Byggahus.se

Snabb hjälp av elkunniga!

 1. K
  Medlem Nivå 2
  Var inne i badrummet nyss och skulle duscha, helt plötsligt så slocknar alla fem ledspottarna i taket, det har inte gått någon propp och de två andra ljuskällorna i badrummet funkar (hittills iaf). Det regnar ute och taket är i orginal sedan -72...OM det är en läcka, kan det ha kortslutit bara just dessa lampor? Vi såg inget konstigt på vinden när vi kollade. Är livrädd att det ska börja brinna då vi har två små barn. Vad kan ha hänt? Är helt otekniskt lagd själv så jag behöver verkligen er hjälp nu!
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  LED lampor behöver en drivenhet, efterssom själva komponenten LED, den som lyser, inte kan gp på 230V. Därfr har du en drivenhet, som omvandlar nätspänningen till en mer lämplig spänning. I vissa typer av LED armaturer så är drivdonen inbyggda, så att armaturen matas med 230V. Men det är vanligare att man har ett drivdon till flera lampor.

  I ditt fall har du troligen ett drivdon som lagt av. Det är väldigt osannolikt att donet skall börja brinna.

  Drivdonen har olika inbyggda skyddmekanismer, som kan stänga av donet, ex. om det blir för varmt, eller om det belastas för hårt. Vissa typer av don förblir avstängda tills strömmen TILL donet bryts. Sedan försöker det starta igen om det får spänning.

  Så en test man kan göra är att bryta spänningen med säkringen i elcentralen (eller huvudbrytaren för hela huset) under typ en halv minut.

  Hjälper inte det så bör du nog kalla dit en elektriker för felsökning, troligen har drivdonet gått sönder, Men det kan också vara en av armaturerna, LED armaturer kopplas ofta i serie, så att om det blir avbrott i en av dem så bryts strömmen till alla (ungefär som när man släckte julgransbelysningen förr genom att skruva ur en lampa).
   
  Redigerat 26 mar 2015 21:59
  • Laddar…
 3. K
  Medlem Nivå 2
  Så man törs sova här inatt och lämna huset imorgon för att och gå och jobba?
  Tack för en jättebra förklaring!
   
 4. K
  Medlem Nivå 2
  Nu funkar de igen!!! Vad kan det ha varit då? Glapp eller? De är inte ens ett år gamla.
   
 5. tommib
  Bergsfogde · Nivå 24
  Överhettning i drivdonet som hempularen föreslår är en möjlighet. Det är nog bra att ta en titt på det, eller ta in nån som kan.
   
 6. T
  Medlem · Nivå 10
  Man kan kolla om drivdonet är vettigt placerat och inte ligger inlindat i husisolering.
   
  • Laddar…
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Ja LED lampor får nog anses som den minst sannolika källan till brand, när det gäller lamptyper. En av finesserna med LED lampor är att de drar lite ström, det är bra för ekonomin, men det innebär också att det blir mindre uppvärmning.

  Däremot så är LED lampan själv känslig för värme, livslängden förkortas avservät om den blir för varm. Därför finns det ofta kylflänsar på LED armaturer. Men det är alltså inte för att de blir jättevarma, utan för att hålla dem svala.
   
 8. K
  Medlem Nivå 2
  Aha, hade absolut ingen kolla alls på hur de funkade förut, tur att det finns sådana som er som man kan fråga så man lär sig! Om ni orkar svara på en till fråga så har jag gått och funderat på varför de aldrig slocknar helt utan ser ut som att de lyser även när de är släckta, bara svagt, men de är inte svarta utan ser lite glimmande ut. Ska det vara så eller är de felkopplade?
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Det beror på s.k kapacitiv koppling. Att förklara det detaljerat leder in på skapligt avancerad ellära.

  Men lite förenklat/populsitiskt: Vi har ju växelström i våra ledningar. Det betyder att spänningen i ledningen byter polaritet, närmare bestämt 50 ggr per sekund. Om då den avstängda ledningen ligger bredvid en ledning med spänning i röret inne i väggen. Då kommer den växlande spänningen i den spänningsförande ledningen att få elektroner i den avstängda ledningen att flytta sig lite, trots att de inte är i kontakt med varandra (jämför med statisk elektricitet, ett laddat hårstrå kan få andra hårstrån att flytta sig så att håret står rakt upp). Denna flyttning är en elektrisk ström.

  Vi talar här då om en oerhört liten ström, några miljondelars ampere. Men det krävs väldigt lite ström för att en LED skall lysa lite.

  Fenomenet är i det här fallet oavsiktligt, men det utnyttjas i komponenter i elektronik. En s.k kondensator är byggd just för att leda ström kapacitivt, det är en av de vanligaste komponenterna i apparater.
   
 10. P
  Medlem Nivå 3
  Dessutom gillar de inte fukt och helst inte i kombination med för hög värme...
   
 11. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Om man ska gissa så tror jag faktiskt att du själv ligger närmast - glapp :)

  Överhettat drivdon låter osannolikt. Betydligt mer sannolikt då med glappkontakt någonstans, speciellt då det är relativt nyinstallerat. Om LED-lamporna är av den typen som seriekopplas kan glappet ligga i en av dessa, då slocknar alla fem.

  Glapp är aldrig bra, men troligen ingen fara på taket med de låga strömmar det handlar om här. Felsökning kan nog vänta till dess att det händer igen.
   
 12. Pytt
  Medlem Nivå 6
  Skulle bara vilja flika in med lite beröm till alla de som svarat; sansade, proffsiga och konstruktiva svar som ger lite lugn åt TS. Inget tjafsande eller dumförklarande. Det är härligt att se, och jag fick dessutom lära mig lite mer ingående om LED-armaturer. :) Tack!