Byggahus.se

Slutbesiktn. Vad räknar entr som fel att åtgärda?

 1. S
  Medlem · 81 inlägg

  Sunetta

  Medlem
  Hej hej!

  Vad innebär egentligen att huset är redo för slutbesiktnign?
  Bör Entreprenören och dennes underentreprenörer vara 100 % färdiga vid dagen för slutbes.?

  Mycket konstig fråga, ja vet men men...

  Snälla kan någon klok reda ut begreppen?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 219 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Slutbesiktn. Vad räknar entr som fel att åtgär

  Det vanliga är nog att huset inte är helt klart vid slutbesiktningen. Då får entrepenören ett antal besiktningsanmärkningar, både för det och sådant som ev. inte är så bra gjort. Om felen inte är för allvarliga så godkänner besiktningsmannen entrepenaden. De anmärkningar som finns skall sedan entrepenören åtgärda inom given tid (oftast 2 månader). Beställaren håller inne med betalning som motsvarar värdet av de anmärkningar som finns tills dess dessa är åtgärdade. Problemet här är att de belopp som rekomenderas av besiktningsmannen oftast inte täcker kostnaden om beställaren efter de 2 månaderan väljer att låta en annan entrepenör färdigställa.

  Hur mycket anmärkningar som tillåts för en godkänd entrpenad tror jag är en bedömningsfråga. Men i princip så skall huset vara beboeligt, så om ex. vatten inte är inkopplat så skall besiktningsmannen inte godkänna. Ett problem är givetvis att när man väl flyttar in så blir vissa åtgärder mycket svårare att fixa.
   
 3. D
  Medlem · 140 inlägg

  DeBe

  Medlem

  Re: Slutbesiktn. Vad räknar entr som fel att åtgär

  Man brukar säga att det inte får finnas väsentliga fel för verksamheten om entreprenaden skall bli godkännd.

  Jag brukar ge som råd att man inte ska skynda på en besiktning som husköpare bara för att få flytta in. För garantitiden på huset börjar fr.o.m den dagen som besiktningen godkänts. Och det är dumt att garantitiden tickar på medan man inte kan nyttja huset till 100% p.g.a störningar som det kan innebära med att jobbet inte är helt klart. Utan låt hantverkarna göra så klart som möjligt. Besiktiga sen och låt garantitiden börja gå när ni verkligen kan flytta in.

  // DeBe
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.