Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Skarvsladd 75 meter för att driva verktyg

 1. F
  Medlem · 34 inlägg

  Fisksvansen

  Medlem
  Tjena

  Ska bygga en liten sjökantsnära struktur cirka 75 meter från närmsta vägguttag och skulle vilja ha tillgång till kap- och gjer och diverse andra verktyg på byggplatsen. Hur rekommenderar ni att jag skarvar?

  Tack
  Lars
   
 2. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 962 inlägg
  Med en lång sladd... Inga skarvar.
   
 3. F
  Medlem · 34 inlägg

  Fisksvansen

  Medlem
  Då får jag väl köpa en sladd på Bauhaus och sätta stickproppar på. För jag hittar inga sådana långa att köpa färdiga. Dimension?1,5 eller 2,5?
   
 4. R
  Lösvirkesbyggare · Kungsbacka, Halland · 5 003 inlägg

  roli

  Lösvirkesbyggare
  2,5 är väl att föredra om skall välja mellan 1,5 eller 2,5. Det är inte så att du har tillgång till 3-fas nära ditt eluttag. För i så fall är det en bra lösning att dra ner en 3-fas kabel till byggplatsen och sätta en lite undercentral där och få fördelen att kunna använda flera saker samtidigt.
   
 5. F
  Medlem · 34 inlägg

  Fisksvansen

  Medlem
  Om vägguttaget är 1,5, spelar det då någon roll om skarvsladden är 2,5?

  Det finns eventuellt ett 3-fas ett par meter bort som jag funderar på att använda istället för det vanliga vägguttaget. Men behoven är inte så stora, kap- och gjer och ladda batterierna, typ. Vi ska sätta markskruv med ett maskin också, den kanske behöver lite klös, någon som vet?
   
 6. useless
  Lök. · Gävleborg · 26 447 inlägg
  Ja. Spänningsfallet blir större med 10 meter 1,5-kvadratskabel i huset plus 75 meter 1,5-kvadrat till byggplatsen jämfört med 10 meter 1,5 plus 75 meter 2,5.

  Kolla vad det kostar att hyra en liten byggcentral och en trefaskabel i tillräcklig dimension.
   
 7. D
  Medlem · 81 inlägg

  Dr.E

  Medlem
  • Laddar…
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 26 447 inlägg
  Fördelen med en liten byggcentral på byggplatsen är att man får överströms- och jordfelsskyddet där och slipper vara beroende av att den långa matningsledningen och prylarna i andra änden duger för alla fel som kan uppstå.
   
 9. F
  Medlem · 34 inlägg

  Fisksvansen

  Medlem
  Om det är ekonomisk avvägning också så känns 3-fas till schuko som det bästa alternativet just nu. Byggcentral känns som att åka limo till ICA som ligger ett kvarter bort.
   
 10. useless
  Lök. · Gävleborg · 26 447 inlägg
  I vilken ände tänkte du sätta 3-fas till schuko-adaptern?
   
 11. A
  Medlem · dalarna · 2 852 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Förutsatt att man inte kör alla verktyg samtidigt så ser jag inga problem med några vanliga skarvsladdar...

  Vad menar ni som oroar er ska hända?

  /ATW
   
  • Laddar…
 12. F
  Medlem · 34 inlägg

  Fisksvansen

  Medlem
  I köket vid spisen finns ett 3-fas som skulle kunna användas istället för vägguttaget. Det är bara några meters skillnad.
   
 13. useless
  Lök. · Gävleborg · 26 447 inlägg
  Fast det spelar ingen roll om du kopplar skarvsladden via en sån adapter eller direkt i ett schuko-uttag så länge du inte ska använda maskiner som kräver 16A.
   
 14. F
  Medlem · 34 inlägg

  Fisksvansen

  Medlem
  Okej, jag tror jag fattar. Om jag t.ex. kör en kap- och gjer så gör denna adapter varken till eller från, menar du? Bara dimensionen på kabeln och ju få skarvar som möjligt?
   
 15. H
  Moderator · Stockholm · 46 428 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Om syftet är att köra enstaka maskiner (vem kör två maskiner samtidigt?). Och om maskinerna klarar sig på 10A säkring. Så ser jag inte fördelen med trefasuttaget, eller byggcentral.

  Däremot så ger en så lång kabel dels ett spänningsfall som är betydande, dels kan det bli problem med utlösningsvillkoret för säkringen i centralen.
  Utlösningsvillkor, so what? Det handlar om att ifall det blir fel på din såg, typ, du sågar i kabeln. Då skall det bli kortslutning så att säkringen löser ut och bryter inom 0,4s (?). Så länge kortslutningen pågår så kommer sågen som du håller i att ha ca. halva nätspänningen på sig. En spänning på 115V driver ström igenom din kropp.
  När en klen kabel är så lång, så blir kortslutningsströmmen för låg, säkringen ”uppfattar” överlast, inte kortslutning. Och det kan ta mååånga sekunder innan säkringen löser, i det läget skall den bara hindra kabeln från att börja brinna.
  Väljer du 2,5 kvmm så bli läget bättre, men vi vet för lite om läget för att kunna säga om 2,5 räcker.
  Och se framförallt till att du har en (fungerande) jordfelsbrytare.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.