Byggahus.se

Skräckexempel på lastsurrning

 1. R
  Lösvirkesbyggare · Kungsbacka, Halland · 4 413 inlägg

  roli

  Lösvirkesbyggare
  Ja, den ”backen” är inget kul om man har lastat tungt och det är mycket trafik. Har själv kört där ett antal gånger med släpet max lastat med pellets så jag vet hur det kan vara.....
   
 2. nino
  Renoverare · Dalarna · 10 370 inlägg

  nino

  Renoverare
 3. F
  Medlem · Östergötland · 622 inlägg

  fribygg

  Medlem
  • Laddar…
 4. Ymer
  Medlem · Västerbotten · 390 inlägg

  Ymer

  Medlem
  • Laddar…
 5. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 334 inlägg

  Cheesen

  Nybyggare
  Det är ju förstängt... Så det är ju bara bakåt som det inte uppfyller kraven
   
 6. G
  Elektroniktokig · Lövånger · 178 inlägg

  GammelMan99

  Elektroniktokig
  Beror ju lite på hur mycket flakets framdel tål men även om brädorna ligger alldeles mot eller en bit ifrån framdelen av flaket, uppåt och sidled så räcker det inte med några säckar så det går inte heller så bra.
   
 7. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 334 inlägg

  Cheesen

  Nybyggare
  En lastbils framstam ska klara dubbla lastvikten om jag inte minns fel från min utbildning.. behövs ingen lastsäkring uppåt enligt lagstiftaren.
  Är man osäker så år man väl börja luta bilen... 45 grader bakåt och åt sidorna ska lasten klara att ligga kvar.
   
  Redigerat 4 maj 19:19
  • Laddar…
 8. G
  Elektroniktokig · Lövånger · 178 inlägg

  GammelMan99

  Elektroniktokig
  Uppåt är ju mer att den ska ligga kvar, kör man t.ex i flera gupp så kan lasten hoppa och då kommer den att röra sej, "det är så tungt så det rör sig inte" funkar inte i verkligheten.
  Har aldrig hört talas om några vissa vinklar som lasten ska ligga kvar i när det är lastsäkrat, bara att det är vissa procent av lastens vikt som ska vara säkrat åt olika håll, ändrades ju för inte så längesen men är väl 80% framåt, 50% åt sidorna och bakåt också kanske.
  Däremot så är några tunga säckar inte godkänt som lastsäkring oavsett hur tunga dom är, säckarna är också last som måste lastsäkras så det blir bara än mer lastsäkring.
  Har kört tankbil senaste 2 åren så jag kommer inte riktigt ihåg då jag inte behövt tänka på det senaste tiden
   
 9. A
  Medlem · Skåne · 506 inlägg

  ajn82

  Medlem
  Men 45 graders vinkel är väl samma som att klara halva vikten sidledes, om man bortser från något minskad friktion pga minskad normalkraft eftersom den också blir halverad.
   
 10. G
  Elektroniktokig · Lövånger · 178 inlägg

  GammelMan99

  Elektroniktokig
  Har aldrig hört det resonemanget från när jag tog lastbilskortet, kan inte tänka mig att det stämmer heller. Om jag har en last på ett flak och fäster det i ett spännband, om jag höjer flaket till 45 graders vinkel så får jag en viss belastning på spännbandet men belastningen vid 90 grader, d.v.s. lasten hänger fritt i luften utan någon friktion alls från flaket, borde vara rätt mycket mer än det dubbla vid 45 grader. Har inga belägg för det annat än min känsla och att jag aldrig hört nåt liknande från mina lärare då jag tog lastbilskortet.
   
 11. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 334 inlägg

  Cheesen

  Nybyggare
  Ja det är så man testar i lab lastsäkring... Fick se film när jag gick utbildning senast
   
 12. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 334 inlägg

  Cheesen

  Nybyggare
  Du tappar inte friktionen från flaket, den skapas av spännbandet. Det är så en överfallssurrning funkar. Bandet håller lasten mot flaket och friktionen mot flaket håller lasten, det är därför man räknar med olika friktionsvärden beroende på vilket flak och vilken last du har. Fick inte heller lära mig detta när jag tog lastbilskortet men har fått det som kunskaper senare när vi skulle lasta för internationell trafik. Lite olika regler beroende på,om man ska flyga, färja eller tågfrakta något.

  Här är en ganska bra film som förklarar en del.
   
 13. andr.ljung
  Badrumsbyggare · Onsala · 1 183 inlägg

  andr.ljung

  Badrumsbyggare
 14. Dizzy84
  Husägare · Halland · 508 inlägg

  Dizzy84

  Husägare
 15. R
  Medlem · 2 679 inlägg
  Får man inte gör praktiska övningar med tippbara lastbilar? Gick utbildning i lastsäkring 2008 och vi gjorde både teori och praktiskt. Då fick vi prova med allt möjligt gods för att prova hur man skulle göra. Ramlade det av eller rörde sig för mycket fick vi inte godkänt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.