Byggahus.se

Smält snön med värmekablar i garageuppfarten

 1. Tokslut
  Medlem · Sthlm · 1 752 inlägg

  Tokslut

  Medlem
  jag gör allt själv, och vet inte riktigt om jag har haft så mycket besvär med främre delen av drivningen på någon av bilarna på 20+ år. Kan vara 1-2 damasker jag fått byta totalt :thinking:

  Men vill man tycka illa om 4wd så hittar man väl orsaker ;)

  [​IMG]
   
  • Laddar…
 2. Nissens
  Medlem · 1 702 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Ja, både isolering nedåt, och hur man får så bra värmeledning som möjligt uppåt. Projektet i artikeln verkar inte ha lyckats med något av det...
   
 3. H
  Nybyggare · Stockholm · 15 inlägg

  Hedberge

  Nybyggare
  Finns det krav eller bestämmelser gällandr hur man ska ta hand om smältvattnet? Tänker att gatan som uppfarten gränsar mot nog inte är uppvärmd och då kan det bli riktig blankis där.

  Eller hur löser man det på ett bra sätt?
   
 4. C
  Medlem · Stockholm · 308 inlägg

  claesborjesson

  Medlem
  Det smartaste är faktiskt om man har eller skall installera bergvärme.
  1) Borra 50-100 meter extra - kostar nästan inget extra.
  2) Sätt in en extra cirkpump och ta kylvätskan från borrhålet och pumpa i en slinga under uppfarten. Slingan kan ej frysa, det ju kylvätska.

  Resultat, endast en extra cirkpump i driftkostnad. Cirkpumpen går på timer och startas bara vid behov.
   
 5. Suhagg
  Medlem · Stockholm · 4 020 inlägg

  Suhagg

  Medlem
  Låter smart i teorin.
  Om det är -15 ute och du pumpar runt 3-5graders vatten i din slinga på uppfarten kommer det verkligen smälta något?
   
  • Laddar…
 6. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 585 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  Ett professionellt alternativ som drar mycket mindre energi än vad ni hittills har diskuterat heter Conficomp.
  Drar ca 70 % mindre energi än värmekablar (beroende av var i Sverige man bor).
  Basen är en specialvävd 0,5 mm textil kolfiber som fungerar som en elektrisk halvledare och ger en helt jämnt uppvärmd yta som kan formas hur man vill. Så det används till såväl markytor som eftermontering i befintliga ramper och trappor.
  Systemet behöver aldrig att smälta någon snö eftersom snön aldrig kommer att kunna lägga sig utan evaporerar direkt, så det bildas ytterst lite smältvatten. Uppvärmning av hela ytan sker på bara ett par minuter när temperaturen sjunker mot frostrisk eftersom inte mer än ca 1-2 mm material behöver bli varmt och att man bakar en "sandwich" med högeffektiv isolering direkt mot kolfibern för att minimera energiförluster.
  Conficomp kan antingen förläggas som demonteringsbara körbara markstensimiterande skivor/plattor eller i ett lager direkt på hårdgjort underlag eller befintlig markbeläggning med ett nytt snyggt slitskikt över. Klenspänning eller 230V beroende av yta. Fullautomatik så att man aldrig behöver tänka på väderlek eller på att slå till/från.
  Ca 250 W/m2 i effektkrav för mellansverige.
  Energibesparingen kommer från att man inte värmer upp en massa sten/asfalt utan enbart den ytterst tunna ytan. Men även snabbheten i systemet bidrar, eftersom deltat blir lågt och man kan hålla en lägre snittemperatur där systemet stänger av/på värmen med tätare mellanrum än vid trögare markförlagda värmekablar. De senare kan ta många timmar eller t.o.m. dygn för att värma upp ytan och ligger sedan på under långa tider.
  Till/från styrs av i materialet inbyggda givare för temperatur och markfuktighet. Så är det -30 men torrt och ingen halkrisk så känner systemet detta och kostar noll energi fram till att kylan kombineras med fukt så att halkrisk uppstår, medan värmekablar går för fullt och eldar för kråkorna helt i onödan. Ytornas färg och mönster kan fås att se ut som man önskar och vill man få infällda LED-stripes eller bild/logotyp i relief, går också det att ordna då varje system är unikt och byggs från grunden på fabriken i Sverige.
  Miljöklassifikationen är den näst högsta: "SundaHus Miljödata B".
  Referensobjekt finns från både privathem, staten och kommuner i intensivt trafikerade publika miljöer som varit i drift kontinuerligt sedan 15+ år utan att vålla några som helst underhållskostnader.
  Visst, det är inte helt gratis, men där man slipper större markarbeten än att lägga plattor blir installationen billigare och i längden sparar man mycket på den lägre energiförbrukningen. Och ska man ändå dra fram el till en laddstation, kan man lämpligen lägga till markvärmen samtidigt och låta lastbalansera båda. Torrt under utan saltslask är ju ändå alltid bäst för ögonstenen... :cool:
  Disclaimer: Jag jobbar som ni förstår med detta och informationen ovan är färgad av min erfarenhet samt att jag har ett ekonomiskt intresse av att fler upptäcker denna världsunika svenska innovation.
  https://ecoconcept.se/conficomp-energieffektiv-markvarme
   
 7. C
  Medlem · Stockholm · 308 inlägg

  claesborjesson

  Medlem
  Jag det gör det, har kört det med returvatten från fjärrvärme som dock var c:a 10oC, fungerade bra vid -20. Gick dock via värmeväxlare m.m. var ett mycket större system vid Globen. Isen smälter dock inte, den försvinner via sublimering. Viktigt att det ligger isolering under slingorna så att man inte värmer upp underliggande mark i onödan.
   
 8. M
  Medlem · Halland · 1 323 inlägg

  Markarbetaren

  Medlem
  Låter nästan som att en P11 och en sån här blir billigare och smälter snön fortare.
  https://www.brider.se/maskiner/till...9eMWONl6nMMScJjsMNXmhybeUlgXqy9hoCOi4QAvD_BwE
  Ger ungefär 60kW och 1800 gr. En P11 räcker 2 timmar. Vi använder dessa på jobbet och 60kW tinar ganska bra!
  Annars ger väl bäst effekt att ha värmebäraren ingjuten i betong, väldigt populärt i USA där man gör uppfarter med mönster i betong.
   
 9. raveper
  Hobbysnickare · västragötaland · 3 259 inlägg

  raveper

  Hobbysnickare
  Till mindre ytor funkar en dusch med handsprit ypperligt att smälta med.
   
 10. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 585 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  Vi skulle kunna ta fram en dräneringsränna av komposit som värms upp överst på ytan av själva gallret och har automatik som sparar energi. Men risken är väl att vattnet bildar en propp längre ned i dräneringsröret om man inte kompletterar med en värmekabel som går ända ned till frostfritt djup - och så ser det ju sällan ut. :thinking:
   
 11. Suhagg
  Medlem · Stockholm · 4 020 inlägg

  Suhagg

  Medlem
  Ja det var ju aningen varmare. Tänkte en lösning med returen från ett borrhål eller jordvärme. Där lär det vara max 4-5grader.
   
 12. H
  Nybyggare · Stockholm · 15 inlägg

  Hedberge

  Nybyggare
  Ja det är lite så jag tänker. För jag själv hade inte blivit superglad om grannen anlägger en skridskobanan utanför sin uppfart varje år ;)
   
 13. JustDoIt
  Husägare · Stockholmsområdet · 283 inlägg

  JustDoIt

  Husägare
  Typ om man driver ett litet kärnkraftverk för hushållsbehovet. Då hade allt varit löst. Då skulle man iofs inte ha några större problem med energi till elslingor heller... Kanske en kombination?
   
 14. Suhagg
  Medlem · Stockholm · 4 020 inlägg

  Suhagg

  Medlem
 15. A
  Medlem · Kalmar Län · 11 945 inlägg

  AndersS

  Medlem
  När man hade vattenkylda datorer kunde värmen användas till att hålla is/snöfritt t.ex. Swedbank på Stora Essingen runt byggnadens gångvägar eller en annan datahall som levererade till bredvidliggande simhall, det finns många exempel på dåtidens datahallars återvinning av värme.
  Idag med miljötänk och spara energi är väl inte snösmältning på egen garageuppfart det man ska genomföra, även med ekonomi för det bör man fundera på hur elresurserna använda.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.