Byggahus.se

Snörasskydd mot grannens uppfart

 1. H
  Medlem · 12 inlägg

  Hermione79

  Medlem
  Hej! Vad säger lagen? Vad är vi skyldiga till/vad har grannen rätt till?

  Vi bor i ett kedjehus där det mellan husen finns en carport med uppfart (se bild). Snö från vårt tak kan falla ner och lägga sig på grannens uppfart till carporten.

  Nu har grannen ringt och på otrevligast möjligaste sättet beordrat mig att sätta upp ett snörasskydd på vårt tak för att hon inte orkar skotta mer på sin uppfart. Jag hade egentligen inte haft något emot att göra det, men dessa grannar har en historik av att vara fruktansvärt otrevliga och sökt alla möjliga slags konflikter med oss under åren vi bott här, och det var lite droppen nu att de ringde och talade om för mig att jag omedelbart skulle ringa en firma och betala för att sätta upp ett snörasskydd för såhär kan de inte ha det längre. Inte ens det kunde hon säga egentligen, utan sa att jag skulle sätta upp ett ”stopp”, och när jag frågade vad hon menade med det sa hon att det skulle JAG kolla upp, för det var MITT ansvar att sätta upp det, och JAG skulle betala för det. Nu hade hon gjort sitt genom att ringa och säga att hon ville inte skotta snö mer och att jag ska lösa problemet.

  Det lämnade förstås en bitter eftersmak och viljan att gå grannen till mötes är mindre än någonsin. Det hade funnits tusen sätt att framföra detta för att få till ett snörasskydd, men ja nu valde hon detta, och jag undrar- vad är egentligen mina skyldigheter?
   
 2. H
  Medlem · Västra Götaland · 3 241 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Tror att du på något sätt måste hindra att större snömängder faller ner på deras uppfart. Ett sätt kan ju vara att skotta av taket vid större snömängder. Alt. Skotta grannens uppfart.
  Det finns ju bestämmelser om att tomter som ligger högre måste se till att inte vatten från sin egen tomt rinner in på grannens tomt.
   
  Redigerat av moderator 11 jan 2022 11:27
 3. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 15 828 inlägg
  Din granne har rätt, det åligger fastighetsägaren (dig) att förhindra så att grannen inte får din snö på sin tomt.

  https://lawline.se/answers/var-finn...snoras-fran-egen-fastighet-till-grannens-tomt

  Här är en artikel som är nästan identisk med er situation,
  https://viivilla.se/husliv/juridik/vem-ansvarar-for-sno-som-faller-ner-fran-taket/
  Vi bor i kedjehus – vem ansvarar för snön?
  Vi bor i kedjehus där byggnaderna förbinds med garage och förråd mellan. Garaget ligger inte längsmed huset utan ligger ca: 4 meter upp från husets gavel och framför garaget blir det då en parkering. Taket är brant, 39 grader och när det blir töväder rasar snön lätt ner på vår och grannens uppfart. Vi tror att vi som fastighetsägare är ansvarig för den snö som åker av vårt tak. Frågan är nu, om vi är ansvariga, kan vi då sätta upp avspärrning på grannens uppfart så att hen inte kan parkera framför sitt garage, (nedanför vårt tak) då risk för snöras finns?
  På vår uppfart har vi satt snörasskydd som sitter på vårt och grannens hus (enligt överenskommelse), på så sätt skyddar vi våran uppfart och bil, men vad gäller egentligen?


  Sune & Gun-Maria

  Svar: Det är rätt uppfattat att fastighetsägaren har ansvar för eventuellt snöras från egna taket. Ni kan dock inte lösa problemet genom att spärra av mark som inte är er egen. Ni måste antingen skotta taket eller sätta upp snörasskydd där också. Inte heller på egen mark duger det alltid att spärra av. Barn och andra personer med legitima skäl att beträda marken måste man alltid räkna med, och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda mot olycksrisk.

  Isabel Areskoug Jantzen”
   
 4. H
  Medlem · 12 inlägg

  Hermione79

  Medlem
  Jo, det faller förstås ner snö från deras egna tak på uppfarten också, och de har inget snörasskydd. Men det är väl just snön från vårt tak som är svårskottat.

  Och vår tomt ligger inte högre. Att skotta grannens uppfart betvivlar jag att vi är skyldiga till…
   
 5. K
  Medlem · Västra Götaland · 978 inlägg

  Keld

  Medlem
  Nej det är du inte, men du är skyldig att se till att din snö inte hamnar där.
   
  Redigerat av moderator 11 jan 2022 11:27
 6. H
  Medlem · 12 inlägg

  Hermione79

  Medlem
  På lawline utläser jag snarare att risken för att faktiskt få påföljder om man inte sätter upp snörasskydd är liten.
   
  • Laddar…
 7. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 16 088 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Ditt tak är väl nästan platt ? Faller det verkligen ned mängder av snö mot grannens hus ?
   
 8. H
  Medlem · Västra Götaland · 3 241 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Nej, förstår att inte er tomt ligger högre, det var bara ett exempel på vilka skyldigheter man har. Istappar är ju ett annat exempel på som husägare måste hålla reda på så ingen skadas. Så därför så tror jag att ni är skyldiga att hålla reda på snön på ert tak så att det inte faller ner och stör grannen. Eftersom det redan nu är en infekterad stämning är det väl bäst att skaffa snörasskydd alt. skotta av taket och få bort snön. Verkar enklare att skaffa snörasskydd.:D Kolla med kommunen vad ni är skyldiga till.
   
  Redigerat av moderator 11 jan 2022 11:28
 9. H
  Medlem · 12 inlägg

  Hermione79

  Medlem
  Taket är det snea där till höger i bild. Men nej mängder är det ju inte, och vi har bott där i över 20 år utan snörasskydd utan problem. Grannen vars tak lutar över vår egen uppfart har inte heller snörasskydd och där är det heller inga problem.
   
 10. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 15 828 inlägg
 11. B
  Medlem · Västmanland · 2 955 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Gör samma tolkning som du. Det är ju inte mycket till rashöjd heller, så risken för skada torde vars liten. Eller brukar det rasa i stora flak, med mycket is (stor tyngd). Parkerar de en bil rakt under ditt tak dröjer det väl inte länge innan de kommer med en påstådd skada på bilen skulle jag gissa.

  Vart går tomtgränsen mellan era fastigheter?
   
  Redigerat av moderator 11 jan 2022 11:28
 12. M
  Medlem · 2 562 inlägg
  Grannen ser det uppenbarligen som ett problem annars hade hen inte påpekat det.
   
  Redigerat av moderator 11 jan 2022 11:28
 13. H
  Medlem · 12 inlägg

  Hermione79

  Medlem
  Nej, någon fara har det nog aldrig varit. Vi har som sagt bott där i över 20 år och alla husen i områden är ju likadana, så om det vore någon slags livsfara borde man ju hört om det… De flesta har ju inget snörasskydd. De har en bil i carporten, men inget hindrar väl dem från att parkera bilen just där…
   
 14. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 2 313 inlägg
  Intressant fråga. Bor ni i enskilda fastigheter eller är det bostadsrätt?

  Om det är enskilda fastigheter så är det solklart. TS måste ombesörja så att snö från dennes tak ej kan hamna på grannens fastighet. TS får lika lite skotta sin uppfart och lägga snön på grannens uppfart.

  Om det är bostadsrätt så är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för takras, snöröjning och liknande om inte stadgarna säger något annat.
   
 15. P
  Medlem · Stockholms län · 75 inlägg

  Plars

  Medlem
  Finns billiga snöglidhinder man kan sätta på takpannorna. Kostar ca 20 kr/st. Köp några och montera upp själv. Handlar om några hundralappar så slipper du tänka på detta mer. Har sådana ovanför min ventilationshuv på taket, så den inte dras med vid eventuellt snöras. Har funkat fint i 6 år.

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.