Byggahus.se

Skräckexempel på lastsurrning

 1. ullet
  Hobbyelektriker · Nivå 6
  "Någon" skulle bygga en mindre friggebod för några år sen. Byggsatsen gjordes av ett lokalt snickeri men hemleveransen sköttes med bil och släp (som gärna hade fått vara lite längre).

  [​IMG]

  Viktmässigt var det nog precis inom ramen för vad som släpet var godkänt för (totaltvikt på 1500 kg), men tyvärr la traktorföraren på paketet med den tyngre änden bakåt vilket gjorde att det blev svajigare än vad som är helt bekvämt.
   
 2. L
  Medlem · Nivå 10
  En kantvik som väger kring 3.5-5 Ton. Bilen ställde sig på genomslagsgummit innan lasten var helt avsläppt.

  Så hyffsad överlast, men killen som inte har åkt så mycket längdskidor i sin barndom var nöjd med lastningen. Mindre nöjd när polisen tar han en bit bort
   
 3. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 18
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Jag ser inget problem med lastsurrningen i nån av bilderna... :)
   
  • Laddar…
 5. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Tycker du har hittat ett bra sätt att transportera långt virke, men du gör fel med surrningen.

  Jag brukar oftast använda en variant av loopsurrning. Loopsurrning används med två spännband runt lasten som sedan drar åt varsitt håll. Jag brukar istället göra som du gjort, fast med spännbanden över-under-över. Som du gjort det får du inte tillräcklig friktion i förbandet för att lasten ska sitta kvar. Dvs, gör över under över så har du säkrat lasten avsevärt bättre än du gjort nu.

  Men.....det räcker inte när du har så stort avstånd mellan last och surrningsögla. Även om du gör enligt ovan så kommer lasten glida på bockarna om du tvärnitar.

  Den enklaste lösningen på det är att komplettera med två band till, ett fram, surrat över under över och sedan ska den dras bakåt till en ögla mitt på släpet, därefter en likadan bak som dras fram till mitten på släpet.

  Gör du så är det ok (givetvis under förutsättning att bockarna håller).
   
 6. T
  Medlem · Nivå 12
  Tack för synpunkter @Cheesen och @MathiasS .
  Ska tänka på bättre surrning framöver. De som användes vet jag inte brottstyrkan på men tror det är 1 tons band. Men så klart handlar det om att ta upp krafterna i rätt riktning också, inte bara brottstyrkan på bandet.

  Åkar-grannen sade att det hade varit bättre med lastpallar som stöd undertill, de är tydligen godkända för något emedan bockarna som hemmabyggen inte är det. Tog bara bockarna då de snabbt byggde höjd.
   
 7. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 14
  Haha ... kan tänka mig det ... :)
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  I den här tråden verkar det ju finnas några med bra koll på lastregler och vilka problem som verkligen kan uppstå.

  Jag skall om några dagar hjälpa en yngre släkting med en flytt. Har hyrt en 11 kbm släpvagn. Inser nu att det anges max 400 kg last. Antar att det beror på att vagnens med skåp väger en del. Skall köras 20 mil.

  Jag har ingen aning om vad lasten kommer att väga. Det är någon soffa, en säng och diverse, inget jättetungt. Men vagnen kommer att bli knökfull (vet för jag körde hela klabbet till förråd för några månader sedan, nu är det inflyttning i liten lägenhet).

  OM vi antar att det hela istället väger ex. 600 kg? Vad händer, blir jag av med körkortet? Jag har även sett youtube filmer på hur överlastade släpvagnar blir instabila och både vagn och bil snurrar runt. Hur stor överlast skall det vara för att sådant skall bli en reel risk? Dragbilen i det här fallet är en Volvo V60.
   
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Ett par hundra kilo extra spelar ingen större roll för stabiliteten så länge det inte är en väldigt liten bil. Det viktigaste är att lasta på rätt sätt så att kultrycket blir rätt.

  Vad gäller det juridiska så är det i princip olovlig körning eftersom du kör en fordonskombination som du inte har behörighet för. Om släpet är godkänt för din bil med dig som förare borde det inte bli så stora böter bara för överlasten, men i värsta fall kan det bli dyrt...
  http://www.barometern.se/monsteras/12-900-kronor-i-boter-for-olovligt-slap/
   
 10. ullet
  Hobbyelektriker · Nivå 6
  Hyrvagnarna av flyttskåpskaraktär brukar vara typade med låg totalvikt för att man ska få dra dom med B-kort bakom i stort sett vilken bil som helst, vilket ger låg lastvikt, men dom är oftast konstruerade med axel och chassi som tål högre vikter. Därför rullar dom nog rätt ofta med överlast i lagens mening.

  Det som kan hända om du blir stoppad och vägd är att du får böter för överlast (200 kr lär inte påverka vilken körkortsbehörighet som krävs när du kör en V60). I övrigt lär du inte märka av 200 kg extra i ett sånt släp så länge du har lastat det rätt med bra viktfördelning (50-70 kg på kulan).
   
  • Laddar…
 11. D
  Medlem · Nivå 20
  Det finns ingen anledning till att pallbockarna inte är okej. Visst lastpallar är bradare och där med klart stadigare. Men kravet är att prylarna sitter fast. Inte vad du surrar med. Jag tror inte att den dör lasten skulle släppt om du knuffat med 175kg ”kraft” bakifrån. Men vid en krock är det en överhängsnde risk att det kommer farande genom bakrutan.
   
 12. T
  Medlem · Nivå 12
  • Laddar…
 13. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Njae det där blev nog fel. Fordonskombinationen blir inte olovlig bara för att man har lastat för mycket - då har man istället just lastat för mycket och får böter för överlast.

  Personen i länken har antagligen kört en kombination han inte har behörighet för snarare än ett *för* tungt släp.

  200kg överlast i ett stängt släp kommer ju inte skapa problem om man ser till att lasta korrekt så det ser bra ut....dvs ordentligt kultryck.
   
 14. M
  Medlem Nivå 6
  På väg till lunch ser jag detta ekipage. Fantastiskt! Härlig båt! Inte så stor dragbil dock...
   
 15. T
  Medlem · Nivå 12
  Älskar när man möter dessa över backkrön. Först ser man bara en båt komma mot en.