Byggahus.se

Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

 1. J
  Medlem · Stockholm · 343 inlägg

  John77

  Medlem
  Vi har tittat på en tomt som håller på att avstyckas. Enl mäklaren så väntar bara lantmäteriet på avrop från säljaren innan detta genomförs. Mäjlaren/säljaren vill dock skriva kontrakt bums.

  Vilka problem finns det med detta? Givetvis så bör det finnas med en klausul om att köpet hävs om avstckningen ej går att genomföra. Iom att fastigheten inte finns idag så vet man ju inte om den komer ha några servitut etc. Bör man villkora köpet av att bygglov godkännes? (enl stadsplan får man bygga 20% av tomtyta) Vad mer att tänka på?
   
 2. S
  Medlem · Skåne · 454 inlägg

  sanne78

  Medlem

  Re: Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

  Be även mäklaren kolla upp så att det inte finns några pantbrev i fastigheten. (Det görs i fastighetsdataregistret) De kommer nämligen även att belasta den avstyckade fastigheten och måste då "dödas" innan några nya pantbrev kan tas ut. Vilket det troligen kommer att göra om ni planerar att bygga.

  Finns pantbrev men ägaren till fastigheten inte kan hitta dom så tar det drygt ett år innan pantbreven kan "dödas".

  Ett kontrakt måste innehålla klausul om att köpet hävs om inte avstyckningen går att genomföra samt ovanstående senario. Tycker det låter bra att skriva in ett villkor om att bygglov ska medges. Annars kan ni ju bli sittande med en tomt som inte går att bygga på.
   
 3. A
  Medlem · 42 inlägg

  alis

  Medlem

  Re: Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

  Lantmäteriet väntar på säljaren men säljaren vill skriva på bums...hmmmmm hur går det ihop. Spelar ingen roll vad ni skriver i kontraktet det är ogiltigt eftersom sämjedelning är utan verkan JB 1:1
  så betalar du och säljaren är en skojare så står du utan pengar och utan mark och kan inget göra åt det...detta SKA mäklaren veta. Låter lite som oseriös mäklare och säljare
   
 4. J
  Medlem · Stockholm · 343 inlägg

  John77

  Medlem

  Re: Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

  Full betalning sker ju inte förrän tillträde och handpenning ligger på klientmedelskonto hos mäklaren, så risken bör väl inte vara speciellt stor om man har ett kontrakt som är vettigt utformat eller tänker jag fel?
   
 5. A
  Medlem · 42 inlägg

  alis

  Medlem

  Re: Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

  Det var lite det jag tänkte på att om de erlägger fullbetalning så kan de sitta där utan pengar och utan fastighet. Fast nu skall vi inte måla fan på väggen. Men man vet aldrig.
   
 6. sandhall
  Medlem · 1 615 inlägg

  sandhall

  Medlem

  Re: Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

  Är i en liknande sits när det gäller vår tomt. Vi har skrivit på kontraktet, och lagt handpenning (ligger på ett klientmedelskonto hos mäklaren tills vi får tillträde).

  Har inte kontraktet bredvid mig nu, men i.a.f. följande förbehåll var med.

  * Avstyckningen skall vara genomförd.

  * Alla pantbrev skall vara dödade.

  * Alla kommande servitut är spec:ade i kontraktet.

  * Säljaren har kvar en del att göra på området (han skall bygga väg t.ex.), och allt sådant fanns spec:at.

  * En sista tillträdesdag. D.v.s. har vi inte fått tillträde till tomten (tillträde sker när säljaren fullgjort sina förpliktelser enligt ovan) innan det datumet så har vi rätt att häva köpet och få handpenningen tillbaka.

  När det gäller bygglovet så fanns det en detalplan upprättad i vårat fall. Om inte det hade funnits så skulle nog jag velat ha med det som ett förbehåll också.
   
 7. J
  Medlem · Stockholm · 343 inlägg

  John77

  Medlem

  Re: Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

  Tack, har inte fått kontraktsförslgaet av mäklaren än, får se hur han utformat det...
   
 8. W
  Medlem · 44 inlägg

  wingen

  Medlem

  Re: Skriva kontrakt innan fastighetsbildning

  Vi har också varit i en liknande situation. Tomten vi ville köpa (fast vi köper direkt av ägaren och inte via mäklare) hade inte avstyckats. I vårt kontrakt gjorde vi då upp om följande:

  - positivt förhandsbesked
  - avdödade pantbrev
  - handpenning

  Förhansbeskedet talar om att kommunen kan tänka sig ett hus på platsen (bygglovet gäller ju för ett specifikt hus och kan därför vara svårt att få med som villkor - det beror ju på vad ni vill bygga och det kan inte säljaren ta hänsyn tilll). Vi har betalat handpenning och gjort upp om ett tillträdesdatum. Slutsumman betalas då avstyckningen gått igenom. Vi skrev också in sk ångerrätt för oss mot att säljaren fick behålla en del av handpenningen.

  Vi köpte ett standardformulär (köpebrev och köpekontrakt) på bokhandeln och så hjälpte banken oss att formulera det som fattades (ovan nämnda saker).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.