Skymma grannens vägg?

21k läst  87 svar

 1. R2D2
  Husägare Nivå 1
  Första gången jag läste ordet tänkte jag på något helt annat:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Riptide-Rocket3-1.jpg
   
 2. Humlo
  Medlem Nivå 6
  Ni har ju ett vitt staket där. Byt ut det mot ett långt armeringsnät med bra höjd och plantera sen bokharabinda (arkitektens tröst), pipranka, murgröna och kanske klematis. Gödsla sen, vik in allt som skingrar i nätet och se en grön vägg omgärda er trädgård istället för grannens garage. Rör INTE garaget!! Gör inget alls med grannes fastighet alls utan håll er på er sida. =)
   
 3. G
  Medlem Nivå 3
  Vi har god grannsämja. Vi sköter grannens garagevägg på vår sida. Vår andra granne sköter garageväggen på sin sida. Toppen!
   
 4. P
  Medlem Nivå 2
  Liguster blir väldigt hög och stor om man låter dem växa fritt. Om du funderar på detta så ha 1,5 meter till grannens tomt så klarar du att ha dem friväxande. Bra insynsskydd efter ca 10 år och 75 år framåt.
   
  • Laddar…
 5. L
  Husägare Nivå 2
  Föreslår samma som Humlo!
  Jag gillar inte barrväxter så Tuja går bort. Vi satte en Summer snow klematis mot radhusgrannens altan på en spaljé. Den växte enormt första året och vi klippte inte ned den alls i våras. Nu säsong två så täcker den hela väggen mellan oss redan i maj (ca 180x250) och hade lätt kunnat täcka det dubbla med mer spaljé. Dessutom prisvärt med ca 200:- för en planta och spaljé i armeringsnät på stolpar är inte heller så dyrt.
  (Bild på nyplanterad planta och sedan efter två månader. Klematisen till vänster är nu övervuxen av Summer snow!)
   
 6. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Summersnow blir snyggare om den klipps ner varje vår. Min startar om från början och rankorna blir 5-6-7 meter och täcker snabbt insyn från gatan och man slipper förra årets ris - som visserligen så småningom täcks av den nya växtligheten.

  Däremot är den väldigt ful och risig på vintern så jag tycker inte att den, i detta fall, är lämplig att dölja grannens vägg.

  Jag har dessutom mitt ex i en stor gammal bytta från bygget och sattes provisoriskt vid mitt trädäck. Byttan går inte att flytta på (hål i botten) och det är otroligt att växten accepterar detta. Den får en spann vatten då och då under högsommaren.

  Planterar man Summersnow ska man se till att den redan från början får stor plats, både sidledes och höjdledes.
   
 7. D
  Medlem Nivå 1
  Ja det finns det, bambu! Den vintergrön och finns i många olika sorter som var för sig kan vara lämpliga.

  Vanlig bergbambu som blir mellan 3-4 meter när dom är fullväxta.

  Finns även ä andra sorter av bergbambu varav en blir 1,5 -2 meter och en som blir 2,5-3 meter.

  Olika phyllostachys sorter som i rätt jord och med lämplig skötsel blir 5-6 meter

  Var bor du? Vi har väldigt mycket bambu här så du kan komma och se hur det ser ut i full storlek om det är intressant, och vi finns utanför Kristianstad.
  Med vänlig hälsning, René
  0703204679
   
 8. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Bambu är snyggt - även på vintern. Kräver dock stor plats då den breddar sig med åren. Den bör inte stå närmare än ett par meter från byggnad och husgrund då rotsystemet kan bli aggressivt. En poäng är också att planteringsplatsen bör kunna nås med traktor/grävmaskin den dagen den skall bort (om 10-? år) då den inte går att handgrävas ... Kanske lite over-kill att tänka så långt men jag tar även en sådan hänsyn;). (Har många bambus i trädgården.)
   
  • Laddar…
 9. D
  Medlem Nivå 1
  Den enda bambu som jag själv varnar för är olika sorter av Sasa då dessa sprider sig ohämmat även i vårat klimat, vi har en del av dessa men klipper runt dom med gräsklippare, då går det fint att ha även dom.

  Vad gällande vanlig bergbambu är den ju ’klumpande’ i sitt växtsätt och är därför väldigt lätt att begränsa.

  Phyllostachys ser man många varningar för, med med vårt klimat fungerar den väldigt bra.
  Vi har fullväxta häckar här som har stått här i 17 år och dom försöker vi få så stora som möjligt.

  En sak som många glömmer vad gäller växter är att om dom inte får vatten där dom står så är dom tvingade att söka sig längre bort för att kunna tillgodose sitt närings och vätskebehov.

  Vi har idag mellan 700 - 1000 st bambu i vår trädgård fördelat på 20-talet sorter och har med tiden lärt oss dom olika sorternas egenheter, bambu är en fantastiskt härlig planta som ger en skön känsla året runt och jag bara älskar prasslet i vinden och deras sätt att röra sig i även den minsta vind
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem Nivå 5
  Vet inte i vilken växtzon du befinner dig. Jag hade planterat avenbok, den kan man formklippa och hålla in. Den växer fort och blir som en fin växtvägg. Syrener är fin, men dom tar stor plats.
   
 11. K
  Medlem Nivå 1
  Snabbväxande humle är ju trevligt att se på. Annars så finns väl ett par varianter av murgröna som växer förhållandevis snabbt också.
   
 12. C
  Medlem Nivå 4
  :surprised::D
   
  • Laddar…
 13. G
  Medlem Nivå 1
  Nej det gör det inte, det sprider sig till egna tomten och kan inte utrotas. Uselt råd av s.k. lustigkurrar!
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: