Byggahus.se

Skriva avtal - att tänka på?

 1. Thomas_Stina
  Medlem · Östergötlands län · 138 inlägg

  Thomas_Stina

  Medlem
  Nu har vi bestämt oss. Vi ska ringa vår säljare på Myresjöhus och säga att vi vill skriva avtal på ett Mästergården! Känns jättekul!

  Nu undrar jag vad vi måste tänka på? Vad ska vara med i avtalet? Många skriver att man ska vara noga med att ALLT står. Men vad är ALLT???  :surprised:
  Finns det nån form av "checklista" att gå efter? Känns inte som att man ska lite fullt ut på säljaren, eller...?

  Hoppas nån har några goda råd!  :)
  //Stina
   
 2. M
  Medlem · 46 inlägg

  magg

  Medlem

  Re: Skriva avtal - att tänka på?

  Finns det några omständigheter till att ni vill ha rätt att bryta kontraktet (utan kostnad) bör det stå med. Exempel
  - Ni får inget bygglov
  - Ni får inget lån
  - Tomtköpet går inte igenom
  - etc

  Sedan bör man också fundera de områden där ni gör förändringar dvs väljer till eller tar bort något. Exempel
  - Ni väljer bort köket, men har kommit överens om att de sätter kortlingar.
  - Ni väljer egna vitvaror, men har kommit överens om att de installerar dem utan kostnad.
  - Ni kanske väljer egen toa-kommod, men den ska skruvas in av enteprenören
  - etc

  Finns det något annat ni förväntar er att de gör utan extra kostnad? Eller har ni fått ett pris på något bör det stå med.

  Sedan bör ni se till att förseningsvitet är tillräckligt stort. Hur stort "tillräckligt" är finns det ett antal trådar om i detta forum.

  Det finns säkert andra som kan fylla på med andra punkter.

  Lycka till!
   
 3. R
  Medlem · 950 inlägg

  robban44

  Medlem

  Re: Skriva avtal - att tänka på?

  Man kan inte lita på någon säljare ha det som huvudregel för så är det, dom vill sälja och vissa tänjer gärna lite på gränserna för att ro affären i hamn.
  H*n kan vara hur trevlig och tillmötesgående som helst innan kontraktskrivandet för att efter detta är gjort ha en tendens att vara lite mindre engagerad.

  Skriv ner allt och då menar jag allt även skitbagateller, inga muntliga överenskommelser överhuvudtaget får förekomma, det tror jag säkert alla här råder er till.
   
 4. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Skriva avtal - att tänka på?

  Ett mycket bra råd!
  Kunde inte sagt det bättre själv!

  Oftast får man inte problem med vad som står i ett avtal.
  Problemen handlar oftast om det som inte står i avtalet.
  Att låta någon byggjuridiskt- och byggproduktionskunnig läsa igenom avtalet och komma med förklaringar och råd kan förebygga många problem och merkostnader i senare skeden.
  Det brukar betala sig med råge.
   
 5. Thomas_Stina
  Medlem · Östergötlands län · 138 inlägg

  Thomas_Stina

  Medlem

  Re: Skriva avtal - att tänka på?

  Tack för jättebra tips och idéer allihop...  :D

  //Stina
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 43 086 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Skriva avtal - att tänka på?

  Ett råd är att ni i förväg ser till att få del av SAMTLIGA dokument som ni skall skriva på. Dvs kontrollera med försäljaren att det avtal ni skall skriva är det enda som behövs innan bygget kör igång, OCH allt som behövs för att bygget skall bli klart.

  En vanlig metod från hussäljare är att först fixa ett avtal på ex. byggsatsen, därefter vid ett senare tillfälle kommer avtalen om diverse olika entrepenader osv. Om då de avtalen inte ser så vettiga ut så kan det vara svårt att backa ur det första avtalet.

  Om det av någon anledning inte går att få till samtliga avtal på en gång så gäller det att försöka få in villkorsklausuler så att om inte det sista avtalet går att sluta med vissa villkor (pris , avtalsform, etc.) så har ni rätt att häva det första avtalet.

  Se givetvis till att få SAMTLIGA handlingar till påseende inom rimlig tid (typ 1 helst 2 veckor) innan, så att ni får god tid på er att kontrollera allt, reda ut ev tvetydigheter.

  En del sådana efterhandsavtal är kanske helt uppenbart för köparen att det måste bli, och köparen kanske har skaffat sig en hyffsad säkerhet på vad ex. målaren kommer att kosta när det blir dags. Men ofta kommer sådana ytterligare entrepenadskontrakt som en stor överraskning.

  Om ni får en uppräkning på vilka avtal som säljaren hävdar att ni behöver så försök få det skriftligt, ställ ex. frågan i ett mail spara svaret.

  En punkt till är betalningsplanen, självklart är ju att den skall vara så utformad att ni inte betalar för mer än som levererats och arbetats upp vid varje tillfälle, men försök få till det så att slutbetalningen skall faktureras med sedvanlig betalningstid (10 eller 30 dagar) efter godkänd besiktning. På så vis får ni större möjlighet att bedömma hur mycket ni skall hålla inne pga, anmärkningar vid besiktningen. Många byggare verkar fakturera denna betalning i förväg med förfallodag på besiktningsdagen, det gör att det blir svårt att hålla inne något. Byggaren hävdar sedan att anledningen till att han aldrig åtgärdar anmärkningarna är att han inte fått betalt i rätt tid.
   
 7. team31
  Medlem · 71 inlägg

  team31

  Medlem

  Re: Skriva avtal - att tänka på?

  Avtala bort indexregleringen. I vårt kontrakt stod en liten punkt längt ner under priset att priset justeras efter gällande indexreglering. (minns ej exakt formullering). Indexregleringen reglerar eventuella ökningar (och minskningar) i inköpspriserna för materialet som husföretaget köper in. Dvs om ditt husbygge drar ut på tiden så lägger byggföretaget på en viss procentsats för ökade inköpskostnader.

  I vårt fall tar bygget ca 1,5 år (avstyckningsstrul, bygglovsstrul bla) från 1a kontraktet till inflytt och vår indexreglering har checkernade nog uppskattats till 35 000kr. En rolig överraskning eftersom vår säljare vid kontraktskrivning uppskattade att den skulle bli runt 10 000kr. :-[

  Lycka till!
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 43 086 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Skriva avtal - att tänka på?

  Indexreglering kan vara svårt att få bort helt (den är inte helt oskälig som idé). Men det kan vara lönt att förhandla ner den. Duktiga förhandlare vid stora byggen kan ofta få en indexreglering som stipulerar att bara halva indexet skall följas eller liknande.

  Mycket av byggets kostnader är ju fasta kostnader som antingen "tas" i samband med kontraktskrivningen, eller handlar om avskrivningar på redan gjorda investeringar. Det finns ingen anledning att man skall indexreglera dessa kostnader. Däremot så är det ju skäligt att indexreglera rena rörliga kostnader som material och arbetskostnader. Så en indexparagraf med halva eller 75% av indexet tycker jag är ett lyckat förhandlingsresultat. Man skulle ju även kunna vara lite fräck och kräva att ett ev. förseningsvite skall vara ex. 1% av entrepenadeskostnaden per vecka PLUS ev. indexregleringskostnader. Det känns ju inte så kul att stå med ett bygge som dels är försenat, och dels behöva betala indexuppräkning under förseningen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.