är normalt slitage eller ej.

  Finns taket synligt på google streetview? Ser man där att taket är äldre och att färgen släpper?
   
 11. timmelstad
  Medlem Nivå 9
  De har inget case över huvud taget rent juridiskt.

  I övrigt kan det säkert finnas massor med synpunkter och åsikter av olika slag men utifrån avtal och besiktning och övrigt så har de inget alls att hämta.
   
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Var i säljprocessen är ni?
  Så länge vi inte vet om kontraktet är påskrivet eller vilka klausul det finns i kontraktet, kan du bortse från alla inlägg som skriver vad köparen kan och inte kan göra.
   
 13. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 7
  Stämmer givetvis. Jag och en del andra har nog utgått från att affären är avslutad. Om det inte är så behövs info om var i processen ni är, vad som ingår i eventuellt köpekontrakt etc
   
 14. T
  Medlem Nivå 4
  No case. Köparen kan förvänta sig ett tak anno 80-tal med alla skönhetsfel man kan förvänta sig av 30-40 års slitage av väder och vind, om inget annat sagts / skrivits. Jag hade inte gått ner en krona.
   
 15. T
  Medlem Nivå 4
  Ja, folk byter tak oftare nu, av estetiska skäl. Det är bra för det finns gott om fina takpannor på begmarknaden så det blir snorbilligt att lägga om taket för självfixaren.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: