Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Smuts och skräp vid hantverkarjobb

 1. G
  Medlem · Linköping · 45 inlägg

  Gadd

  Medlem
  En litet företag är anlitat för att göra om golvet i fritidshuset.

  Anledningen är att golvet sviktat och ytskiktet gammalt (från 1965).  Hantverkarna har byggt en ram, kompletterat med nya plintar, hyvlade bärlinor och bjälkar.  Eftersom jag delvis följt arbetet har följande konstaterats:
  Själva ramverket verkar stabilt och trossbotten man valt (impregnerad plywood) har lagts.
  Ingen isolering eller golvskivor har ännu lagts. Projektet är pausat i dryg en vecka.

  Vid en avstämning häromdagen önskade jag att kvarsittande papprör skulle tas bort och även träformen till en bärlina. Jag tyckte också att det var för många hål och springor där möss och myror kan ta sig in (mer än 7 mm). Efter detta har de skruvat fast ett antal list. Däremot sa jag inget om smuts och skräp som de har åstadkommit. På marken låg diverse trä och avriven papp, som de släppt ned. Bjälkarnas översida är jättesmutsiga eftersom hantverkarna gått med skor som de även gått med utomhus. Jord och smuts efter skor ligger även på trossbottenskivorna (som nu skruvats fast). Se bilder.

  Ska jag acceptera denna smutsighet innan de fortsätter jobbet? Är jag för petig?
  Det kan finnas eventuella hål vid vägg så att mössen går upp här?

  Hur bör jag framföra
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild2.jpg
  eventuell kritik?
   
 2. Music Man
  Medlem · Ale i Västra Götaland · 783 inlägg

  Music Man

  Medlem
  Hantverkare kostar, och vill du att de skall lägga sin arbetstid på att städa så be dem städa, det är ju trots allt du som betalar.
  Jag tycker inte det där ser så värst farligt ut, skulle inte brytt mig det minsta faktiskt, om så var fallet så skulle städat själv isåfall.
   
  Redigerat 4 nov 2021 11:52
  • Laddar…
 3. G
  Medlem · Linköping · 45 inlägg

  Gadd

  Medlem
  Det borde vara självklart för en hantverkare att inte smutsa ned i onödan. Det kostar ingen tid att planera för det.
  Det ser inte alls bra ut att hantverkare smetar ned, i detta fall översida på bjälkarna. En erfaredn hantverkare borde kunna lägga lite tid att ex.vis klistra maskeringstejp på dem om de nu ska gå med nerskitade skor.
  Om man jämför med målare av ex.vis tak brukar de skydda golvet med papper!

  Värre är väl om hantverkaren slarvar med att täppa till hål och sprickor.mot vägg så att mössen inte tar sig in. Vad jag känner till kan mössen krypa igenom hål som är 6-7 mm. Denna information har de nu fått! risken för slarv kan stå mig dyrt och bli problematiskt - om de inte förstår sånt.
   
 4. H
  Verktygstokig · Värmland · 2 519 inlägg

  Hallerudsbo

  Verktygstokig
  Är väl lite skillnad då en målare täcker färdigt golv.
  Det du ser där är ju reglar du ska ju på med skivor på reglarna så det har väldigt lite betydelse.
  Men som skrivits tidigare betala hantverkaren att städa när du verkar ha så mycket pengar.
   
 5. T
  Medlem · 627 inlägg
  Om jag säger såhär; om en hantverkare hade täckt reglar med maskeringstejp så hade det omedelbart skapats en tråd på byggahus.se där man fnissade åt påhittet samt frågade om det är rätt att kund ska betala för tid och materiell bara för att ha rena reglar.

  Med andra ord så ja, jag tycker du överdriver. Men det är inget fel i sig om du vill ha det rent, jag tycker däremot inte att man kan förvänta sig det. Men det kanske bara är jag som är en slusk.

  Mushålen är däremot en annan sak. Nu vet jag inte vart dessa hål sitter men om de är belägna så att möss kan ta sig in i huset så tycker jag det ska åtgärdas. Men samtidigt verkar du själv inte säker på att det finns några hål? Eller hus ska jag tolka:
   
  • Laddar…
 6. MariaiÖstergötland
  Husägare · 2 933 inlägg
  Jag är lite av en pedant (mycket om du frågar min man), men jag förstår inte ens vad du menar, ts? Att reglarna är lite jordiga? Hur skulle detta kunna undvikas menar du? Hantverkarna går väl in och ut och hämtar grejer osv, och de ska väl inte gå barfota inne när de arbetar? Ska de ha med sig inneskor?
  Ang mushålen säger jag inget för det vet jag inget om.
   
 7. J
  Medlem · 394 inlägg
  Skräp under trossbotten ska dock tas bort. Det är inte bra att ha en grogrund för mögel under golvet. Lite lera på trossbotten skadar inte, leran på bjälkar sopas väl bort innan skivorna limmas fast.
  Bra att du var på angående gliporna. Ni får nog ha lite koll på dem och påpeka att ni gärna betalar mer för ett gediget arbete och att det inte bara är det estetiska ni bryr er om.
  Lycka till med renoveringen!
   
 8. E
  Hobbysnickare · Stockholm · 1 062 inlägg

  Ejmelie

  Hobbysnickare
  Du ställer en fråga där du undrar om du är för petig och frågar om ev kritik.
  När du sen får svar som inte överensstämmer med din åsikt så ger du svar på tal.
  Om du nu är så bestämd över din åsikt, varför ber du om våra åsikter?
   
 9. raveper
  Hobbyelektriker · västragötaland · 4 978 inlägg

  raveper

  Hobbyelektriker
  Har blivit upplärd att inte bygga in jordiga reglar. Är väl för att slippa mögel.
   
 10. G
  Medlem · Linköping · 45 inlägg

  Gadd

  Medlem
  Känslan för smuts och därmed mögel är inte så trevlig. Frågan är om fortsättningen även blir densamma? Det är svårt att framföra denna kritik - risken är alltid att den missuppfattas och hantverkare blir besvärade med risk för känslostormar. Hur ska dialogen skötas? Det är inte bara funktionen som skall uppfyllas. Att det tar tid att städa håller jag inte med om - och jag kan göra det, men det är olämpligt att lägga sig i. Jag betalar gärna några kronor extra för att få ett bra jobb och att känslan för bra jobb infinner sig.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.