Snittlöner och utbildning hantverkare - snickare, elektriker, rörmokare, målare m fl

16k läst  137 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Bra löner. Ingångslön för ST-läkare på Sahlgrenska på medicinkliniken är 38000:- icke förhandlingsbart. 6 år högskolestudier 2 års AT tjänstgöring. Minus 2500:- till CSN varje månad av skattade pengar.
  Specialistsköterskor ligger i samma nivå. 3 års högskola 1-1,5 års vidareutbildning.
   
 2. M
  Medlem Nivå 4
  Det där kan ju inte stämma, med ST-läkares ingångslöner? Måste ju vara högre? Låter ju sjukt.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Tyvärr. Det är någon lycklig på kliniken som fått 40’ det känns som att i det stora hela så är det ett nollsummespel. Högre ingångslön oftast högre studielån. Skulle man dra av bruttokostnaderna av studieskulder så skulle jag säga att de hamnar på 33-34000 i månaden.
   
 4. J
  Medlem · Nivå 9
  Civilingenjörer har nästan lika lång utbildning och, tror jag, betydligt sämre ingångslön.

  I realiteten är det nog möjligheten till övertid alt extraknäck som vissa grupper har som ger hur mycket pengar man kan dra in. Om man som jag (och många andra ingenjörer) inte har kvar någon övertidsersättning så kan man bara få minus och aldrig plus på sin månadslön finns inga möjligheter till extrainkomster. Där tror jag i realiteten både läkare och devi byggbranschen har möjlighet att dryga ut lönen på olika sätt.

  Kontentan är iallafall att med skattemodellen som finns är det svårt att leja in byggjobb och har man inte tummarna mitt i händerna är själv billigaste dräng...

  Utgå från hemmet eller med andra ord få restid och bil betald gör ett antal tusen per månad också. Jag har som medelålders civilingenjör troligen mindre pengar i fickan och är borta hemifrån betydligt längre varje dag än tex en elektriker...
   
  • Laddar…
 5. Andreas_Hansson
  Medlem Nivå 12
  Hur kul är det att sätta elkabel eller jobba på ett bygge?

  Jag tror det finns folk som inte väljer yrke efter lönen....
   
 6. C
  Medlem · Nivå 8
  Det kan ju även vara så att folk har olika intressen.
   
 7. N
  Medlem · Nivå 9
  Lönenivåerna vi talar om i denna tråd är ett resultat av låååång, stenhård kamp om varenda jävla öre och krona. En typ av arbetaregrupp som såg fördelarna med att organisera sig och verkligen inte gav sig i sina kravframställningar ledde till goda förutsättningar på många plan, trots att yrkena är "simpla" och kräver utbildning på neandertalarnivå.

  Jag tror att de flesta förstår varför b la hantverkare har skaplig lön.....det handlar om att organisera sig.

  Varför ska då Herr Svensson betala så in i helvete med pengar för att få ett jobb utfört? Det är såklart inte för att alla hantverkare vill skinna varenda privatperson. Det är heller inte för att snickaren måste ha den senaste värstingpickupen eller åka till Thailand 3 ggr om året.

  Det handlar om fördelningspolitik. Att arbetaren ska få så stor del av profiten som möjligt. Att företagen inte ska roffa åt sig allt och lämmna smulorna på bordet. Människovärde och rättvis. Listan kan göras hur lång som helst och att läsa på lite om Sveriges arbetsmarknadspolitik under 1900 talet förklarar en hel del om varför lönen ligger där den gör idag.

  Med det sagt......hade ingenjörer, läkare, lärare osv organisera sig på samma sätt hade lönerna defenetivt sett annorlunda ut. Något att tänka på innan pajen kastas rätt i ansiktet....
   
 8. O
  Medlem Nivå 1
  Håller med ditt ganska ödmjuka och bra svar visst finns det självklart orättvisor i lönesamhället men sen är ju också lärare lönerna på väg upp sakta men säkert däremot kan man ju alltid tycka det är bedrövligt att helutbildade sjuksystrar etc tjänar dåligt men det är ju orättvist i livet ! Jag tycker inte att de flesta hantverkare lönerna är orättvist höga däremot kan jag tycka att många löner är orättvist låga . Sen är ju många högutbildade yrken väldigt individuellt lönesatta ex min frus kompis är civilingenjör inom biokemi nu har hon valt en doktorant tjänst på ett universitet. Med ganska förhållandevis låg lön 26-27 ts det har hon valt för hon brinner för detta jobb. Hon vet med stor säkerhet att hon kan hoppa upp en tio ts inom privata sektorn!
   
 9. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 15
  Forskarstudier är inte ett jobb, det är en utbildning. Sen ges hon doktorandlön för att kunna finansiera sitt liv under denna fyraåriga utbildning.
   
 10. D
  Medlem Nivå 3
  Well, byggbranschen är ju dessutom dopad (läs ROT) pga. att det i många fall är en oseriös bransch.
   
 11. Biffen87
  Medlem Nivå 5
  I måleribranschen har grundlönen
  Grundlönen/lägsta i måleribranschen har höjts 2300 kr månaden på 12 år synd å säga att levnadskostnaden har ökat lika långsamt.
   
 12. erkka
  Husägare Nivå 5
  Oavsett utbildning och oavsett yrke ska de som gör ett bra jobb utan att försöka lura/skinna någon ha en bra/vettig ersättning.

  En läkare som gör ett kasst jobb och inte bryr sig bör ej ha högre lön än 1kr/mån.

  Däremot måste lönen på nåt sätt avspegla att man tagit lån under X antal år för att få en utbildning (samt ej haft inkomst under samma tid).
   
 13. G
  Medlem · Nivå 7
  Jag vet inte vilken värld ni lever i, men jag känner inte en civiling eller läkare som är över 35 och har under 50, i min mjukvarubransch ligger vi i runt 50-100' i månaden om du är duktig och har några år i bagaget. Lärare har idag ca 40' i ingångslön i Stockholm. Så, hantverkare har mycket rimliga, om inte låga, löner.
   
  • Laddar…
 14. F
  Medlem · Nivå 6
  Tyvärr så finns det mycket rötägg i hantverket...
  Men pengarna växer inte på träd, man får slita hårt fysiskt... speciellt om man har ackord!
  Som egenföretagare så hoppas man kunna ha det lite bättre än som anställd. Men det är alltid förenat med en viss risk.
  Tror alla jobb har en baksida...
  Har man inte studielån, så värker det i nacke och axlar om kvällen...
   
 15. M
  Medlem · Nivå 6
  Ganska kul om du frågar mig
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: