Byggahus.se

Skillnad energiförbrukning 95 vs 140 mm isolering friggebod?

 1. B
  Medlem · Västra Götaland · 1 965 inlägg

  Boan

  Medlem
  Har försökt hitta någon jämförelse på energiförbrukning mellan 95 o 95+45 mm isolering i friggebod som ska kunna ha 20 grader. Men inte hitta nåt,.. allt säger bara att 95 räcker..

  men finns det någon tumregel på va det skulle kunna skilja i årlig energiförbrukning?
  Nån som har tips?
   
 2. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 199 inlägg

  useless

  Lök.
  Rent tekniskt så är energiförlusten linjärt beroende på isoleringstjockleken, så 140 mm minskar förbrukningen med ca 50% jämfört med 90 mm.
  Dock gäller ju bara det för det specifika byggelementet och i praktiken finns det lite andra faktorer som spelar in. Den totala energiförbrukningen beror på vad det är för typ och storlek på fönster och dörrar, isolering i taket, ventilation, etc.

  Rent schablonmässigt kan man nog räkna med att ett lite halvtaskigt isolerat hus drar lite drygt 150 kWh per kvadratmeter per år, så om storleken är 15 kvadrat så borde inte den totala energiförbrukningen bli mer än 2500-3000 kWh per år. Men nån som har egna erfarenheter får gärna syna sifforna.
   
 3. R
  Medlem · skåne · 287 inlägg

  RiKr

  Medlem
  Jämför u-värdet för respektive vägg, u värde har enheten w/kvm*K, vilket innebär att om en vägg har u-värde 1, behövs en watt för att höja hålla temperaturen en grad högre än ute
   
 4. B
  Medlem · Västra Götaland · 1 965 inlägg

  Boan

  Medlem
  jo, jag vet allt det som går att räkna exakt, och har gjort beräkningar, men tänkte om det var någon som hade sett en enkel schablon. kommer ju värma med bergvärme så inte så mycket så, men då yttermåtten begränsar blir ju tjockare väggar direkt negativt på innerutrymmet...

  men samtidigt är det ju dumt att det blir för tunn isolering... tänker det ska gå köra 20 grader vid behov, men normalt kommer det bara vara förråd... men vem vet i framtiden.


  sen är ju frågan om man ska ha 45:an ytterst eller som ett installations skikt på insidan, men det är kanske inte nära mitten att ha diffspärren på 45 av 140
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.