Byggahus.se

skala ekk för att få EK?

 1. norrbottenssnickaren
  Hobbyelektriker · 2 277 inlägg
  Kommer låte som ett sånt jäkla snålas nu... men behöver ca 10 meter EK/FK och har lite EKK liggande, är det ok att skala och använda som EK?
   
 2. Bästa svaret

  Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 512 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Det beror på vad du ska använda den till. Ska den dras i installationsrör så går det inte då dessa ledare ska vara klassade för 450/750 V och det är inte ledarna i en EKK. Däremot får du använda dessa ledare som kopplingstråd i elcentraler och dylikt.
   
 3. norrbottenssnickaren
  Hobbyelektriker · 2 277 inlägg
  Tackar :)
   
 4. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 636 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Hmm. Så det gamla knepet att skala upp kabel som skall avslutas i rör sista biten (för att slippa dra kabeln i rör då) är alltså inte längre formellt OK? Det måste till en kopplingsdosa och övergång till "riktig" FK el dyl?

  Det kommer jag nog vid behov att ha "glömt" om behovet uppstår... ;)
   
  • Laddar…
 5. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 512 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Det finns säkert kuvade och förtryckta inspektörer som skulle sätta klorna i detta med glädje. Men det är ingen fara på taket. Det är inte spänningen som är viktig här utan isoleringens tjocklek. Man vill ha lite tjockare isolering på ledare som dras in i rör av mekaniska skäl, och det är själva momentet med att slita i dem vid förläggningen som man är ute efter så om de glider in fint så finns ju ingen risk för skador på isoleringen.

  Det finns dock ingen beteckning på ledare med tjockare isolering utan man använder spänningen. Båda dessa skäl, högre spänning och högre mekanisk motståndskraft innebär ju samma sak, tjockare isolering. Det finns vad jag förstår ingen typ av isolering som är bättre på det ena men inte det andra.
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem · Dalarna · 1 924 inlägg

  HSP

  Medlem
  EKK eller EXQ lösa parter i rör = Nej (300/500V)
  Men
  EKLK eller EQLQ lösa parter i rör = Ja (450/750V)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.