Byggahus.se

Småsaker som aldrig blir klara

 1. K
  Medlem · 91 inlägg

  Kaugan

  Medlem
  FÖr ca 6 månader sedan genomfördes slutbesiktningen. Byggfirman hade saker kvar att göra för ca 25.000 kr.

  Enligt besiktningsmannen skulle byggfirman åtgärda dessa justeringar inom 2 månader. Nu har det gått ca 6 månader och det är fortfarande saker kvar att göra.

  När de väl blir klara skall vi bara acceptera att betala 25.000 kr eller kan vi dra av något för denna försening?
   
 2. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem

  Re: Småsaker som aldrig blir klara

  Jag är inte säker, men tycker att ni rimligtvis borde ha rätt att låta någon annan färdigställa arbetena och fakturera er byggare för detta. Då får ni givetvis betala de överrenskomna 25000:- till byggaren.

  Har ni inte någon sakkunnig projektledare att fråga?
   
 3. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Småsaker som aldrig blir klara

  Ni måste meddela byggfirman skriftligen (spar kopia) att Ni inte kan vänta längre, då byggfirman erhållit tillräckligt med tid för sina åtaganden. Ni väntar svar inom en vecka, annars anlitar ni någon annan firma. Ni önskar även ersättning/skadestånd, då ni inte kunnat nyttja vissa delar i bostaden.
  Om inte de innehållna 25` skulle räcka till en annan byggare, så lär ni nog att få betala själva de extra kostnaderna. Att i detta läge anlita byggfelsförsäkring är knappast lönsamt. Det finns en gräns på ett halvt basbelopp ca 20`, de brukar också leda till många skrivelser och bråk med försäkringsbolaget om vad dom anser vara brist o fel, allt för att slippa betala.
  Ni kan även behålla de 25`och åtgärda felen själv. Ganska liten risk att byggaren skulle vända sig till domstol och begära att få ut de 25`, när de bevisligen inte gjort själ för dem dem.
  Kom ihåg: Har man betalt, då har man också godkänt jobbet- så resonerar och byggförsäkringsbolaget.
  Om byggfirman skulle dyka upp och åtgärda felen, tycker jag att ni kan dra av 10`som ersättning för väntan och ert merarbete.
   
 4. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Småsaker som aldrig blir klara

  Som komplettering till vad Saturnus skriver kan jag informera om att i ett fall som detta är det inte byggfelsförsäkringen som skall tas i anspråk utan färdigställandeförsäkringen. Denna har ingen självrisk.

  I detta fall är det dock lämpligast att göra som Saturnus skriver, d.v.s. informera entreprenören om att man gör arbetet själv på dennes bekostnad.

  Vad gäller möjligheterna till ersättning för dröjsmålet så är detta enligt ABS 95, som väl ligger till grund för avtalet, endast möjligt om man haft direkta kostnader som man kan visa, utöver kostnaderna för själva åtgärdandet. Det går naturligtvis att hävda någon form av allmän ersättning när man sedan redovisar kostnaderna/avdraget till entreprenören men blir det inte så stort belopp över (< 10 000 kr) när åtgärdskostnaderna dragits så kan man hävda att man vill ha detta som ersättning och hoppas att entreprenören inte skall gå vidare rättsligt. Han lär väl i vart fall inte stämma på ett så litet belopp.
   
 5. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Småsaker som aldrig blir klara

  Gäller detta oavsett om slutbesiktningen är formellt godkänd eller inte?
  Det kan ju finnas restpunkter att åtgärda även om slutbesiktningen är godkänd.
  [/quote]

  En färdigställandeförsäkring gäller bara under byggtiden, d.v.s. före slutbesiktningen. Då har man dessutom 10% av entreprenadsumman som man håller inne som man kan använda för att göra klar saker.
  Punkter som är kvar efter en godkänd slutbesiktning brukar värderas av besiktningsmannen (somliga är bättre än andra på att hitta ett vettigt belopp) Dessa belopp får hållas inne tills felet är åtgärdat. Om det inte åtgärdas skall man kunna ta dessa pengar och bekosta att en annan gör klart de fel som finns.
   
 6. R
  Medlem · 950 inlägg

  robban44

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.