Byggahus.se

Snart kan du bygga större Attefallshus

 1. pacman42
  Medlem · 6 941 inlägg
  Varje gång någon pratar om det så är man ju ett steg närmare genomförandet. Det innebär dock inte att det blir något denna gången...
   
 2. P
  Medlem · 435 inlägg
  Min kommun tar hutlösa avgifter för Atterfallshus som ska ha avlopp/vatten, Några stackare som var snabba att bygga fick erfara det den hårda vägen när det dök upp en faktura. Numer är det känt så folk kollar upp det innan. Resultatet blev att här byggs det ytterst få Atterfallare och de som byggs byggs iaf på pappret som "förråd", "Garage" odyl... Sen att de har både vatten och avlopp som kopplas på efter slutbevis är en annan femma... Vad kommunen fick var istället en massa svartbostäder man inte har kontroll över för att man ska vara girig.
   
 3. pacman42
  Medlem · 6 941 inlägg
  Likadant i min kommun. Folk bygger dockbistället utan bomöjlighet och inreder huset efteråt.

  Samma sak med garage enligt bygglov. Man bygger garage med oinredd vind. Då slipper man betala för VA. Sedan inreder man vinden.
   
 4. pacman42
  Medlem · 6 941 inlägg
 5. Mikael_L
  Medlem · 39 206 inlägg
 6. pacman42
  Medlem · 6 941 inlägg
  Om de reserverar sig så röstar de väl inte alls? Dvs, politiskt spel.

  M ville ha 32kvm istället...
   
 7. mexitegel
  Allvetare · 15 031 inlägg
  Det är bara så synd att den nya ytan bara gäller för bostadsändamål. Jag hade siktat in mig på att få 5 kvm extra i ett garage.
   
 8. pacman42
  Medlem · 6 941 inlägg
  Jag håller med, men inte för egen del. Jag har redan 40kvm byggrätt för ett garage.... :-/

  De flesta med min byggrätt bygger dock ett gästboende ovanpå, så jag skulle ju i praktiken kunna bygga mig en hel stugby påmtomten. Garage, attefall och friggebod...
   
 9. P
  Medlem · 268 inlägg
  Vad menas med i närheten av befintligt bostadshus?
  Skulle vilja bygga ca 30-40 m från befintligt för att senare kunna bygga garage i mellan.

  Vad händer om man skulle dela tomten och komplement bostadshuset hamnat på den ”andra” delen? Tanken om någon av oss skulle gå bort och för ekonomins skull kunna sälja bostadshuset men bo kvar själv i komplimentbostadshuset och garaget kvar.
   
 10. I
  Medlem · 1 370 inlägg
  Du kommer ju dela avlopp etc med stamfastigheten, kan bli knöligt att dela upp dessa senare.

  Det där med att bygga attefallare och sedan stycka av har redan varit uppe, i alla fall i den kommunen jag tittat på. Där sa kommunen blankt nej till avstyckningen. Så räkna inte med att få göra det, du kanske ska söka ett vanligt bygglov istället?
   
 11. mexitegel
  Allvetare · 15 031 inlägg
  Vill minnas att jag såg något rättsfall där liknande avstånd inte ansågs uppfylla kraven för en attefallsbyggnad.
   
 12. Darling McFluff
  Medlem · 1 104 inlägg
  Man får heller inte placera för nära en annan byggnad. Det får inte "upplevas" som en utbyggnad av befintlig byggnad. T.ex. får man inte bygga ihop en komplementbyggnad och huvudbyggnad med ett skärmtak. Har inget med nya reglerna att göra utan varit så redan innan.
   
 13. A
  Medlem · 1 315 inlägg
  Det är möjligt att stycka av. Men det är absolut ingen självklar rätt, styrs av planerna för området (kommunens tyckande) och lantmäteriet i slutändan.