Skydda teglet i jordbäddar uppmurade av tegelsten?

539 läst  2 svar

 1. C
  Medlem Nivå 5
  En fråga medan vi väntar på att växthusbyggsatsen ska anlända från Skåne...
  Kallväxthus på 18 kvm, kommer att stå på 45 cm mur av massiv tegelsten. Vi tänker mura upp två jordbäddar av vanlig, massiv tegelsten i växthuset längs ena gaveln och halva långsidan så att de bildar ett L.

  Eftersom det är vanlig massiv tegelsten på både ut- och insida så måste den skyddas mot fukt som sedan blir till frost och tegelsprängning. Jag funderar på platonmatta, men någon tipsade om tjock takpapp. Tänker mig att vika upp pappen på ovan- och undersida så att vatten inte kan tränga in mellan teglet och pappen.

  Några tankar om det? Smartare/bättre sätt?
   
 2. M
  Medlem Nivå 1
  Du ska använda frostsäkert tegel som är bränt i höga temperaturer. Teglet ska vara avsett för nordiskt klimat. Något annat skydd behövs inte.
   
 3. C
  Medlem Nivå 5
  Visst skulle frostsäkert tegel ha löst detta. Växthusmuren är redan murad. Med vanligt massivt tegel - vilket fungerar helt OK om teglet har ett visst avstånd till mark (gjuten sula går upp minst 10 cm ovanför mark här), samt dropplist mellan syll och teglets överkant.
  Och vi ville ha gammalt tegel med mer patina än nytillverkat.

  Men med jordbäddar i växthuset så behöver både teglet på murens insida och på jordbäddens insida skyddas. Så vilket är bästa sättet att göra det?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: