Byggahus.se

Smidigt sätt att göra stora transaktioner

 1. A
  Medlem · Västra Götaland · 2 335 inlägg

  Anders_Nilsson

  Medlem
  Det är intressant att bankerna tillhandahåller brottstjänsten bankomat men inte varnar för att man blir misstänkt om man använder den... :surprised:.
   
 2. Jonas Persson
  Intresserad · Stockholm · 965 inlägg

  Jonas Persson

  Intresserad
  I praktiken blir det ingen skillnad. Swedbank har vad jag vet helt slutat med kontanter på sina kontor. De hänvisar till andra sätt att ta ut eller sätta in kontanter. Primärt Bankomat AB.
  https://www.swedbank.se/privat/kort-och-betala/kontanter/kontantuttag-och-insattning.html

  Även Nordea ser ut att ha slutat då de inte nämner bankkontoren
  https://www.nordea.se/privat/kundservice/kontanthantering.html

  SEB har ett kontor kvar på Sveavägen
  https://seb.se/hitta-bankkontor/seb-i-stockholm-sveavagen-kontantkassa

  Handelsbanken har flera, men det går inte att se hur många. Samtidigt stänger de ner hundratals kontor just nu.
  https://www.handelsbanken.se/sv/privat/konton-kort-och-betala/betala/kontanter

  Rätten att ha ett konto gäller inte över AML, anser banken risken för pengatvätt vara för stor kan de neka dig ett konto eller avsluta det du har.
   
 3. T
  Medlem · Blekinge · 6 961 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Vad menar du med brottstjänsten? Är du en av dom som förknippar kontanter med brottslig verksamhet? Då undrar hag verkligen var du fått det ifrån.
  Noja?
   
 4. A
  Medlem · Västra Götaland · 2 335 inlägg

  Anders_Nilsson

  Medlem
  Jag raljerade över bankernas hyckleri. Tråden är full med inlägg om hur kontantanvändare misstänkliggörs av bankerna. då borde ju bankerna åtalas för medhjälp till penningtvätt eftersom de gemensamt driver Bankomat AB. Bidragsbrotten exploderar, det tvättas ryska pengar men bankerna trakasserar Svensson för kontanter. Det handlar givetvis om att man dels vill hålla kolla på dig i detalj och sälja information om ditt köpbeteende, dels att bankerna vill ha in sina transaktionsavgifter som en evig betalningsström.
   
 5. F
  Medlem · 175 inlägg

  FGLIN

  Medlem
  Jo dom har nog en körning på kvällen. LFB börjar ofta krångla på olika sätt strax efter midnatt och sedan kan det vara kört att få fram betalningen i tid.
   
 6. Jonas Persson
  Intresserad · Stockholm · 965 inlägg

  Jonas Persson

  Intresserad
  Om allt vore så enkelt.

  Det är USA som trycker på om pengatvätt och EU som stiftar de lagar som gör att bankerna måste "trakassera" sina kunder. Fråga Swedbank eller Danske bank hur kul det är och ändå få betala mångmiljardbelopp i böter.

  Ingen bank vill göra detta då det inte är inkomstbringande och irriterar kunder, men den värld vi har idag tvingar dem.

  Fysiska pengar är bra på många sätt, men även dåliga. De går inte att spåra vilket uppskattas av brottslingar. Rånrisken är stor och att slippa kontanter uppskattas av de som arbetar på banker eller i butiker. Tyvärr kostar det även ofantliga belopp att hantera fysiska pengar. Personligen har jag tröttnat på pillet med sedlar och växelpengar som aldrig tar slut.

  Ditt köpbeteende är svårt att sälja då banksekretessen förhindrar all sådan verksamhet. Inte ens de på banken kan fritt studera dina konton.
   
 7. Jonas Persson
  Intresserad · Stockholm · 965 inlägg

  Jonas Persson

  Intresserad
  Jag kan inte längre hitta vilka tider det är som Riksbanken gör sina körningar. Men det är innan dessa klockslag som bankerna måste få iväg sina uppdrag till dem. Missar de tiden är det nästa klockslag som gäller.

  Nästa detalj är hur ofta bankerna gör sina körningar, de flesta verkar bara ha en eller två per dygn. Undantaget är SEB som har körningar innan alla Riksbankens, därmed ser man indirekt hur ofta Riksbanken gör sina körningar.

  https://seb.se/privat/betala/betala-rakningar/overforingar-och-bryttider

  Under nästa år, 2022, är planen att Riksbanken kan skicka pengar direkt mellan bankerna, detta förutsatt att bankerna gör sin del.

  Går man tillbaka kanske 15 år var det inte ovanligt att man skickade med bil en data tape till Riksbanken med dessa körningar. En del kanske minns kaoset när man av misstag körde en tape två gånger och allt dubblerades - glada dagar eller tvärtomt på kontot...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.