Byggahus.se

Slutbesiktning/slutbetalning/hålla inne pengar?

 1. B
  Medlem · 481 inlägg

  birgi

  Medlem
  Det drar ihop sig till slutbesiktning för vår del och en del frågor har dykt upp. Husföretaget vill ha slutfakturan betald samma dag som besiktningen sker = på skärtorsdag.
  Är det 10% av kontraktssumman man har rätt att hålla inne tills eventuella brister som hittas vid sllutbesiktningen blir åtgärdade. Detta skulle väl innebära att vi i så fall håller inne hela slutbetalningen, för det återstår ju bara 10%?

  Om exvis ugn, låskolvar och annan inredning som till dags dato inte anlänt inte kommit ska vi förstås inte slutbetala för det vi inte fått. Men nyckel till huset måste vi ju ändå få. Eller får man vackert skjuta upp tillträdet till huset om man håller inne pengarna?
  Hur brukar man göra?
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 7 059 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Slutbesiktning/slutbetalning/hålla inne pengar

  Låt din KA föra din talan! Det är ju självklart att du inte ska betala för sådant som inte fungerar!

  Du bör få tillgång till huset - låt nu inte husföretaget köra över dig!
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 523 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Slutbesiktning/slutbetalning/hålla inne pengar

  I princip så får man bara hålla inne vad det kostar att slutföra. Om vi ex. tar låskolvarna, om det är det enda felet så får du hålla inne vad det kostar att låta någon annan komma dit och montera dessa.

  En intressant fråga är ju vem som har utsett KA och besiktningsman. Många gör ju kardialfelet att låta huslev. utse dessa. Då har de en tendens att nedvärdera kostnaden för det som återstår.

  Det är tveksamt om husfirman har rätt att kräva betalt samma dag som besiktning (kontrollera era avtal). Jag tror att dom inte skall fakturera förrän när huset levereras, formellt sker detta vid överlämnandet efter besiktningen. Då borde ni ha sedvanlig betalningstid på fakturan, som alltså borde vara daterad på överlämnande dagen. Detta kan jag ha fel om.
   
 4. P
  Medlem · 28 inlägg

  PeroTT

  Medlem

  Re: Slutbesiktning/slutbetalning/hålla inne pengar

  Ni har rätt till att innehålla 10% av kontraktsumman tills det att  entreprenaden är godkänd.

  Efter godkännande har ni rätt till att innehålla så mycket som fordras som säkerhet för avhjälpande av fel.

  Besiktningsmannen värderar felen vid SB, därav vem har utsett honom?

  Enligt ABS95 skall slutbetalning betalast inom en månad efter godkännande, men har ni avtalat något annat är det det som gäller.

  Lycka till!
   
 5. S
  Medlem · 108 inlägg

  Stumpen

  Medlem

  Re: Slutbesiktning/slutbetalning/hålla inne pengar

  Vi hade samma problem. Vår sista faktura skulle vara betald en dag innan slutbesiktningen. Vi ville därför hålla inne en viss summa som säkerhet för det som inte var gjort. Problemet var att det var vår besiktningsman som hade rätten att säga hur mycket som kunde hållas inne och för vad. Vi var också oroliga över om vi skulle få tillgång till nyckel o därmed huset om vi inte hade betalt fakturan.
  Diskuterade problemet med vår KA som istället tyckte att vi själva skulle ha uppsyn över det som fanns kvar att göra på huset. Orkade inte tjafsa så vi gjorde faktiskt som KA sa. Två dagar innan slutbesiktningen kollade vi själva allt och kunde då se att allt var klart och då betalade vi fakturan.
  Dessvärre dök det upp två andra saker på slutbesiktningen som inte var färdiga (inget akut), men detta åtgärdade byggföretaget 1 vecka efter inflytt.
  Tilläggas bör kanske att vi inte har haft nåt problem med företaget under byggtiden och de har varit jättebra även efter inflytten när vi haft frågor i efterhand.
   
 6. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Slutbesiktning/slutbetalning/hålla inne pengar

  Instämmer!

  Ni behöver bara betala ut det som återstår att betala minus det värde besiktningsmannen ger de fel han upptäckt vid slutbesiktningen.
  Ni kan ju dock ordna allt med banken innan så att det bara återstår att ni ringer till banken för att meddela rätt belopp direkt efter slutbesiktningen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.