Smålandsvillan isolergrund utan golvvärme

3k läst  32 svar

 1. D
  Medlem Nivå 2
  Aha jag förstår. Kanske overkill. Har du någon helhetsbild på tvättstugan, tycker de som finns ej visar helheten, bara nån vinkel. Fungerar det för en familj att använda den som grovingång eller blir det trångt?
   
 2. K
  Medlem Nivå 8
  Jag tycker den fungerar bra och vi använder själva enbart den entrén till huset. Den är lite trång om man kommer hem hela familjen och man kunde önska sig lite mer av är klädförvaring. Vi planerar t ex att byta ut städgarderoben mot en riktig garderob och då blir det nog bättre med utrymme. Kanske även byta ut tvättbänken mot garderober. Men för att få plats med alla ytterkläder får man räkna med att även använda garderoberna i sovrummet på bottenvåningen. Så om man bara har bottenvåningen inredd så är det begränsat med förvaringsutrymmen och förråd och/eller garage för extra förvaring rekommenderas.

  /Krille
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem Nivå 2
  Tror inte du riktigt har koll på hur grunden fungerar. Det får absolut inte blåsa in inomhusluft ner i grunden! Bjälklaget är helt lufttätt. Gör man en genomföring så ska den tätas med vindduk, ålderbeständig tejp och skum. Grunden tar m.a.o inte luft från huset utan hålls varm av spillvärmen.

  Det är ju en Nibe frånluftsvärmepump. Den tar ju den varma inomhusluften och återvinner energin till varmvatten. Avluften när pumpen går är ju typ 30 grader kallare än inomhusluften. Sen kan det vara så att pumpen inte går för det inte finns något behov att värma, då ventilerar ju bara frånluftsvärmepumpen, det är det enda sättet som en frånluftsvärmepump fungerar på. Tycker man inte om denna lösning så kan man beställa med FTX och koppla i bergvärme.

  Har själv SMV Huskvarna.

  Ser också bara fördelar med isolergrund. Har gjort några tilläggsinstallationer och b.la. el till köksö och lite annat som tilluft till kamin etc. Väldigt enkelt om man vill ändra något.
   
  • Laddar…
 4. Cheesen
  Nybyggare · Nivå 8
  Säljaren från smålandsvillan var då i alla fall jättestolt när han förklarade hur inomhusluften värmde upp grunden.
   
 5. D
  Medlem Nivå 2
  Vilket hus har ni? Är ni nöjda för övrigt med kvalitén?
   
 6. D
  Medlem Nivå 2
  Har ni som bor i 1.5plans tips på företag som specialiserat sig på att färdigställa övervåningar? Vad kan det gå på tro?
   
 7. Cheesen
  Nybyggare · Nivå 8
  Valde en annan leverantör. visningshuset som smålandsvillan visade upp tyckte vi inte höll speciellt hög kvalité på snickerier, finish och utförande. På halvtimmen vi gick runt i huset hittade jag och frun runt 30 fel som vi inte skulle ha accepterat i ett hus. Vissa fel var ganska stora såsom fuktskada i innertak...
   
 8. D
  Medlem Nivå 2
  Ja då är det ju enkelt att krypa in under grunden
   
 9. T
  Medlem · Nivå 6
  Hur lång garanti får du på en platta?
   
 10. L
  Medlem Nivå 3
  Vi byggde en smålandsvillan med varmgrund fast med platta på mark och bjälklag. Inga kalla golv, men självklart inte lika varma som platta med golvvärme.
  Flvp suger luft från bjälklaget, tillluften kommer inifrån huset.
   
  Redigerat
 11. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  NI har alltså en isolerad platta på mark som sen golven är uppreglade uppepå? Vad är syftet med plattan? Hade det inte räckt att gjuta kant-/stödbalkar och isolera marken?
   
 12. L
  Medlem Nivå 3
  Japp.
  Jo egentligen, men det är nog lättare att få det tätt med platta. Sen har man ju möjlighet att få fler stötpunkter om det nu skulle bli aktuellt i framtiden. Jag tror det finns en ny typ av värmegrund så som du beskriver. En sk. hybridgrund.
   
 13. K
  Medlem Nivå 8
  Vad är argumenten för denna grund jämfört med en Isolergrund? Fördelarna med en isolergrund är ju i huvudsak att du har enklel åtkomst för t ex el, vatten, avlopp o s v. Samtidigt är största fördelen med gjuten platta att man kan få golvvärme. Men med grunden du beskriver får man ju inte fördelarna från någon av dessa grunder :)

  Fast det kanske finns andra fördelar som överväger det?

  /Krille
   
 14. S
  Medlem Nivå 2
  Nu hänger jag inte med, hurdå suger från bjälklaget? Berätta gärna mer!
   
 15. L
  Medlem Nivå 3
  Det jag skrev tidigare vad jag tror.
  Annars inga antar jag. Vi hade att välja mellan denna eller en vanlig krypgrund när vi skulle bygga. Det kändes bättre med en varmgrund.
  Inneluftsventilerad grund ska vara en fuktsäker konstruktion.
  Sen med ett 300-bjälklag går det såklart att dra nya rör i efterhand. Men knepigare att komma åt då man måste öppna upp golvet.
  Sen måste man inte ha platta för att kunna få golvvärme. Vart har du fått det ifrån?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: