Byggahus.se

Skilsmässa och hus

6k läst  13 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Om skilsmässan är ett faktum uppstår tusen frågor om hur bostaden och allt annat man äger tillsammans ska regleras. Här berättar advokaten vad som gäller, både om ni reglerat samägandet innan och om ni inte gjort det.

  Du kan läsa artikeln här: Skilsmässa och hus
   
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: Ludde

  Intressant! Med två månaders äktenskap hittills hoppas att aldrig hamna där..

  Men Det med jämkning av förmögenhet kan väl inte riktigt stämma? Borde inte rimligtvis meningen vara att man DELAR på 20% per år istället för att man "får" 20% per år? Annars torde den utan förmögenhet ha hela förmögenheten efter 5 år? :)
   
  • Svara
 3. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Rättat, tack för att du sa till.
   
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: sviken

  konstigt med en sådan artikel på en sajt som drivs av en kvinna.
   
  • Svara
 5. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Varför tycker du det? Byggahus besökare består av lika delar män/kvinnor. I vårt delforum juridik ställs ofta just de frågor som vi försöker besvara med den här artikeln.
   
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Intressant artikel men varför tar ni inte upp reavinst och benifikt fång?
   
  • Svara
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Lotta

  Bra artikel men info om kostnad för nya inteckningar är fel. Procentsatsen för stämpelskatten är 2 % på summan av nya inteckningar plus 375 kr per inteckning.
   
  • Svara
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: PeO

  Stycket om bolånen..
  Jag och f.d sambon hade lånen skrivna på oss båda (det var iof bara jag som betalade, men det spelar ju ingen roll i sammanhanget), varav ett bundet i några år frmaöver. Hos min lånegivare (ICA Banken / SBAB) är det så att bundna lån går att flytta över på den som ska bo kvar i fastigheten. Lånen fortsätter precis som vanligt, med samma villkor (bindningstid, ränta och amorteringar).
   
  • Svara
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Petra

  Värt att veta...... Vad händer om man säljer till sin respektive? Dolda fel...hur ordnas det? Att tänka på är följande........Om parterna inte helt eller delvis har avtalat bort Jordabalkens regler så gäller att säljande make har ett 10-årigt ansvar, räknat från dagen för köparens avtalade tillträdesdag, för fel som är dolda. Kan vara av intresse bl.a. om det blir en äktenskapsskillnad efter överlåtelsen och en ny köpare till fastigheten reklamerar fel och kräver nedsättning av köpeskillingen från den säljande maken, som då i sin tur kan kräva sin tidigare maka/make på ersättning..
   
  • Svara
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: x

  Men ett skifte i en bodelning är inte ett köp. (Man säljer alltså inte halva huset till sitt ex.) Och i fallet med skiftet gäller inte dolda fel.

  Allt enligt min skilsmässoadvokat.
   
  • Svara
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: MSjöström

  En tanke - ränteskillnadsersättning på regeringens bord? Är väl en avgift till banken? Rätta mig gärna om jag har fel..
   
  • Svara
 12. G
  Anonym
  hej
  är det någon som vet vem som ska stå för ränteskillnadsersättingen till banken.
  Jag och min sambo ska separera och jag ska ta över lånen eller rättare sagt fick inte ta över lånen i SBAB så bytte bank och där var det inga problem att få lån.
  men nu är det så att vi säger ju upp vårt bundna lån i förtid och får för detta betala 30 tusen och min xsambo säger att det är jag som ska stå för den kostnaden. och det tycker jag verkar märkligt eftersom om vi hade sålt till någon utomstående så hade vi ju fått dela på den summan. Snälla hjälp
  tack för svar
   
  • Svara
 13. G
  Anonym
  Samma fråga här, hur reglerar man ränteskillnad om den ena parten ska ta över fastigheten?
   
  • Svara
 14. S
  Anonym
  Jagvill inte ha bodelning av huset utan vill att min man får min hälft. Blir han skyldig att betala skatt då
   
  • Svara
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka