Byggahus.se

Skarva / foga samman stora limträskivor

 1. T
  Medlem Nivå 6
  Hej!

  Undrar om någon har ett bra förslag på hur jag ska göra för att sammanfoga 4 st limträskivor?
  Dimensionen per skiva är 2020 x 800 x 26, och i slutändan ska hela skivan vara 4000 x 1400...

  Jag tänker att jag skarvar ihop dem innan jag kapar den till det slutgiltiga måttet, för att på så sätt bli av med ev. misspassningar / om det skevar någon mm...

  Men jag undrar vad som är bästa sättet för att få dem att sitta ihop i princip skarvlösa? Jag har en handöverfräs och funderar på att fräsa in "plywoodkex", alltså långa strimmor, och limma. Men är det bästa metoden?

  Tips och förslag mottages varmast!
   
 2. M
  Medlem Nivå 5
  Du ska alltså skarva både på bredden och längden, alltså ändträ mot ändträ? En ändträ-skarv blir aldrig särskilt stark, men kanske tillräckligt beroende på användningen. Får man fråga vad du ska ha skivorna till? I övrigt tycker jag att not och fjäder, alltså det du beskriver med "plywoodkex" låter som en bra lösning!
   
 3. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  Håller med MaTu, en generalskarv (genomgående skarv) ändträ mot ändträ blir blir ingen vidare. Utöver hållbarhetsaspekten kommer det se lite konstigt ut.

  Du kan istället klyva skivorna så att du får ut 4x350 mm + 4x450 mm (minus klingbredden) breda bitar. Två av bitarna kapar du på mitten, och arrangerar det hela enligt den högra skissen i bilden. Då slipper du den genomgående skarven och får en betydligt starkare skiva. Lite mer jobb, men det är det värt. Dock kommer ändträskarvarna fortfarande att "sticka ut" lite, men effekten dämpas i varje fall.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  limträskiva.PNG


  Den röda rektangeln skall föreställa slutkapningen - där har du tänkt helt rätt.

  (Se måtten som ungefärliga och justera efter bredden på stavarna).
   
  • Laddar…
 4. L
  Medlem Nivå 5
 5. M
  Medlem Nivå 5
  Bygga_bos förslag är ett bra förslag!
   
 6. S
  Medlem · Nivå 17
  Komplettera med spännbeslag. Men det kräver stöd under en stor del av skivan som flera redan påpekat.

  kopplingsbeslag.jpg
   
 7. T
  Medlem Nivå 6
  Tack för snabba svar, målet är att lägga den "stora" bordsskivan på detta underrede, i stål, och användas som skrivbord för 4 personer. Belastning kommer att vara ca 20-30kg + armbågar. Så frågan är hur ambitiös jag måste vara, eller om jag törs gena litegran? (Not + fjäder) samt skruva fast skivorna genom hålprofilerna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Bord 1 - Med mittenben.jpg
   
 8. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  Underredet ser i varje fall stabilt ut på bilden. Dessutom ser det ut som att samtliga skarvar skulle få bra stöd. Sammantaget innebär det att det finns bra förutsättningar för att skarvarna skall hålla när skivan väl ligger på plats. Personligen är jag dock lite tveksam till det rent estetiskt.

  Tänk på hur du skruvar fast skivan i underredet - skivan kommer att röra sig med årstiderna (pga att fuktkvoten ändras), framförallt på bredden (tvärs mot stavarna). Enklast är att köra med överdimensionerade hål + skruv + bricka för att skapa spelrum.

  Nu vet jag inte om detta faller dig i smaken, eller passar med vad du vill uppnå... men om du vill spexa till det lite, och slippa skarva skivorna, så kan du såga till skivorna så att de passar de fyra arbetsplatserna och skruva dit dem med en liten glipa (runt 5 mm) mellan dem. Glipan fyller du sen med nåtmassa (finns på tub). Det blir lite enklare/säkrare och du får markerade arbetsplaster. Om du väljer denna variant är det klokt att skruva fast skivorna på den långa "mittbalken" med tighta hål så att skivorna kan röra sig från mitten och utåt. På så sätt belastas inte fogen i onödan. Men sen är det som sagt en fråga om tycke och smak... ville bara nämna alternativet.
   
  Redigerat 3 mar 2015 21:32
 9. T
  Medlem Nivå 6
  Egentligen är ju våran idé att få det att se ut som 1 stor skiva, även om det är väldigt snyggt med nåtmassa. Men det kanske skulle räcka att skruva fast skivorna längs mittenbalken, och låta den svälla / krympa utåt?

  Vi tänker betsa undersida / kanter av skivan mörkbrun och vitlacka ovansidan. Vi kanske får leva med att skarvarna syns lite.
   
 10. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  Tja, om man kan leva med att det inte blir "perfekt" så räcker det att skruva, Personligen hade jag nog valt att runda kanterna lite (typ 2,4 mm avrundningsfräs) för då syns småglipor lite mindre än om kanten är rak. Gliporna blir förstås lika stora, men man lurar ögat lite. Skarvarna kommer att synas, men de ser bättre ut...

  Om du behandlar skivans sidor på olika sätt ökar risken att den slår sig, dvs buktar på endera hållet. Så att bara skruva i mittbalken är lite risky business. Skruva genom tighta hål i mittbalken och kör med stora hål på de andra tre sidorna så håller skivan sig rak, men kan ändå röra sig.
   
 11. T
  Medlem Nivå 6
  Mycket bra tips!

  Tusen tack!
   
 12. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  Lycka till med bygget, och glöm inte den oskrivna forumregeln... det är obligatoriskt att följa upp med bilder på resultatet!
   
 13. T
  Medlem Nivå 6
  Hej ni!

  Nu har vi byggt färdigt, och jag lovade att återkomma med bilder på spektaklet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Final-Bord-1.2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Final-Bord-2.2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2015-03-18 10.08.30.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2015-03-22 16.36.18.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2015-03-26 12.44.25.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2015-04-01 21.26.17.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6435.jpg
  Är överlag extremt nöjd med allt här. Från att jag var tvungen att lära mig Google Sketchup för att göra skisserna, och för att jag löste sammanfogningen på ett helt klart positivt vis. Önskar att jag hade en bild när vi hade bordet städat och snyggt, men lägger i alla fall upp en bild på hur det ser ut nu när vi sitter och jobbar med våra riktiga jobb.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2015-04-01 21.26.22.jpg
   
 14. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  Grattis - det blev riktigt läckra bord! Ni kommer att uträtta stordåd vid dem ;)
   
 15. K
  Medlem Nivå 5
  Supersnyggt! Bställde ni underredet av en svetsare eller var det en färdig produkt?