Byggahus.se

Smakråd för köksgolv önskas

 1. hajof70
  Medlem Nivå 7
  Hej där,
  Nu börjar det bli dags att få in nya vitvaror i köket. I den vevan ska jag byta golvet. Idag har jag någon variant av korkmatta som matchade det gamla kökets utseende. Idag ser det ut enligt bilderna nedan;
  - vita, linoljemålade luckor och skåp,
  - fondvägg från 20-talet (interior1900.com om jag inte missminner mig)
  - i övrigt en linoljefärg från Linus på väggen (herrgårdsgul med mer vitt iblandat om jag kommer ihåg rätt)

  Huset är från 30-talet och jag försöker överlag hålla kvar den känslan i materialval, färg och utseende. Övriga delar av våningsplanet har en gammal fiskbensmönstrad stavparkett med friser och med blank lack som inte lär behöva slipas om på ett antal år. Denna gränsar mot köksgolvet med endast en list då köksdörren är en gammal skjutdörr som är hängd i överkant.

  Under nuvarnade golv finns gott om utrymme ned till den underliggande råsponten, typ 2-3 cm bestående av två lager fiberskiva och därpå masonitskiva.

  Så, vad ska jag ha för golv? En butik har föreslagit att jag ska fortsätta med stavparkett men det känns lite overkill samt att orken och pengarna tryter ;-). Några andra "klickparkett" men den blir ju rätt annorlunda både i mönster och lyster. Klinkers... tja...

  Förslag emottages med STOOOOR tacksamhet (alternativt på golvbutiker i Stockholm som har bra och erfarna säljare)

  [​IMG]

  [​IMG]

  Håkan
   
 2. MoN
  Medlem Nivå 2
  Det finns ett flytande laminatklickgolv som kan läggas i fiskbensmönster. Kanske det kan vara ett alternativ. Tillverkare: Parador. Har läst detta i Gör det själv de hade köpt golvet på Bauhaus (2005) kostade då 229/m2
   
 3. ylven
  Medlem · Nivå 9
  Linoleum tycker jag skulle passa i ditt kök! Det är dessutom tidstypiskt!
   
 4. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Klinker är också snyggt om du har lust att lägga in det. Vi har i produkttionsdelen av köket lagt in klinker. En stor platta kallad Darkstone som vi köpte på Kakelspecialisten i Stockholm.
   
 5. A
  Medlem Nivå 10
  Har du barn? Tarketts korkmönstrade plastmatta är suverän. Tappade glas går ej sönder och små fläckar maskeras av mönstret..
   
 6. hajof70
  Medlem Nivå 7
  Arrgh, fyra svar och fyra olika varianter... :eek: ;) Och jag som är totalt beslutsimpotent i sådana här frågor!

  Jag har hunnit kika lite på det där med den fiskbensmönstrade klickparketten. Helt klart en nyhet för mig och skulle kunna vara något. Men de prov jag har hemma på "vanlig" klickparkett känns lite för jämna, fina och därmed kanske lite "döda" i ytan om man jämför med mina gamla parkett där ådringen syns i lacken, en glipa här och en skada där. Dissar absolut inte idén .... Kanske skuklle man bryta av med annat träslag eller nyans än min "klassiska" ekparkett.

  Ylven, är det någon speciell linoleum-matta du tänker på?! Finns ju en mindre uppsjö av varianter.

  Har kikat lite grand på klinkers till detta kök men inte riktigt hittat något som känns rätt. Darkstone skulle kunna vara. Får ta mig en sväng till Kakelspecialisten.

  AndersG, korkmönstrad matta kan nog vara helt rätt. Problemet är väl att det är det som ligger där idag och jag känner innerligt för något nytt och annarlunda :rolleyes:

  Finns inga barn men någon gång så ska väl även jag få till det :p

  Fler förslag äro varmt välkomna!!!

  Håkan
   
 7. A
  Medlem Nivå 2
  Jag röstar för Marmoleums linoleummatta i färgen lime! Jag brukar gå och klämma lite på den när vi är i färgaffären, det verkar som att clickvarianten är mjukare att gå på än den variant som man limmar. Lime-färgen är jag helt förälskad i, tänker att den borde vara snygg ihop med dina tapeter, om inte färgerna har blivit helt knasiga på min skärm.... Det är forbo som har marmoleum
   
 8. hajof70
  Medlem Nivå 7
  Hej där,
  Jo, den skulle funka perfekt mot tapeten men det blir - enligt min smak... - lite galet mot det gamla, angränsande parkettgolvet utanför. Det börjar nu låta åt mörkt infärgad 1- eller 2-stavsekparkett (klick) för att bryta av mot just det gamla golvet utan att för den skulle skära sig stilmässigt. Ska hämta hem ett lass prover idag så får vi se vad jag tycker om det över juldagarna :)
   
 9. G
  Medlem · Nivå 14
  för att bättra på statistiken ....mest rätt skulle vara linoleum, tycker jag också. Det måste väl finnas något färg av den golvsorten som passar hos dej? Inte nödvändigvis i lime.
  Som du säger själv en perfekt klickgolv kommer att konkurera med din gamla fina fiskbenparkett . Den korkmattan som ligger nu är faktiskt inte så tokig i samanhanget. Om den inte är allt för sliten så skulle jag låta den vara tills jag hittar något som kan ersätta den utan att komforten blir sämre.
  Jag tror du blir bara besviken på din nya klickgolv valt i all hast och som kommer att kännas kall och hård att gå på jämfört med korkmattan du är van till. Helt klart sämre funktion när man tänker på att klickgolv är känsligare för slask i köket än en matta utan springor.
  God Jul!
  gaia
   
 10. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Här är en till som tycker att linoleum är bäst till ditt kök. 3 röster för linoleum och endast 1 röst för övriga alternativ. Detta måste väl hjälpa upp din beslutsångest? ;)
   
 11. hajof70
  Medlem Nivå 7
  Men då..... ;-)

  Status just nu är att:
  - klinkers går bort då jag inte får plats med golvvärme utan att bryta upp undergolvet och det finns inte med på min karta

  - de mörka klickparketten har hittills inte hittats i ytfinnish/lack/stavstorlek/färg jag tycker om resp matchar köket men ytterligare ett alternativ har nyss hittats och prov med "rätt" lack beställts. Får se hur det faller ut

  - vad gäller linoleumgolven har jag haft ett par gigantiska provkartor hemma, både på mattor och "rutor" , men jag har jättesvårt för dem. Det blir för mycket "min första lägenhet på nedre botten i stockholms södra förorter med mycket betong i" :rolleyes:

  - riktig stavparkett, med fris och fiskben och glansig, "gammal" lack som i övriga huset... tja det är ungefär det som känns vara kvar på spelplanen om inte de nyss beställda proven funkar alternativt att jag trots allt skulle hitta rätt linoleumgolv. Fast det känns rasande överdrivet (och dyrt) att ha fiskbensparkett i köket

  The story continues uppenbarligen. Och det i överensstämmelse med vad den första "riktiga" mattläggaren jag pratade med, "det här grabben, kommer ta lång tid och många hämtningar av prover. du kommer inte vara klar innan nyår, hur mycket du än vill" :D