Byggahus.se

Skippa bygglovet för altanen

 1. daddydj
  Medlem · Uppsala · 558 inlägg

  daddydj

  Medlem
  Jag tror inte att så många vill släppa det helt fritt men det finns otaliga exempel på helt verklighetsförankrade skitregler från 50-talet som sätter stopp för vettiga lösningar idag. Så himla dyrt kan det inte vara för kommunen att göra små vettiga revideringar var 10:e eller 25:e år.
   
 2. M
  Husägare · Jönköpings Län · 3 688 inlägg

  MagHam

  Husägare
  Privacy är vi rädda för i Sverige. I England (och många andra länder) omgärdas hela tomten av plank och alla tycker det är naturligt.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 44 046 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Även den möjligheten finns, att göra små revideringar.

  Jag tittade på ett sommarstugeområde häromåret. Där stod det i detaljplanen (från typ 60 talet) att det var förbjudet att dra in vatten eller avlopp i husen (alltså oavsett om man hade egen brunn). Vatten skulle tas från kran vid tomtgränsen som samfälligheten stod för.

  Kommunen gjorde ett detaljplanetillägg som explicit ogiltigförklarade den rad i detaljplanen där VA förbudet stod. Och det fanns en längre motivering från kommunen där man vid inventering hade kommit fram till att vatten hade dragits in i strid med detaljplaneregeln i samtliga inspekterade hus. Och man motiverade ändringen med att klausulen till sin helhet var överspelad. Lite lustig eftersom det hela triggades av att kommunen skulle dra fram vatten och avlopp, med obligatorisk anslutning...
   
 4. daddydj
  Medlem · Uppsala · 558 inlägg

  daddydj

  Medlem
  Det borde göras till ett krav att kommunen kontinuerligt ser över detaljplanerna, just nu är det ytterst få detaljplaner som rörs så gamla otidsenliga regler hänger med i årtionden.
   
  • Laddar…
 5. H
  Medlem · Stockholm · 470 inlägg

  Harrison

  Medlem
  Jag kontaktade byggkontoret i min kommun (Värmdö) och frågade, om Boverkets nya regel verkligen gällde i mitt fall. Nej! De gäller BARA huvudbyggnaden och ett Attefallshus, som är komplementbostadshus! Min gäststuga är en komplementbyggnad (med badrum med dusch/toa) och kan inte bli bostadshus och de nya reglerna gäller alltså inte komplementbyggnader
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.