Hej forum-läsare!
Har du några smarta tips eller idéer på hur man kan skapa sig ett ’superkök’?
Eller har du några bra frågor man bör ställa till sig själv när det kommer till köksplanering?
Jag är alltså ute efter trix och tips hur man kan optimera köket för att skapa ett bra flow när man lagar mat (typ ett mini-restaurang kök) samt även kunna städa/gömma undan det mesta när köket inte används (en minimal och ren look helt enkelt). Det kan vara allt ifrån saker man bör prioritera / undvika eller produkter och lösningar som man kan implementera.
Den här artikeln i ämnet var bra;
https://nordanro.se/inspiration/artiklar/optimera-ditt-kok-med-ratt-koksinredning
Bakgrund;
Jag är i planeringsfasen av mitt kök då vi bygger nytt hus senare i år (i Bangkok, TH). Det kommer vara ett s.k rakt kök i en öppen planlösning. Planen är att använda mig av IKEA-stommar och egna luckor, att ha en köksö samt ett litet walk-in skafferi.
Tack på förhand!
Har du några smarta tips eller idéer på hur man kan skapa sig ett ’superkök’?
Eller har du några bra frågor man bör ställa till sig själv när det kommer till köksplanering?
Jag är alltså ute efter trix och tips hur man kan optimera köket för att skapa ett bra flow när man lagar mat (typ ett mini-restaurang kök) samt även kunna städa/gömma undan det mesta när köket inte används (en minimal och ren look helt enkelt). Det kan vara allt ifrån saker man bör prioritera / undvika eller produkter och lösningar som man kan implementera.
Den här artikeln i ämnet var bra;
https://nordanro.se/inspiration/artiklar/optimera-ditt-kok-med-ratt-koksinredning
Bakgrund;
Jag är i planeringsfasen av mitt kök då vi bygger nytt hus senare i år (i Bangkok, TH). Det kommer vara ett s.k rakt kök i en öppen planlösning. Planen är att använda mig av IKEA-stommar och egna luckor, att ha en köksö samt ett litet walk-in skafferi.
Tack på förhand!

BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 44 125 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 44 125 inlägg
För ett bra flöde ska man inte ha skafferier som man kan gå in i. Detta för att då behöver gå in och hämta några ingredienser etc., gå ut och lägga från sig dem på en bänk, gå tillbaks och hämta några till i stället för att direkt från ett högskåp eller lådor i ett bänkskåp plocka ut det man ska ha och lägga på bänken direkt utan att ta ett endaste steg.
Flödesmässigt är det också bra med någon sorts parallellkök eftersom det håller nere avstånden vilket också förbättrar flödet.
Flöde handlar mycket om att få till en liten arbetstriangel, kyl/frys/matförvaring - diskho - arbetsbänk - spis, samt vad jag brukar kalla för disktriangel, förvaring av porslin/glas - matbord - diskmaskin - förvaring.
Flödesmässigt är det också bra med någon sorts parallellkök eftersom det håller nere avstånden vilket också förbättrar flödet.
Flöde handlar mycket om att få till en liten arbetstriangel, kyl/frys/matförvaring - diskho - arbetsbänk - spis, samt vad jag brukar kalla för disktriangel, förvaring av porslin/glas - matbord - diskmaskin - förvaring.
Produkter som diskuteras: "arbetsbänk"

Arbetsbord Master 600 Wolfcraft
Ergonomiskt bord för varje kroppshålling
1 809 kr inkl moms
Läs mer
Djup bänkskiva typ 70-80cm. Vill du inte kosta på specialbyggda skåp. Använd vanliga 60cm skåp som reglas ut från väggen. Då finns också gott om plats att dra om el, vatten, avlopp i det mellanrummet.
Tack för svar! Intressant med åsikten om skafferiet och stämmer absolut med lättillgänglighet för bra flow.BirgitS skrev:
För ett bra flöde ska man inte ha skafferier som man kan gå in i. Detta för att då behöver gå in och hämta några ingredienser etc., gå ut och lägga från sig dem på en bänk, gå tillbaks och hämta några till i stället för att direkt från ett högskåp eller lådor i ett bänkskåp plocka ut det man ska ha och lägga på bänken direkt utan att ta ett endaste steg.
Flödesmässigt är det också bra med någon sorts parallellkök eftersom det håller nere avstånden vilket också förbättrar flödet.
Flöde handlar mycket om att få till en liten arbetstriangel, kyl/frys/matförvaring - diskho - arbetsbänk - spis, samt vad jag brukar kalla för disktriangel, förvaring av porslin/glas - matbord - diskmaskin - förvaring.
Har hört talas om arbetstriangeln. Det betyder då att man helst ska ha spis och ho på samma sida (i mitt fall i köksön) och kylskåp på motsatt för att skapa en triangel?
Kan du utveckla vad du menar med disktriangeln? Se bifogad bild för en enkel översikt av planerat kök
Tack för en bra idé! Det betyder även att kylskåp kan vara i samma djup som resten av skåpen.S skogstomten skrev:
Kolla in den här tråden. Mycket tips och trix.T Thaihenrik skrev:Jag är alltså ute efter trix och tips hur man kan optimera köket för att skapa ett bra flow när man lagar mat (typ ett mini-restaurang kök) samt även kunna städa/gömma undan det mesta när köket inte används (en minimal och ren look helt enkelt). Det kan vara allt ifrån saker man bör prioritera / undvika eller produkter och lösningar som man kan implementera.
https://www.byggahus.se/forum/threads/vad-aer-det-baesta-du-har-i-ditt-koek.350375/

BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 44 125 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 44 125 inlägg
Syftet med begreppet är framför allt att man ska få ner avstånden mellan de delar i köket som används mest och att göra som du skrev är en mycket bra lösning och det blev ju också vanlig på 50- och 60-talet när man tänkte mycket på att kök skulle vara praktiska. Då kallades det för parallellkök och idag pratar man om att ha köksö plus vägg med högskåp.T Thaihenrik skrev:
Gäller ju inte bara kylskåp utan all sorts förvaring av mat och ingredienser, alltså även frys och förvaring av ris, konserver osv.
Det är i analogi med arbetstriangeln till för att hålla nere avstånden man måste bära omkring på porslin och glas, typ att förvaring av sånt ska finnas nära diskmaskinen och det ska vara lätt tömma maskinen utan att krocka med någon som lagar mat samt det ska vara lätt att gå från matbordet till diskmaskinen utan att man behöver gå runt t.ex. en kökshalvö eller hamna i trånga passager där man möter andra som också kommer med disk.T Thaihenrik skrev:
Nej ingen länkT Thaihenrik skrev:
Nja tänkte mer att hela skivan med kökskaklet är upphängd på nåt vis och kan hissas upp bakom överskåpen eller ner bakom underskåpen... det ser ut som ett vanligt kök tills man hissar upp
Tror jag har sett det nånstans
Läs boken ”Kök, planering, inredning”, utgiven av Hemmens forskningsinstitut. Kanske lite gammaldags men här är fundamentet för de modernare, effektiva och ergonomiska svenska köken.
Har ett U-kök med diskmaskinen i botten på Uet. Lösningen är att diskmaskinen fylls på höger och vänster sida med disksort beroende på vart den ska tillbaka. Då går man runt luckan en gång. Sjukt smidigt.BirgitS skrev:
Syftet med begreppet är framför allt att man ska få ner avstånden mellan de delar i köket som används mest och att göra som du skrev är en mycket bra lösning och det blev ju också vanlig på 50- och 60-talet när man tänkte mycket på att kök skulle vara praktiska. Då kallades det för parallellkök och idag pratar man om att ha köksö plus vägg med högskåp.
Gäller ju inte bara kylskåp utan all sorts förvaring av mat och ingredienser, alltså även frys och förvaring av ris, konserver osv.
Det är i analogi med arbetstriangeln till för att hålla nere avstånden man måste bära omkring på porslin och glas, typ att förvaring av sånt ska finnas nära diskmaskinen och det ska vara lätt tömma maskinen utan att krocka med någon som lagar mat samt det ska vara lätt att gå från matbordet till diskmaskinen utan att man behöver gå runt t.ex. en kökshalvö eller hamna i trånga passager där man möter andra som också kommer med disk.
Och skippa 43 cm djupa överskåp. Jag har platsbyggda 29 cm djupa så att man ser hela bänskivan och slipper ha dörrfronten i ansiktet. Tyvärr blir överskåp djupare och djupare, det är i alla fall sjukt opraktiskt att ha mer än en rad grejor i dessa förutom glas. Fattar inte grejen. Men fattar att folk skippar överskåpen. Ikeas är endast dryga 15 cm ifrån att montera ett vanligt 60 cm djupt bänksskåp ÖVER bänken nu för tiden.mexitegel skrev:
Fast med 70 underskåp är 43 mycket likt de 29 du har, om du har 60 djupa underskåp.Fulkemisten skrev:
Och skippa 43 cm djupa överskåp. Jag har platsbyggda 29 cm djupa så att man ser hela bänskivan och slipper ha dörrfronten i ansiktet. Tyvärr blir överskåp djupare och djupare, det är i alla fall sjukt opraktiskt att ha mer än en rad grejor i dessa förutom glas. Fattar inte grejen. Men fattar att folk skippar överskåpen. Ikeas är endast dryga 15 cm ifrån att montera ett vanligt 60 cm djupt bänksskåp ÖVER bänken nu för tiden.