Byggahus.se

Skydda entré mot snöras och regn

 1. F
  Medlem · Stockholm · 280 inlägg

  Frågan

  Medlem
  Har lämnat in bygglovsansökan på ett lösvirkes fritidshus och funderar nu på lösningar på det som kanske inte är helt optimalt genomtänkt. Huset är ett enplans vinkelhus med 22 graders sadeltak och takutsprång på ca 60-70 cm. Vår entré ligger i innerhörn på vinkeln. Man nalkas entrén via en gång/trappa nära gaveln och därefter när man rundat hörnet på ett trädäck fram till dörren. Någon som har tips på bra lösning för skydd för snöras, regn m.m?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Entre.JPG
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Snöras varifrån ? regnskydd hur tänker om det , storlek e,t,c
   
 3. J
  Medlem · Blekinge · 9 728 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Jag skulle vilja se fasadritningar på de två berörda fasaderna samt en uppgift om väderstreck. Ett potentiellt problem är fönstren till köket som man väl inte kan skärma av hur som helst.
   
 4. F
  Medlem · Stockholm · 280 inlägg

  Frågan

  Medlem
 5. R
  Självbyggare · Stockholm · 7 856 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Dra ut takfoten på sidan med dörren och glaspartiet. Snö är enkelt att sätta skydd för, men regn kräver ett tak.
   
 6. J
  Medlem · Blekinge · 9 728 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Fasadritningarna visar hur svårt problemet faktiskt är. Söder och väster är två "populära" regnriktningar. Om du inte skall få problem med hängrännorna måste takfoten dras ut på båda sidorna på hela längden. Det kan dock bli lite knepigt utseendemässigt. Det är möjligt att där finns plats för ett litet svaglutande glastak över dörren, men det är svårt att avgöra med stöd av dessa ritningar. En annan variant är att sätta någon form av glaskonstruktion på takfotens undersida, under hängrännan, i hörnet dvs på båda taksidorna. Eller nöja dig med den trots allt relativt stora takfoten.
   
 7. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Drar man ut takfoten så kan det bli lite lågt i tak , och kännas som att slå i det ser man på ritningen , ett annat tunt tak som går ut direkt under takfoten är nog föredra , sedan det med vattenavrinningen , är ju inte mycket som kommer på ett sådant tak , så varför inte den minsta ränna som finns , med ett 50 rör inne vid fasaden och ner genom trallen och kanske rör som fortsätter vidare förbi grunden
   
 8. F
  Medlem · Stockholm · 280 inlägg

  Frågan

  Medlem
  Om jag får ok på takutsprånget som generellt är 70 cm så borde väl det räcka för passagen fram till dörr? (70 cm adderar 41 kvm på min byggyta jmf med 50 cm vilket är en märklig regel...)
  I hörnet vid själva dörren så kan kanske en glaskonstruktion funka. Funderade även på om man kan specialtillverka ett lite större innerhörn till hängrännan? Som både agerar extra "tak" och överspolningsskydd. En trekant med kateter på ca 40-50 cm kanske. Riskerar kanske att se väldigt konstigt ut...

  Förresten - räknas takutsprång med eller utan hängränna?
   
 9. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 133 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Hur ser hela planritningen ut? Tänker på om det går att flytta entrén längre ut och byta plats med vad det nu är bredvidentrén. Då kan man på ett bättre sätt ha ett litet skärmtak bara över entrén. Dessutom blir ytan i vinkeln mer användbar i och med att man kan sätta en utemöbel i hörnet.
   
 10. R
  Självbyggare · Stockholm · 7 856 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Utan rännan.
   
 11. J
  Medlem · Blekinge · 9 728 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  70 cm taksprång kommer du rätt långt med. Starta med det och sätt eventuellt extra glastak i hörnet på väntelista.
   
 12. F
  Medlem · Stockholm · 280 inlägg

  Frågan

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.