Skogsfastighet, vilket antal hektar krävs ?

7k läst  3 svar

 1. H
  Medlem Nivå 8
  Jag bor helt enskilt ca 200 meter från närmsta granne och försöker att få köpa marken runt mitt hus, marken runt huset är gammal totalt igenvuxen beteshage.
  När en tanke om att kunna få fastigheten registrerad som skogsfastighet utifall jag får köpa marken runt huset, skulle då t.ex vilja återskapa betesmarkerna runt huset, antingen med egna eller med lånade får.
  Skulle även vilja ha utrymme så man skulle kunna bygga ett stall i framtiden.

  Finns också en fundering om att bygga ett traktorgarage hemmavid eftersom jag äger en mindre skogsfastighet några kilometer bort och ämnar köpa en bättre traktor i framtiden.
  Sådant är ju mera fördelaktigt (och enkelt) ett göra på en näringsfastighet.
  (att bygga på "den andra fastigheten" är inget alternativ då den ligger 2 kilometer från all elektricitet redighet)

  Min undran är alltså vad som krävs i skogsväg för att kunna registrera fastigheten som näringsfastighet, är det något fastslaget hektar-tal, eller hur bedöms det ?
   
 2. M
  Medlem Nivå 2
  Hör med Lantmäteriet. Jag tror att det viktigaste kravet är att det skall vara möjligt att bedriva någon form av jordbruk eller skogsbruk. Normalt verkar fastigheter under 2 ha inte kunna klassas som lantbruksfastigheter.
   
 3. H
  Medlem Nivå 8
  Update:

  Nu har jag köpt till en markbit och har fått lite svar.....

  Jag frågade lantmätaren och han precis som MagDah sa att det krävdes 2 ha för att registrera näringsfastighet.
  Detta har vart en väldigt långdragen och jobbig historia med olika besked av olika personer, och efter att ha försökt mäta med linjal på en karta så förstod jag att föreslagen gränsdragning var väldigt nära 2ha-gränsen.

  Försökte därför töja lite på gränsen till min fördel, och turligt nog så hamnade jag på 347m² över nämnda gräns på två hektar. :)
   
 4. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Har tyvärr eldat upp senaste nummret av Lantbruk eller möjligen Skogsbruk, båda kommer med Land som ges ut av LRF, men jag tror dom skrev att det krävs 5-7 ha.

  Kanske någon annan här som inte var så snabb att tända i vedspisen har den kvar?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: