Byggahus.se

Slitit bort strukturtapet i sovrum - vad gör vi nu?

 1. S
  Medlem · 13 inlägg

  Sockan01

  Medlem
  Hej!

  vi har precis köpt hus (tegelhus, byggt 1959) och börjar med att renovera ett sovrum. Det satt Sveriges grövsta strukturtapet där så den har vi nu slitit ut! Dock är vi helt noviser och tar tacksamt emot alla tips vi kan få :)

  under strukturtapeten satt gamla tapetlager som lossnat i olika grader. sedan sitter någon form av tunn pappskiva och sedan något sorts träpanel. Har bifogat bilder så man kan se hur det ser ut.

  Vi ska göra en vägg med tapet och resterande ska vi måla. Vad bör nästa steg vara? Ska man försöka få bort resterande tapetrester? Behlver vi sätta upp gips eller något för att förbereda för målning/tapet eller bör man bara spackla skarvarna? Min svärfar har som idé att sätta upp någon byggtapet (?) som man sedan kan sätta ny tapet på och även måla på den om man inte satte skarvarna omlott.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  982C8A39-0FA5-460A-883F-B5A68AAEF817.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  C9FC38FD-1776-45FE-8A4B-C8BCE46BB88C.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B1A6067E-9A35-4B52-9A72-3F2EFBF463A2.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  62B40306-F68F-43F2-8534-81209F2DC96E.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  A4FED62B-1F44-4FC6-90F5-40AA52E05FA8.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B6EFB64B-90DD-4F4D-B429-D753843DB725.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  04600E9B-947C-433D-865D-A39B8DC8F2F0.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  651813C0-3E99-42C5-8E2A-4D5E00DC226C.jpeg
   
 2. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 539 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · 13 inlägg

  Sockan01

  Medlem
  Hej och tack för svar! Varför skulle du välja gips istället för renoveringstapet? :) och tänker du att man sätter upp 6mm gips och då spacklar/slipar skarvarna innan målning och tapetsering?
   
 4. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 15 580 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Ska ni få det riktigt bra så är det renoveringsgips som gäller. Ni har väggar av trä som rör sig med variationen av luftfuktighet och då är det nästan ofrånkomligt med sprickor i tapeterna förr eller senare. Vill man undvika det så är gips det enda säkra kortet. Nackdelen med den är man måste sala (bygga på) fönster- och dörrsmygen lika mycket som gipsen bygger för att kunna sätta lister, eller använda klackfoder (som i mitt tycke inte blir lika fint). Gipsen behöver också spacklas i skruvhål och sättas pappremsa i skarvar och hörn etc enligt konstens alla regler. Fördelen med renoveringsgips är att den är tunn (6-7mm) och bygger därmed inte lika mycket som vanlig gips (13mm).

  Renoveringstapet eller bredspackling är det andra alternativet. Är ni inte vana målare så använd renoveringstapet. Jag har använt Flûggers "Plain smooth", den är inte den billigaste men smidig att jobba med och ger ett bra resultat.

  Börja isåfall med att hyvla ner alla skarvar och ojämnheter som sticker upp och säkerställ sedan att underlaget inte reser sig, det allra bästa är att ni börjar med att måla alla väggar med tapetgrund, sedan spacklar ni upp de värsta stora ojämnheterna och sätter sedan renoveringtapeten. Tänk på att denna ska sättas med våtrumslim och rolla på flödigt med lim. I hörnen och vägg/tak-vinklar skär man den och lägger mjukfog. Vill man få ett perfekt underlag så kan man också spackla skarvarna mellan våderna på renoveringstapeten innan man börjar tapetsera eller måla.
   
 5. S
  Medlem · 13 inlägg

  Sockan01

  Medlem
  Hej! Tack för svar, jättebra input! Vi ska endast tapetsera den fullhöga väggen till höger, där det är snedtak samt kortsidoväggarna ska vi måla. Vi börjar helt enkelt med att slipa ner ojämnheter nu och sedan tar vi beslut om gips eller tapet!

  Kanske dum fråga (men kan noll om sånt här) men Hur menar du med mjukfog om man använder tapet? Ska man då ha skarvarna på tapeten precis i hörnet och sedan lägga mjukfog på? Hur blir det då man sedan målar/tapetserat på det?
   
 6. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 15 580 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Tillvägagångssättet är likadant om ni ska måla, underarbetet är då ännu viktigare då tapeter normalt döljer mindre skavanker. Färg är sämre på det.

  Mjukfogen lägger du innan du sätter renoveringstapet för att få ett lite mjukare hörne. Renoveringstapeten sätter du sedan som en vanlig tapet med skillnaden att den inte ska ligga omlott i hörnet. Mät avståndet från föregående våd till hörnet på största bredden och lägg till 2 cm ungefär. Sätt upp våden och skär tapeten på den nya väggen i lod och fortsätt sedan som vanligt. I hörnen, runt eluttag och andra utsatta ställen "sparmålar" du med lim med pensel så du får ordentligt med lim där. Renoveringstapeten är lite styv så ibland kan det underlätta att ha en fuktig microfiberduk att väta tapeten litegrann med för att få den att forma sig lättare in i hörn osv, men viss försiktighet då för mycket fukt kan få den att bli fnasig.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.