Byggahus.se

Snörasskydd?

 1. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 309 inlägg

  Pen

  Medlem
  Allt blir inte bättre när man byter till nytt tak tyvärr. Jag bytte till nya ytbehandlade betongpannor och passade samtidigt på att byta papp, läkt och takfotsplåt. Problemet jag fick på köpet är att varje senvinter släpper plötsligt stora snöschok från taket och tonvis med snö kommer neddunsandes. För att undvika att någon skadar sig har jag försökt hitta lämpligt snörasskydd men inte lyckats.

  Jag har hittat två varianter på marknaden med olika sätt att fästa rörformade snörasskydd i taket. Det ena bygger på att man hänger konsoller i läkten, det andra bygger på konsoller som skruvas fast med genomgående maskinskruv rakt genom yttertaket. Konsollvarianten kan jag tyvärr inte använda eftersom det enligt instruktionerna förutsätter mycket grov läkt (gissningsvis den typ man använder till masonittak). Den genomgående varianten bär mig emot då jag helst inte pepprar det nylagda taket fullt med borrhål som kan börja läcka när konsollen har belastas hårt ett antal gånger.

  Kan någon tipsa om andra tillgängliga varianter alternativt någon egenhändig uppfinning?

  :-/
   
 2. ByggaNytt
  Medlem · Stockholm · 2 711 inlägg

  ByggaNytt

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Hade liknade problem förra vintern! Nya betonpannor med 22 graders taklutning vilket inte är extremt på något sätt så många borde få uppleva detta :(

  Har inte heller gjort någon research vad som finns i snörasskydd att tillgå MEN en ganska enkel metod som jag funderar på är ju att köpa ett gäng vanliga taksteg av typen:

  http://www.benders.se/Tak/produkter/fargval.asp?id=721

  Kostar inte mycket och är grymt lätt att montera. Skulle säkert räcka att montera några sådana längs med takfoten för att slippa det värsta snönfallet!
  Sen får man ju ta tag i ett riktigt snörasskydd MEN det är liksom inte säsong att ge sig upp på taket just nu och några månader framöver ;)
   
  • Laddar…
 3. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 309 inlägg

  Pen

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Ja, alla mina grannar har upplevt samma problem när de också la om taken. På de gamla taken satt snön fast tills den helt enkelt smälte bort.

  Jag har liksom du funderat på takstegen som en enkel lösning. Jag har ju sådana steg till skorstenen och där sitter ju snön defakto kvar. Det är kanske OK som en nödlösning, men med tanke på att det är väldigt likt det kommersiella snörasskydd som hängs med konsoll på läkt, så misstänker jag att läkten egentligen inte pallar trycket (eftersom de anvisar grövre läkt). Skulle isåfall se till att hänga stegen mitt över en takstol och där bärläkten inte råkar vara skarvad över takstolen.
   
 4. F
  Medlem · 124 inlägg

  freeman

  Medlem
  • Laddar…
 5. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 228 inlägg

  Fasting65

  Medlem
 6. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 309 inlägg

  Pen

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Kollade länkarna till Lindab och Weland.

  Om jag fattar det rätt så kräver Lindab håltagning genom taket för båda modellerna. Weland har en modell som de anser kan skruvas med träskruv i 17mm spont samt en annan som hängs över läkt.

  Litar egentligen inte på någon av modellerna. Welands första modell har väldigt liten anliggningsyta mot pappen och kombinerat med så korta träskruv kommer de ofelbart att lossa efter ett par år med läckage genom pappern som följd. Welands andra modell kräver för grov läkt, 45x70. Jag skulle önska mig konsoller som var vinklade för infästning på ströläkten ovanför takstolarna. Där kan jag tänka mig att skruva fast konsollerna med rejäla träskruvar rakt ner i takstolarna.
   
 7. F
  Medlem · 124 inlägg

  freeman

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Lindabs hållare för snörasskydd borde du väl kunna skruva fast med fetskruv i takstolarna ovan ströläkten (HSNÖB eller HSNÖH). Om jag fattat rätt är de vinklade som du beskriver.
   
 8. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 309 inlägg

  Pen

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Hm. Du kanske har rätt.

  Tyvärr har de inget mått på språnget. Men med tanke på att de har två varianter HSNÖB och HSNÖH som man ska välja med hänsyn till just ströläktens dimension (12 resp 25 mm) så gissar jag att språnget motsvarar strö+bär+panntjocklek. D.v.s de har tänkt sig att man ska montera den på sponten (fast på bilden ser språnget väldigt litet ut). Frågan är om språnget i något av alternativen ändå passar för montage ovanpå ströläkten. Ett litet problem som dock kan uppstå är om dalen i pannan inte ligger mitt för ströläkten. Man skulle kanske kunna ta ett plattjärn och skruva på ströläkt/takstol och sedan i sin tur montera konsollen på plattjärnet.

  Ska försöka hitta en bättre ritning på deras konsoll eller om de har en montageanvisning.
   
 9. F
  Medlem · 124 inlägg

  freeman

  Medlem
 10. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 309 inlägg

  Pen

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Har nu även kollat Benders. Det verkar som att alla takleverantörer har samma underleverantör för snörasskydd.

  Jag lutar nog åt att förstärka upp en bärläkt med en 1''4'' planka omedelbart under läkten och sedan använda bärläktskonsollen. Det borde ge tillräcklig bärighet i sluttningsriktningen och det går lätt att justera konsollen i sidled för att passa dalarna i pannorna.

  Antagligen är det viktigt att skruva dit plankan vid torr årstid så att läkten och plankan ligger dikt an varandra i alla väder. Alternativt lägger man en rejäl spalt emellan så att man kan hänga konsollen direkt på plankan istället för på läkten. Kanske det senare är att föredra.

  Tur att jag tvärtemot anvisningarna inte spikade fast de undre två raderna av pannor. Då hade det blivit svårt. Kände på mig att man förr eller senare måste lyfta på pannorna, om inte annat för att rensa skit.

  Tack för alla bidrag.
   
 11. F
  Medlem · 124 inlägg

  freeman

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Tips . Köp en konsoll och prova om det funkar att fästa den på varje takstol innan du börjar spika. Du kan ju ha tur .
   
 12. pappskallen
  Medlem · 2 286 inlägg

  pappskallen

  Medlem
 13. F
  Medlem · 124 inlägg

  freeman

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Hej Pen! Vilken lösning blev det. :surprised:
   
 14. R
  Medlem · Uppsala · 1 020 inlägg

  RoTe

  Medlem

  Re: Snörasskydd?

  Ladan där jag hyr garage har sjuk taklutning samt takplåt utan snörasskydd. Varje tösäsong om det ligger mer än 1cm snö på taket så flyger allt ner på en gång vilket gör att det hamnar ca 30cm snö från 2-5 meter från ladan. Undrar vad som händer om någon går under där när det rasar. Samt, är detta lagligt? Snön rasar rakt ner på "allmän väg".
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.