Byggahus.se

Snart kan du bygga större Attefallshus

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 291 inlägg
 2. S
  Medlem · 284 inlägg
  Dumt att man inte ökar maxhöjden också. Känns som att den begränsar mer än byggarean.
   
 3. G
  Medlem · 75 inlägg
  Du får helt enkelt bygga neråt istället... Entréplan, hiss och tre våningar under mark.
   
 4. A
  Medlem · 270 inlägg
  Någon som vet om det i förslaget ingår att öka ytan för tillbyggnad utan bygglov? Just nu gräns på 15 kvadratmeter.
   
 5. Millgram
  Medlem · 25 inlägg
  Ja, på sätt och vis, beroende på om regeringen tänker följa alla rekommendationer i Boverkets rapport 2018:17 - Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan – analys och förslag som publicerades i april 2018. I den har man kommit fram till just 30 kvm som lämplig storlek för attefallshus. Hela rapporten finns på regeringens hemsida här: https://www.regeringen.se/49d7ab/contentassets/f55c3d6770d74b4ab2cd9e8b527e76f7/rapport-201817.pdf

  Som svar på din fråga: Boverket föreslår att man ändrar och använder sig av byggnadsarea istället för bruttoarea. Som jag tolkar det innebär det att man i så fall kan bygga 15 kvm i två våningar = 30 kvm om man vill. Detta har inte varit möjligt tidigare. På sidan 24 i rapporten står att Det innebär även att fastighetsägare får en större frihet när det gäller den invändiga utformningen av tillbyggnaden. "Det kommer t.ex. att bli möjligt att göra större tillbyggnader i flera våningar så länge tillbyggnaden inte överstiger bostadshusets taknockshöjd".

  Vore intressant att höra om någon mer gör samma tolkning som jag. Detta skulle medföra betydligt större möjligheter för attefallstillbyggnad avseende hus med exempelvis 2 våningar. Jag vet dock inte om detta ingår i regeringens kommande proposition. Någon mer som uppmärksammat detta eller har annan uppfattning?
   
 6. L
  Medlem · 113 inlägg
  Det är ju bra men med tanke på bilden med huset vid vatten är det bra att veta att det inte bara är att bygga när man bor nära vatten. Vi fick inte lov att bygga ett Attefallshus vid vår stuga. Däremot gick en AttefallsTILLBYGGNAD på 15 m2 bra. Bygget ligger på exakt samma plats som vi ville ha Attefallshuset men med skillnaderna att det enbart är 15 m2 och en liten ihopbyggnad med en gång på 40 cm. mellan stuga/tillbyggnad.
   
 7. katos
  Medlem · 631 inlägg
  Om man vill att det ska minska bostadsbristen så kanske det viktigaste är att ändra skattereglerna också. Att man ska få hyra ut en komplementsbostad på heltid och det fortfarande beskattas som privatuthyrning istället för näringsverksamhet.
   
 8. A
  Medlem · 1 807 inlägg
  Ser inte hur Attefallshus skulle påverka bostadsbristen mer än i marginalen...

  Finns det nån statistik på hur många som hyrs ut idag?

  Små fristående hus måste väl vara ett av de mest oeffektiva sätt att bygga/värma/underhålla för att få fram många nya små bostäder...

  /ATW
   
 9. Millgram
  Medlem · 25 inlägg
  Om man hyr ut exempelvis ett attefallshus eller del av sin villa så är det normalt inkomst av kapital och inte näring. Sen håller jag med om att reglerna avseende exempelvis moms och liknande är lite krångligare beroende på situation. Mer info finns här: https://www.skatteverket.se/privat/...rsombostad.4.24321e0c1165ddd612080002033.html
   
 10. katos
  Medlem · 631 inlägg
  Nej det stämmer inte! Inte enligt skatteverkets hemsida https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/2718.html#h-Exempel-En-taxeringsenhet-med-tva-smahus
  Eller när man ringer dom och frågar. Om inte huset används delvis för eget bruk så är det näringsverksamhet.
   
  • Laddar…
 11. katos
  Medlem · 631 inlägg
  Snittet på byggkostnaden för flerbostadshus är över 45000/kvm. Priset för ett attefallshus/kvm är kanske mellan 15000-20000kr/kvm.
   
 12. Millgram
  Medlem · 25 inlägg
  • Laddar…
 13. pacman42
  Medlem · 6 941 inlägg
  Perfekt för mig som bor på landet, bygger attefallshus, hyr ut som sommarstuga och används av mina privata gäster ibland. Men utbud av bostäder ger det inte.
   
 14. Bono_R
  Medlem · 429 inlägg
  Hur blev det med totalytor, är det så att det är max 40 kvm alltså attefallshuset 30 kvm och max friggebod då 10 kvm
  /B
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · 1 807 inlägg
  Vad driver kostnaderna?

  Om det är så mycket billigare, varför?

  Och sen införa det på flerbostadshus...

  /ATW