Byggahus.se

Smarta fritidshuset - 4G router, kamera, värme...

 1. Antracith
  Medlem · 36 inlägg

  Antracith

  Medlem
  Jag anser mig i vanliga fall vara hyfsat kunnig på teknikområdet, men inser att det här med smarta-hemmet-prylar har sprungit ifrån mig; det är en djungel och trots att man googlar så är det svårt att göra sig en bild av vad man behöver, vad som passar ens egna behov. Jag hoppas att någon här har lite mer kunskap (högst troligt) och erfarenhet än mig och kan ge mig en fingervisning om vad vi bör skaffa.

  Vi håller på och bygger fritidshus (se https://www.byggahus.se/forum/threads/ugglebo-2-0.391376/)

  De "smarta" funktioner vi önskar är
  - Uppkopplad värmepanna - Nibe Uplink
  - Temperaturövervakning
  - 1 eller 2 kameror för att kunna se hur mycket snö det är, se hur växterna mår...
  - Styra belysningen inomhus men framförallt utomhus

  Internetuppkoppling
  När det gäller internet så är det mobil uppkoppling som gäller. Jag har förstått att många har problem med routrar i sina fritidshus; de tappa uppkopplingen och man behöver ibland vara på plats för att kunna starta om dem.
  Jag har kikat på Teltonika RUT240 eller RUT955. Dessa 4G routrar verkar vara de mest stabila och har funktioner för att starta om sig själva om de tappar uppkopplingen. Någon åsikt om valet av router?

  Den uppkopplade värmepannan
  Värmepannan kommer att stå i badrummet (jag vet, såhär i efterhand så borde den ha placerats i förråd eller teknikrum, men nu blev det såhär). Till pannan behövs nätverkskabel (som vi drar till ovan nämnda router). Är det normalt att installera nätverksuttag i badrum eller hur borde vi lösa nätverksanslutningen för pannan? Ett alternativ är såklart att bara koppla in en accesspunkt i ett eluttag i badrummet som man kopplar pannan till, men frågan är om det är bättre än en nätverksuttag?

  Temperaturövervakning
  Har tidigare använt Teldus och någon variant av deras bryggor kopplat till temperatursensorer osv. Är det den bästa vägen att gå? Har sett att det finn andra typer av puckar att sätta i taken som övervakar klimatet inomhus, men det är en djungel i sig... Nu får vi väll förvisso temperaturen genom Nibe uplink och inomhus-/rumsgivare men jag har en känsla av att det kanske finns smidigare appar dedikerade för sånt här jämfört med Nibe uplink?
  En uppkopplad brandvarnare kanske hade varit smart (det förra huset på tomten brann ned)...

  Kameror
  HikVision verkar vara omtyckta och bra. Bra kameror för under 1000:-, små och diskreta, enda nackdelen med de jag kollat på är att de inte har wifi, men för en permanent installation så är inte det ett så stort problem för oss.

  Styra belysning
  Vi är just nu inställda på att köra plejd för att styra all fast inomhus- och utomhusbelysning. Det verkar vara stabilt och prisvärt. Funderingen här är väll om det vore smart att skita i plejd och köra på z-wave som ex. philips hue för att få temperatur och kanske även kameror i samma app...

  Att köra alla system separat ger oss störst valmöjlighet för varje system (belysning, värme, temperatur, kameror) och då kanske möjligheten att välja det "bästa" ur varje kategori. Samtidigt blir det fler appar, mer att hålla koll på om alla systemen hålls åtskilda.

  Tacksam för all input! :D
   
 2. N
  Medlem · Bayern · 480 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  Jag bor i Tyskland och övervakar stugan i Sverige som du beskriver du vill. Här mina erfarenheter

  även den bästa router tappar ibland (Ubiquiti Edgerouter i mitt fall). Efter många varianter har jag löst med ett mekaniskt tidur som bryter strömmen till router & modem mitt i natten. Med detta billiga knep har jag aldrig råkat ut för tappad kontakt mer än ett dygn

  Gillar inte att skicka ut mina data till moln. Löser detta med konstant VPN mellan hemmet och stugan.

  Min NIBE behöver fast anslutning. Ska inte vara problem att sätta uttag i badrummet. Sätt det högt bara. För övrigt är NIBE Uplink ok, men inte kanon, men det är separat historia

  Hikvision och Synology har jag. Funkar OK, men skulle rekommendera Ubiquiti kameror och NVR för enkelhet i underhållet
   
 3. N
  Medlem · Bayern · 480 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  Om du inte har dragit elen ännu, så är ett tips att tänka noga på att förbereda så mycket du kan:

  Cat 6 i alla rum
  Cat 6 till accesspunkter lämpliga ställen
  Cat 6 till kameror utomhus
  Cat 6 till hushållsmaskiner och FLVP
  Cat 6 till nock utomhus
  Cat 6 till TV och media

  signal till alla dörrar
  Signal till brandvarnare
  Signal till rörelsedetektor
  Signal till utomhus och inomhussiren

  tom dukt till nock för solpaneler
  Dukt för laddbox

  centrala slingor för fasadbelysning, vegetationsbelysnign, etc till olika punkter på tomten
   
 4. Antracith
  Medlem · 36 inlägg

  Antracith

  Medlem
  Tack för ditt svar! :)

  Angående routern så uppskattar jag som sagt den inbyggda funktioner i teltonika routern som gör att det start o automatiskt om den tappar teckningen. Den pingar en DNS server och skulle den inte få svar så kan man ställa in så att router rebootar.

  Finns det något alternativ till NIBE uplink när man kör NIBE panna?

  Vårt främsta syfte med en eller två kameror skulle vara att kunna kolla live när vi inte är i stugan för att se hur det ser ut utomhus. I dagsläget känns det inte aktuellt att spela in. Att kunna få en pling när kamerans rörelsedetektor ger utslag vore trevligt.

  Elen är inte dragen ännu, men...

  Jag förstår inte det här mer att dra nätverk till alla rum - jag upplever det som att det är rätt få saker nu för tiden som kräver trådad anslutning. Tv och media till exempel kör ju alltid wifi. När det gäller hastighet så är wifi fullt tillräckligt när vi ändå kör på 4G uppkoppling. (Det kommer aldrig ske att vi har fiber i den här stugan, det är en fjällstuga ute i skogen...)

  Nu kommer min okunnighet fram än mer; vad är syftet med att dra "signal" till allt det där? För att kunna se om dörrar är öppna? Signal till brandvarnare, för att få den uppkopplad eller för att kunna seriekoppla dem så att alla tjuter om en löser ut?

  Har aldrig förstått varför man ska ha uppkopplade vitvaror och hushållsmaskiner, men jag kanske för gammal ;)

  Det där med tom dukt för laddbox och solpaneler låter dock aktuellt... ska ta upp det med elektrikern!
   
 5. N
  Medlem · Bayern · 480 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  Kabel är överlägsen radio på alla punkter: prestanda, säkerhet, underhåll. Det enda där den halkar efter är installationskostnad. När du bygger nytt så är dock installationskostnad mycket låg. Därför förordar jag att dra så mycket Cat 6 som det bara går när man bygger nytt. Har man befintligt hus blir det en helt annan situation.

  Med signal menar jag att förbereda huset för ett trådat larm. Detta styr/övervakar du sedan remote.

  Jag har heller ingen uppkopplad frys eller diskmaskin. Men nästa gång jag köper ny frys så har jag Cat 6 i nischen färdigt. Bara koppla in och köra.
   
  • Laddar…
 6. N
  Medlem · Bayern · 480 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  Javisst, min Ubnt har också watchdog, likaså min Netgear dessförinnan. Men när VPN hakar upp sig och Internet är kvar så triggas inte Ubnt watchdog och jag tappar kontakt med sommarstugan. Detta har jag löst men ett mekaniskt tidur för 50kr som bryter 15min varje natt. Har ännu aldrig felat.
   
 7. N
  Medlem · Bayern · 480 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  Jo, men om du får pling när kamerans rörelsedetektor triggar så hinner du inte koppla upp live innan händelsen har passerat. Övervakning utan inspelning är helt enkelt inte särskilt effektivt.
   
 8. Antracith
  Medlem · 36 inlägg

  Antracith

  Medlem
  Hm, jag ska väl kanske trots allt kolla vad det skulle kosta att dra lite nätverk i huset. Det är en hus på ca 110 kvm allt som allt, inkl loft. I sovrummen ser jag ingen anledning alls att ha något nätverk, så det skulle bara handla om 4-5 uttag allt som allt. Jag misstänker trots allt att det kommer kosta många gånger mer än ett dyrt mesh-nätverk som jag ändock tror skulle fylla våra behov mer än väl. Hade vi byggt ny villa för permanentbostad så hade jag inte argumenterat emot, men för en fjällstuga... Hur som, jag ska kolla med elektrikern om han kan uppskatta kostnaden för ett antal uttag.

  Sant... :) Den delen skulle dock för oss vara sekundär till det roliga i att kunna se utomhusklimat som är det huvudsakliga syftet.

  Stort tack för dina svar! :D
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.