Byggahus.se

Skillnad mellan dränkbara pumpar. Jula/Biltema.

 1. K
  Husägare · Nivå 13
  Tänker skaffa en liten dränkbar pump för att tömma badtunnan med. Har en bottenventil som jag anslutit en slang till nu, men det tar väldigt lång tid för vattnet att tömmas.

  När jag kollar och jämför dessa två så har de i mina ögon likvärdig prestanda, ca 130 l/min. Men den ena pumpen är på 400W (Jula) och den andra är bara på 250W. (Biltema)
  Dessutom så har Biltemas bättre lyfthöjd och nedsänkningsdjup. Hur kan det komma sig? Borde inte Julas på 400W vara "bättre", dvs ha mest kapacitet?


  http://www.jula.se/catalog/bygg-och...pumpar/drankbara-pumpar/drankbar-pump-731071/

  http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Bevattning-och-Pump/Drankbar-vattenpump-DP-251-17565/

  Och jämför man dessa pumparna så är det samma effekt, (400W) men den billigare har mindre kapacitet men bättre lyfthöjd.

  http://www.jula.se/catalog/bygg-och...pumpar/drankbara-pumpar/drankbar-pump-731070/

  Det spelar förmodligen ingen större roll vilken pump jag tar, men vill givetvis ha den bästa för minst pengar.
   
 2. N
  Tillbyggare · Nivå 9
  Skillnaden mellan de första två pumparna är att den andra kan hantera vatten med större partiklar i. I ditt falla med badtunnan kan jag tänka mig att löv och annat lägger följer med i pumpen från jula. Biltemapumpen och den andra från jula är till för att pumpa renvatten. Jag hade kört på http://www.jula.se/catalog/bygg-och...pumpar/drankbara-pumpar/drankbar-pump-731071/ då skillnaden i pris inte är jättestor.

  Olika typer av pump hjul i pumpen ger olika egenskaper såsom flöde, lyfthöjd och partikelstorlek.
   
 3. K
  Husägare · Nivå 13
 4. anders07
  Medlem · Nivå 15
  Jag har testat Biltemas lilla till vår pool men det tog en hel evighet så jag lade 300 kr till och fick en kraftigare från Hornbach. Biltema var snälla nog att ta tillbaka den andra trots att jag kört den. :)
   
 5. C
  Medlem · Nivå 14
  AO här är att ha en grov ledning, gärna formstabil. Annars går mycket av effekten åt att pumpa tryck för att övervinna motståndet i ledningen.
  Om du har möjlighet och vill minimera tiden för tömmning köp en sugslang istället för de flata, eller än värre en trädgårdslang.

  http://biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Bevattning-och-Pump/Sugslang-26517/
   
 6. K
  Husägare · Nivå 13
  Är det kanske därför det tar en evighet att tömma badtunnan? Jag har en flatslang kopplad till utloppet nu, och som jag skrev innan tar det väldigt lång tid att tömma tunnan. När jag drar i slangen och minskar knyckarna på slangen rinner det på bättre. När jag stod där och sträckte ut slangen slog mig tanken att det kanske skulle vara bättre med en rund slang. Men det är ganska bra nedförslut från tunnan, så därför tänkte jag att det skulle rinna på bra.
   
 7. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Bauhaus, Biltema, Jula, CO, same shit. Köp den med längst garanti, dvs på bauhaus som har 5 års garanti.
   
 8. C
  Medlem · Nivå 14
  Om du byter ut slangen från tunnans befintliga avlopp till antingen en sugslang, eller hellre 50mm avloppsrör så kommer du antaligen tömma tunnan lika snabbt som med pumpen...utan att behövs sladdar och pump.
   
 9. Snailman
  Medlem · Nivå 16
  Köpte en klen pump en gång, den klarade inte av att spänna ut den mjuka slangen så var värdelös, en något dyrare pump, något starkare klarade det, så köp inte en för svag pump.
   
 10. MathiasS
  Medlem · Nivå 25

  ...eller, köp inte en platt "avloppsslang" som finns överallt, utan en slang som håller formen själv....
   
 11. K
  Husägare · Nivå 13
  Tack.
  Då skall jag börja med att testa med en ordentlig slang alt. rör. Fast en dränkbar pump är inte fel att ha. Skall på sikt försöka ha en pump till badtunnan och få cirkulation på vattnet för bland annat rening. Men det är en annan historia.
   
  • Laddar…
 12. Gimner
  Husägare Nivå 10
 13. K
  Husägare · Nivå 13
  Ha ha!
  Ja, du har en poäng. Allt med motor är roligt, om än inte nödvändigt.
  Fast den är något overkill för mitt användningsområde.
  Jag köpte en sådan här istället:

  http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Bevattning-och-Pump/Sugslang-26517/

  För övrigt så var alla rea-pumpar på Jula slut. Även de billigare på Biltema var slut. Med tanke på vattenståndet som är nu förstår jag varför. Och jag köper inte en pump för 1000kr för att tömma badtunnan med.
  Jag sätter min förhoppning till slangen.
   
  • Laddar…