jag gör allt själv, och vet inte riktigt om jag har haft så mycket besvär med främre delen av drivningen på någon av bilarna på 20+ år. Kan vara 1-2 damasker jag fått byta totalt
Men vill man tycka illa om 4wd så hittar man väl orsaker![]()
![]()
7 287 läst · 46 svar
7k läst
46 svar
Smält snön med värmekablar i garageuppfarten
-
-
6 jan 12:26 #32
-
6 jan 20:40 #33
Finns det krav eller bestämmelser gällandr hur man ska ta hand om smältvattnet? Tänker att gatan som uppfarten gränsar mot nog inte är uppvärmd och då kan det bli riktig blankis där.
Eller hur löser man det på ett bra sätt? -
Medlem · Stockholm · 308 inlägg 7 jan 00:047 jan 00:04 #34
Det smartaste är faktiskt om man har eller skall installera bergvärme.
1) Borra 50-100 meter extra - kostar nästan inget extra.
2) Sätt in en extra cirkpump och ta kylvätskan från borrhålet och pumpa i en slinga under uppfarten. Slingan kan ej frysa, det ju kylvätska.
Resultat, endast en extra cirkpump i driftkostnad. Cirkpumpen går på timer och startas bara vid behov.- Laddar…
-
7 jan 15:23 #35
Om det är -15 ute och du pumpar runt 3-5graders vatten i din slinga på uppfarten kommer det verkligen smälta något?- Laddar…
-
Allvetare · Sverige · 585 inlägg 7 jan 19:087 jan 19:08 #36
Ett professionellt alternativ som drar mycket mindre energi än vad ni hittills har diskuterat heter Conficomp.
Drar ca 70 % mindre energi än värmekablar (beroende av var i Sverige man bor).
Basen är en specialvävd 0,5 mm textil kolfiber som fungerar som en elektrisk halvledare och ger en helt jämnt uppvärmd yta som kan formas hur man vill. Så det används till såväl markytor som eftermontering i befintliga ramper och trappor.
Systemet behöver aldrig att smälta någon snö eftersom snön aldrig kommer att kunna lägga sig utan evaporerar direkt, så det bildas ytterst lite smältvatten. Uppvärmning av hela ytan sker på bara ett par minuter när temperaturen sjunker mot frostrisk eftersom inte mer än ca 1-2 mm material behöver bli varmt och att man bakar en "sandwich" med högeffektiv isolering direkt mot kolfibern för att minimera energiförluster.
Conficomp kan antingen förläggas som demonteringsbara körbara markstensimiterande skivor/plattor eller i ett lager direkt på hårdgjort underlag eller befintlig markbeläggning med ett nytt snyggt slitskikt över. Klenspänning eller 230V beroende av yta. Fullautomatik så att man aldrig behöver tänka på väderlek eller på att slå till/från.
Ca 250 W/m2 i effektkrav för mellansverige.
Energibesparingen kommer från att man inte värmer upp en massa sten/asfalt utan enbart den ytterst tunna ytan. Men även snabbheten i systemet bidrar, eftersom deltat blir lågt och man kan hålla en lägre snittemperatur där systemet stänger av/på värmen med tätare mellanrum än vid trögare markförlagda värmekablar. De senare kan ta många timmar eller t.o.m. dygn för att värma upp ytan och ligger sedan på under långa tider.
Till/från styrs av i materialet inbyggda givare för temperatur och markfuktighet. Så är det -30 men torrt och ingen halkrisk så känner systemet detta och kostar noll energi fram till att kylan kombineras med fukt så att halkrisk uppstår, medan värmekablar går för fullt och eldar för kråkorna helt i onödan. Ytornas färg och mönster kan fås att se ut som man önskar och vill man få infällda LED-stripes eller bild/logotyp i relief, går också det att ordna då varje system är unikt och byggs från grunden på fabriken i Sverige.
Miljöklassifikationen är den näst högsta: "SundaHus Miljödata B".
Referensobjekt finns från både privathem, staten och kommuner i intensivt trafikerade publika miljöer som varit i drift kontinuerligt sedan 15+ år utan att vålla några som helst underhållskostnader.
Visst, det är inte helt gratis, men där man slipper större markarbeten än att lägga plattor blir installationen billigare och i längden sparar man mycket på den lägre energiförbrukningen. Och ska man ändå dra fram el till en laddstation, kan man lämpligen lägga till markvärmen samtidigt och låta lastbalansera båda. Torrt under utan saltslask är ju ändå alltid bäst för ögonstenen...
Disclaimer: Jag jobbar som ni förstår med detta och informationen ovan är färgad av min erfarenhet samt att jag har ett ekonomiskt intresse av att fler upptäcker denna världsunika svenska innovation.
https://ecoconcept.se/conficomp-energieffektiv-markvarme -
Medlem · Stockholm · 308 inlägg 7 jan 19:457 jan 19:45 #37
-
Medlem · Halland · 1 298 inlägg 7 jan 22:167 jan 22:16 #38
Låter nästan som att en P11 och en sån här blir billigare och smälter snön fortare.
https://www.brider.se/maskiner/till...9eMWONl6nMMScJjsMNXmhybeUlgXqy9hoCOi4QAvD_BwE
Ger ungefär 60kW och 1800 gr. En P11 räcker 2 timmar. Vi använder dessa på jobbet och 60kW tinar ganska bra!
Annars ger väl bäst effekt att ha värmebäraren ingjuten i betong, väldigt populärt i USA där man gör uppfarter med mönster i betong. -
7 jan 22:42 #39
Till mindre ytor funkar en dusch med handsprit ypperligt att smälta med.
-
Allvetare · Sverige · 585 inlägg 8 jan 11:498 jan 11:49 #40
-
8 jan 13:51 #41
-
8 jan 15:12 #42
-
JustDoIt
Husägare- Stockholmsområdet
- Villa, 70-talet
- Medlem jul 2017
- 280 inlägg
- 408 gillningar
- 233 bilder
13 jan 10:16 #43 -
-
17 jan 14:09 #45
När man hade vattenkylda datorer kunde värmen användas till att hålla is/snöfritt t.ex. Swedbank på Stora Essingen runt byggnadens gångvägar eller en annan datahall som levererade till bredvidliggande simhall, det finns många exempel på dåtidens datahallars återvinning av värme.
Idag med miljötänk och spara energi är väl inte snösmältning på egen garageuppfart det man ska genomföra, även med ekonomi för det bör man fundera på hur elresurserna använda.