Byggahus.se

skötsel av tomt

 1. N
  Medlem · 1 inlägg

  Nybyggare12

  Medlem
  Vi, de lyckliga ägare av en fantastisk tomt,har redan efter två veckors ägarskap fått de första juridiska problem med våra grannar.

  Problem nr 1:Kan det stämma att vår nya granne ska godkänna vårt nya husbygge?

  Problem 2: Då vi inte ska bygga och bo där först om två år,kan de då kräva att vi ska slå gräs osv?

  Mvh de överlyckliga tomtägarna..... :-/

   
 2. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: skötsel av tomt

  Fråga 1 kan man skriva mycket om men det viktigast är följande.

  Det finns ingen obligatorisk skyldighet för en fastighetsägare att godkänna grannars bygge. Ditt bygge är alltså inte stoppat ifall grannen "är analfabet eller stum"  ;D. I många fall skriver man slarvigt att granngodkännande behövs men det är inte riktigt rätt formulering, vad man menar är tvärtom; man menar att grannerinringar saknas.

  Det är just dessa grannerinringar som kan skapa problem. Om det finns sådana skall nämligen Byggnadsnämnden - vilken är den första instans som avgör en ansökan om bygglov - pröva erinringarnas betydelse och vikt.

  Det är främst när det saknas detaljplan för området eller om man vill bygga i strid mot detaljplan som erinringar kan ställa till problem.

  Är man osäker kan man gå till grannen och be att få en reaktion på vad denne anser. Dock är det så att om grannen godkänner bygger innebär det inte att han är bunden av sitt godkännande utan kan faktiskt i ett senare skede överklaga bygglovet.

  Fråga 2 är lite lättare. Grannen kan inte men kommunen kan självmant eller efter anmälan förelägga dig att sköta om tomten i fall underhållet är eftersatt. Vad som är eftersatt underhåll bedöms från fall till fall.

  Lycka till!!! :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.