Byggahus.se

Snittlöner och utbildning hantverkare - snickare, elektriker, rörmokare, målare m fl

22k läst  180 svar

 1. JanneJanne123
  Husägare · Nivå 8
  Jag har studielån och nacke och axlar värker, dock av statiskt datorarbete...
   
 2. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Kul för dig att du har den vänskapskretsen.
  Jag känner bara en med civilingenjörsutbildning som har över 50' i lön, och han driver eget inom mjukvaruutveckling (och har tidvis dragit in långt över 50' i månaden).
   
 3. G
  Medlem · Nivå 7
  Jag har 20+ år i branschen och har jobbat globalt som utvecklare. För seniora roller (7-8+ år) betalar man idag absolut minst 60. I resten av landet kan man dra av 10. Vi beräknar snittkostnaden för en anställd till ca 1.5msek/år, det inkluderar de ca 40% utomeuropeiska anställda. Ingångslön för civing ligger på ca 40, men det går mkt snabbt uppåt. När jag körde eget och konsultade i Sverige låg jag och fakturerade 200k+ i mån. Ja det är en sjuk bransch. Men faktum är att en hantverkarlön på 35' mån är lägre än en ingånglön för en grundskolelärare idag. Det har hänt mkt de senaste åren då vi i princip har arbetsbrist i samtliga yrken i de urbana områdena i Sverige.
   
 4. M
  Medlem · Nivå 6
  Man ska väl inte blanda in ingångslöner som jämförelse mellan yrken. Det är ju ofta olika lönetrappor vissa brantare än andra. Isf bör man jämföra t.ex. ingångslönen för en målare med ingångslönen för en civilingenjör typ.
   
  • Laddar…
 5. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 17
  Kan ju säga att det är sällan jag hör någon som får mer än den rekommenderade ingångslönen på civilingenjörer som är på ca 33kkr i månaden .
  Jag har själv strax över 40 efter 8år, gick in på 29.

  Elektronikingenjör i Lund/malmö-regionen.
   
 6. H
  Medlem Nivå 4
  Det är väldigt få som har exakt 4,1% löneökning över sin karriär. De flesta har mindre, eller mer. Som posten ovan beskriver så är trapporna olika, oftast brant i början och planar ut efter 5-10 år (i mitt yrke) därför är det bättre att jämföra snitt och median över väldigt många löntagare än att jämföra enskilda.
   
 7. G
  Medlem · Nivå 7
  Det är lågt. Snittlönen i Sverige, enligt lönestatistik, it och telekom ligger på 49. Då är de flesta ej ens civing. I sin tur betyder det att snittlönen i stockholm bör vara ca 60, om du är senior är det i princip lägsta. Har även sett att läkare har rört sig rejält uppåt, ganska vanligt med specialister som har 70+ i lön idag, så var det inte för ett par år sedan. Well, ngn måste ha råd att köpa dessa 10msek hus också.
   
 8. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Nej ackord jobb sliter inte ut någon det var kanske så för 20-30 år sedan men nu är ackord lönerna bara ett skämt.
  Men du har rätt i att det är ett fysiskt arbete att vara hantverkare och jag har inte träffat en ända äldre hantverkare som inte har problem med kroppen.
   
 9. B
  Allvetare · Nivå 14
  Nu känner du förstås inte mig, men jag är civ.ing, över 35 och har under 50 000. Men problemet i mitt fall beror nog mest på att jag inte byter jobb tillräckligt ofta - har bara jobbat på två olika ställen under 20 år.
  DET tycker jag också är ett problem - varför ska man behöva byta jobb ofta för att få en bättre löneutveckling än 1-2% om året???
  Jag vet inte HUR många lönesamtal jag varit på där chefen förklarar att "man är jättenöjd med mitt jobb och gärna skulle ge mig mer, men det finns bara 1% i potten och om jag skulle få 5% så måste en massa andra få nöja sig med 0,5%, och DET går ju inte..."
   
  Redigerat 14 jun 10:14
 10. V
  Verktygstokig · Nivå 21
  För att ge lite mer input så jobbar jag själv som senior utvecklare. Har jobbat i 13 år sen skolan (på samma ställe). Tjänar 50k men jag vet att jag skulle kunna ligga minst 10k högre om jag hade bytt jobb.

  I mitt fall anser jag det inte värt det. Jag har ett arbete som är fantastiskt roligt, fritt och omväxlande. 10k extra i lön ger kanske 4000 mer i plånboken efter skatt.
   
 11. G
  Medlem · Nivå 7
  Håller verkligen med, det är absurt att man folk skall behöva byta hela tiden. Själv har jag aldrig bytt pga av den anledningen. Jag tjänar i övre spannet, men löneväxlar för fullt så att jag kan leka byggare på heltid så snart som möjligt.
   
 12. pacman42
  Medlem · Nivå 12
  Jag försöker leka byggare så ofta jag bara kan, trots att jag är civilingenjör med lön strax över medel i en av de välbetalda storstäderna. Jag har inte bättre lön än så trots att jag är en av de duktigaste i världen inom mitt område och jobbar på ett större internationellt företag med hela världen som spelplan (många resor blir det). Om jag skall gissa själv så finns det nog ingen som kan området bättre än jag i hela världen. Och då det dessutom är ett väldigt "hett" område just nu så kan man ju fundera över varför lönen inte är bättre. Jag har dessutom förhandlat bort övertiden för att komma upp i den lönen. Men det är klart, jag säljer inga "flashiga konsulttjänster" utan är teknisk expert och måste flytta utomlands för att kunna hitta en annan arbetsgivare som kan dra nytta av min expertis.

  Jag måste dessutom arbeta i fem timmar för att köpa en hantverkartjänst i en timme. När jag dessutom tycker det är roligare att vara hantverkare än att vara på jobbet så är det ett ganska lätt beslut. Men det är klart, det hade kanske inte varit lika roligt att vara hantverkare på heltid. Men det är något fel på systemet när det trots att jag räknar in pensionspåverkan mm gör en bra affär när jag inte köper hantverkstjänster utan gör jobbet själv.

  Om vi gör politik av det så tror jag att en del av problemet är att man inte betalar sin sjukförsäkring, skolkostnader mm själv. Jag får ju samma sjukvård, skola för barnen mm oavsett om jag jobbar eller inte, vilket gör att man dopar systemet så att det lönar sig att inte skatta pengarna. Att inte arbeta kostar inte lika mycket som det gör för samhället (vilket också syns rörande andra områden i samhället). Med detta menar jag inte att vi skall betala försäkringar, skola mm som i USA, jag vill bara peka på vart pengarna tar vägen och varför man får dessa (ibland) absurda effekter.
   
 13. G
  Medlem · Nivå 7
  Min poäng var att hantverkarlöner inte är så höga som många missnöjda ingenjörer här ofta påstår. Det finns stora löneskillnader inom alla yrken. Jag är inte heller någon "flashig konsult" utan tvärtom.
   
 14. B
  Allvetare · Nivå 14
  Nejdå, trots att att jag tjänar en bit under 50000 som civ.ing, så har min kusin grävmaskinisten 2-3000 lägre månadslön än jag. Men han har å andra sidan inte dragit på sig studielån i fem år, utan de fem åren jag studerade kunde han ägna åt att jobba och tjäna pengar istället. Det hinner bli en del lön på 5 år.

  Det är olika val man gör i livet som sagt - jag hade nog ändå inte valt att bli grävmaskinist, målare eller elektriker om jag skulle leva om mitt liv. Poängen är att de allra allra flesta av oss i Sverige tjänar ungefär lika lite, vi hamnar inom ett spann på 25-50 tusen. Och efter skatt, studielån etc. är skillnaden ännu mindre på det vi har att leva på. Sedan finns det några få som tjänar rejält mycket mer.
   
 15. G
  Medlem · Nivå 7
  Fast snittlönen för högutbildade och eftertraktade yrken (läkare, civing etc) ligger inte mellan 25 och 50 utan snarare mellan 40 och 80 idag. Den stora skillnaden kommer dock först när man skall pensionera sig, itpn drar iväg rejält över brytpunkten och många får 10-15 års pension med nästan full lön. Så en hantverkarlön på 35 är inte högt, det är mycket rimligt.