Skall jag anmärka på byggarens läggning av trallen?

19k läst  41 svar

Sida 1 av 3
 1. E
  Medlem Nivå 3
  Se på bilderna i tråden https://www.byggahus.se/forum/threads/bilder-vad-boer-vi-goera-med-var-traetrall.316843/. Så har vår trall också blivit. Alla brädor vränger sig så att det blir vatten kvar i mitten av brädorna och till vattnet kommer smutsen! I TV-programmet Fuskbyggarna sa de att trallen skall läggas så att de vränger sig åt andra hållet, så vattnet rinner av åt sidorna. Det skulle vara en kunskap alla snickare bör ha. Nu skall bostadsrätterna ha "5-årsbesiktning". Skall jag hävda att trallen är fellagd och kräva omläggning på rätt sätt?
   
 2. F
  Medlem · Nivå 12
  Fuskbyggarna förenklar ju verkligheten lite. Det finns alltid en snyggare sida på trallen och många tycker att det är rätt att lägga den uppåt. Jag tror inte att det finns nåt att hämta på att gnälla på det och jag tror inte att det är ett formellt fel oavsett vad fuskbyggarna tyckte.
   
  leffe-e, Thiger, Müssli och 9 till gillar
 3. N
  Medlem Nivå 7
  Enligt min erfarenhet av den trall jag lagt så svänger dom sig lite hur som helst oavsett vilket håll dom är lagda åt.
   
 4. Peter_Henry
  Allvetare · Nivå 5
  Finns inget som är "rätt" håll på trallen, tycker själv det är viktigare att fina sidorna läggs uppåt istället för att få massa stickor i fötter. Det är mycket smaksak, tycke och vad man har växt upp med om vad som är rätt när det gäller vilket håll trallen ligger åt.

  Fuskbyggarna är ett bra program, dock så ska man ta en nypa salt på tekniska detaljer som sägs då flertalet gånger sägs det saker som är felsagt av snickarna som är med.
   
 5. Polos
  Lösvirkesbyggare · Nivå 11
  Svaret är nej.
   
  ansgar46 gillar
 6. E
  Medlem Nivå 2
  "Rätt" sida ligger uppåt. Dock verkar det vara för litet fall på uteplatsen för att kompensera för att trallen kupar sig. Med ett lätt fall rinner vattnet av trots kupning.
   
 7. K
  Husägare · Nivå 6
  Det är nog en smaksak. Hade samma problem, att man enl. mig lagt ”fel” sida upp.
  Förklarade att jag inte vill ha vatten ståendes.

  Jag hade tur för snickarens atbetsledare höll med, och snickarna fick göra om.
   
 8. O
  Medlem Nivå 4
  När jag la min trall la jag all trall så att kupningen var uppåt men när det torkade så blir kupningen istället nedåt på många brädor så detta är inte helt lätt att förutse vid läggning.
   
 9. Markus_snickare
  Medlem Nivå 1
  Jag fick lägga om när jag la det så så¨att det kupar neråt. Detta eftersom kund tyckte det var snyggare färgning från impregneringen så. Jag förklarade anledningen och fick skruva upp några av de fulare och lägga de med kupningen uppåt.
  Efter det frågar jag kunden om den har några synpunkter på läggning innan jag börjar. Svårt att veta alla olika ideer en kund kan ha om vad som är "rätt".
   
  cpalm, karlmb, leffe-e och 2 till gillar
 10. Polos
  Lösvirkesbyggare · Nivå 11
  Det går inte att bygga så, blir för kraftigt fall.
   
  leffe-e, Grillo och mexitegel gillar
 11. Appendix
  Medlem · Nivå 5
  Med tanke på att fuskbyggarens programledare och "upphovsman" är åtalad för våldtäckt och fick sparken för att han trakasserat kollegor och betett sig som ett svin skulle jag ta det som sägs i det programmet med en nypa salt.

  Timell har varit rätt känd för att ge konstiga "byggtips" i sina program och är nog en rätt din fuskbyggare själv.

  Men som sagts tidigare i tråden. Man lägger den sida som är finast och bäst att gå på uppåt.
   
  leffe-e gillar
 12. F
  Medlem · Nivå 12
  Amen och +1 Eller skall man säga ”guds försyn”?
   
 13. C
  Medlem Nivå 4
  Ja, när trä torkar så tenderar den att krympa på översidan och är fortfarande lite svullen på undersidan pga fukten underifrån. Därför kupar sig träet på detta vis. Genom att lägga virken med kärnsidan nedåt kan man motverka det viss grad, men all virke är inte lika välhyvlat på bägge sidor. Är det bara finhyvlat på ena sidan så finns det bara en möjlig uppsida.
   
  leffe-e, Anna_H, Appendix och 1 till gillar
 14. E
  Medlem Nivå 2
  Beror ju på åt vilkett håll du lägger fallet i förhållande till trallen.
   
  Anna_H gillar
 15. Polos
  Lösvirkesbyggare · Nivå 11
  Det har du rätt i.
   
  leffe-e gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: