Byggahus.se

Slang i rökkanal, göra själv?

2k läst  7 svar

 1. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Har på landet en murstock som är lite sisådär. Den är inte riktigt tät. Det håller jag på att åtgärda med kalkbruk nu.

  Frågan är dock om det inte vore läge att sätta in en slang i rökgången till ved- och pelletspannan. Är det någon som gjort det själv och vet hur det går till, och vad för material man behöver samt kostnader? Pipan är nu knappt 30x30cm invändigt och 7,5 m lång ca.

  Sen ska väl sotaren komma och kika på installationen så den är ok gissar jag.
   
 2. C
  Medlem Nivå 1
  Installerade i somras en slang till en nyuppsatt kakelugn, men gjorde bara jobbet delvis själv. Slangen är rätt dyr; 1000-1500 kr metern. Sen behövs en del specialverktyg, bland annat en klump i början av röret där ett rep sitter fast. med denna kan man dra röret från skorstenen ned till pannan. Du kan få problem om du kommer till en krök i skorstenen - då tar det tvärstopp och man måste ta upp ett hål i skorstensväggen och fortsätta trycka ned röret därifrån. Vår murare pekade precis på stället där jag skulle ta upp hålet, sen drog han för kvällen... och röret var exakt där han pekade - det tror jag är svårt om man inte har gjort det förr. Slutligen behövs några säckar specialisolering som hälls mellan kanal och rör.
   
 3. Q
  Medlem Nivå 3
  Redigerat 9 jan 2009 12:37
 4. imported_Benno
  Medlem · Nivå 8
  Är inte det priset inklusive arbetet? I så fall lär slangen inte kosta mer än någon hundring per meter om man hittar någon som säljer. I arbetskostnaden ligger erfarenheten som för oss amatörer betalas med blod, svett och tårar :).
   
 5. P
  Medlem Nivå 10
  Kollade priser på Soliduct.com, EN rostfri insatsslang120mm har kostat 850:-/m inkl moms , nu nedsatt till 560:-/m. (Så slangen är rätt dyr, om än inte så dyr som före finanskrisen...)
   
 6. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Tack för tips och länkar. Stressad som jag var av allt putsande och murande letade jag dåligt!

  Det var rätt crazy. Sambon var på landet och ringde mig på jobbet. Det rök fram ur murstocken. En timme senare satt jag i bilen på väg till landet, drygt 30 mil. Väl framme fann jag att det rök fram på bottenvåningen. Pannan är i källaren. Vi sotade ur och det var väldigt mycket sot i rökluckan, kanske 15 liter! Dagen efter gick jag upp på taket och upptäckte att orsaken var att kycklingnätet över piporna sotat igen! Märkligt men enkelt, och då fick vi en gratis provtryckning! Tur i oturen. Sotaren som var här för ett par år sen och gjorde en s.k. okulär besiktning av murstockens viktigaste pipa - pannpipan, men tryckning för köksspis och öppna spisen, missade ett hål rakt in i muren bakom rökröret från pannan samt de minst fem! hålen som jag hittat nu.

  De kom sig av att man när man murade om skorstenen i början på 50-talet slarvade när man putsade på ett ställe där den gamla murade hjärtväggen i tegel går mellan båda murstockarna ansluter. Det var bara putsat så att stocken och väggens möte såg ok ut men de 30 centimetrarna däremellan var knappt putsade alls, och nästan sextio ärs slitage har väl gjort att det blev otätt där.

  Det blev alltså mitt helgnöje att riva ner så mycket av väggen att det gick att putsa murstocken, så härligt! Fick dessutom riva ner ett sänkt tak i badrummet för att komma åt ända upp på ena sidan.

  TIllbaka till insatsslangen: Pipan är så stor, så en 140-150-slang borde gå ner utan problem och pipan svänger väldigt svagt, men man vet ju aldrig. Får pröva med ett avloppsrör i plast på 150mm, men då fastnar väl det...
   
 7. dof
  Verktygstokig Nivå 8
  Ang slang till pipa , kolla på www.skorsten.nu de verkar ha bra priser på kompletta paket. Kan dock ej uttala mig om kvalite' osv...
   
 8. S
  Medlem Nivå 1
  Ring SEM-SKORSTENA AB 0485-23590
  Så får ni säkert ett bra pris+mont info
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka