Byggahus.se

Slutbesiktning som entreprenör kallat till

 1. I
  Medlem · Uppsala · 28 inlägg

  ilyw

  Medlem
  Hej

  Vi har köpt hus av en entreprenör/"bostadsutvecklare" som är relativt stor, har en hel del projekt och verkar sköta sig professionellt. Enligt vårt avtal har vi tillsammans utsett besiktningsmannen (som arbetar för ett besiktningsföretag), men rent konkret är denne vald på förhand av företaget (som också betalar för slutbesiktningen), vilket vi genom avtalet förstås har godkänt. Efter själva kontraktet ska ABS18 följas.

  Vid ett informationstillfälle som entreprenören kallat till inledde besiktningsmannen med att berätta hur bra han tyckte att företaget hade hanterat ett närliggande projekt. Oerhört slarvigt att formulera sig så framför ett tiotal beställare vars hus hen snart skulle göra en oberoende besiktning av..
  Vi har inte heller fått kallelse till slutbesiktning från besiktningsmannen (vilket står i ABS18 och inte motsäges av kontraktet), utan den har kommit från entreprenörens kundansvariga. Jag tror att entreprenören vill göra det enkelt för sina "kunder" som inte har vana av branschen, men det känns ändå inte helt bra. Jag har lite vana av anläggningsbranschen och är van vid att det är mycket mer uppstyrt med tydliga roller.

  Utifrån ovanstående, tycker ni att det finns skäl till att framföra synpunkt om eventuellt jäv vid slutbesiktningen?
  Vad kan det få för konsekvens att framföra det?
  Har ni några andra tips på agerande?

  Vi är inte överdrivet oroliga för byggets kvalitet (även om vi knappast vet egentligen), men det är ju ens livs största investering.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.