Byggahus.se

Skaffa FTX i villa; kommun önskar riskbedömning och kontrollprogram

  1. U
    Medlem · Lund · 9 inlägg

    UrbOls

    Medlem
    Funderar på att ersätta min mekaniska frånluft med FTX och eftersom jag har en enplansvilla med lösull på vinden så tänker jag mig att sätta in det själv. Kommer att anlita en firma för konstruktionsritning och lämpligt paket. Ser att min kommun (Lund) förväntar sig att anmälan innehåller såväl riskbedömning som kontrollprogram. Antar att "paket leverantören" inte bidrar med det.

    Någon av er som sitter på sådana som ni kan tänka er att dela med er av?

    Inser att ventilationskontroll, OVK, ska genomföras innan ett ventilationssystem för första gången tas i bruk. Vet inte hur ett sådant protokoll ser ut idag, om det kan användas som kontrollprogram alt del av kontrollprogram.
     
  2. R
    Medlem · 460 inlägg
    Möjligt att det finns nått krav att anmäla till kommunen men helt ärligt varför?
    En sak att borra för bergvärme eller bygga ut huset men ventilationen påverkar ju bara dig.
    En OVK behövs bara vid driftsättning och det vill man ha gjort så alla flöden blir rätt.
     
    • Laddar…
  3. I
    Husägare · Stockholm · 361 inlägg

    Installation

    Husägare
    riskbedömning för vad? Arbetsmiljö eller vad? Kontrollprogrammet behöver innehålla
    - montage aggregat enligt ritning
    -montage kanaler och detaljer enligt ritning
    - injustering enligt handling
     
  4. B
    Medlem · 1 063 inlägg
    Fast OVKn gör ju inte så flödena blir rätt, det är bara en extra kontroll att de redan är rätt. Om man ska vara petig alltså, i praktiken kan man ju anlita samma firma till att göra både injustering och OVK i ett.
     
  5. I
    Husägare · Stockholm · 361 inlägg

    Installation

    Husägare
    ett såkallat caféprotokoll. Man anlitar en injusterare med ovk cerifikat. ovk:n skall ju bara vidimera att det fungerar som tänkt och uppfyller minimikraven.
     
  6. J
    Hobbysnickare · 554 inlägg

    JSten

    Hobbysnickare
    Kan rekommendera denna tråden, https://www.byggahus.se/forum/threads/bygganmaelan-ftx.394480/, där TS har lagt upp sin kontrollplan. Baserat på den så gjorde jag min som sedan min kommun (Staffanstorp) godkände utan knorr:
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    upload_2023-1-10_22-45-18.png

    Blev klar med installationen i somras, men har av lathet och sjukdom inte fått till injusteringen av OVK. Har haft bokad tid med företag flera gånger nu under mer än en månads tid, men antingen har vi eller de varit sjuka :D...

    Och ja, har hört att Lunds kommun är nitiska i hur de har tolkat de nya riktlinjerna och har gått all in för det här med riskbedömning... En kollega ville bygga Uterum och fick surt erfara detta. Vill minnas att han i slutändan gick igenom denna listan, https://www.nora.se/download/18.1c6b0f5b182497092c9b2a/1661260225856/Exempel på kontrollpunkter.pdf, och plockade de som var relevanta. Hittade på en sannolikhet, konsekvens och sedan riskbedömning. Borde gå att göra samma även här.
     
  7. A
    Husägare · 238 inlägg

    Antemoo

    Husägare
    Det känns som att vissa kommuner bara vill dra in lite extra pengar.
     
  8. U
    Medlem · Lund · 9 inlägg

    UrbOls

    Medlem
    Ja, det kan man fråga sig.
    Kommunen exempel på andra områden verkar handla om funktionalitet (och självklarheter), tex en risk vid uppsättning av plank är att man använder tex skruv som inte är avsedd för utomhusbruk!
    Ungefär så tänkte jag mig. Riskanalysen kan då bli dina tre punkter som risker också, tex "montage aggregat inte enl ritning".
    Det är tanken.
     
  9. U
    Medlem · Lund · 9 inlägg

    UrbOls

    Medlem
    Tack, underlättar verkligen. Staffanstorp och andra angränsande kommuner verkar inte gått in lika hård som Lund när det gäller detta.

    Tråkigt med din sjukdom, hoppas du är bättre. Jag har några frågor till dig som du kanske kan tänka dig att besvara:
    • Vad var anledningen till att du konverterade från mekanisk till FTX?
    • Satte du ihop paket själv eller köpte du färdigt kit? Vilket?
    • Gissar du behöll befintliga spirorör och utsug?
    • Har du kunnat se någon besparing?
    • Vilken firma har du valt för injustering/OVK?
    Själv funderar jag av två skäl; dels att ca 35% av uppvärmningsbehovet går rakt ut utan återvinning och dels den kryddhyllefläkt vi har idag begränsar oss vad gäller kommande köksrenovering. (ev så kan jag flytta nuvarande Essvent fläkt upp på vinden och därmed separera vent ut och köksfläkt. Om det skulle vara het olönsamt att installera FTX)
     
  10. I
    Husägare · Stockholm · 361 inlägg

    Installation

    Husägare
    En riskanalys/riskbedömning bör man inte ta upp såna saker som att använda fel skruv. Det är oftast arbetsmiljörisker. Men det har inte dem med att göra.
    Om man frångår en kontrollplan så gör man en notering i egenkontrollen varför man frångått en handling eller montageanvisning. Att då exempelvis flytta ett litet aggregat i sid eller djupled är inte ens en kontrollpunkt men att montera enl. montageanvisning kan vara det. eventuella placeringar kan man kladda in på relationshandlingar.
    Men men. Bygglovshandläggare brukar ju kunna peta i de mest underliga ting. Jag skickade in hela Lindabs ventkatalog om meddelade att jag använder 160,125 och 100 kanaler. Monteras enligt anvisning i bifogat dokument med lite sodhänvisningar. La till en samordnad funktionskontroll och angav mig själv som specialist och bifogade mitt CV. Tänkte
    att funkar inte detta så ger jag fan i å bygga :)
     
  11. J
    Hobbysnickare · 554 inlägg

    JSten

    Hobbysnickare
    Då vi tidigare hade mekanisk frånluft med ganska högt flöde så räknade jag fram att den drog ut 1-2kW energi ur huset vid delta 20 grader (om jag inte minns helt fel). Denna energi måste såklart ersättas, varpå jag kom fram till att FTX skulle vara en lämplig investering. Vi värmer huvudsakligen med en centralt placerad LLVP (med stöd av olje radiatorer i alla rum). Värt att nämna att vi i princip har kunnat stänga av samtliga oljeradiatorer och ändå ha dräglig temperatur i alla rum (över 17 grader).
    Ett annat mål, vilket nog var huvudmålet var också att få jämnare värme i huset då och bättre komfort (även bättre luft)
    Ritade och beräknade allt själv, med hjälp från detta eminenta forum. Köpte alla delar från Alig ventilation https://alig.se/, ringde till dem och fick kontakt med en trevlig säljare som sedan blev min kontakt där. Fick ungefär samma priser som de andra online butikern (typ soliduct.se), men bra personlig kontakt och de säljer endast Lindabs grejer (vilket är riktigt fina).
    Bytte nästan alla rör men behöll själva dragningen. Huvudanledningen till detta var för att jag behövde gå upp i dimension (från 100mm till 125mm), detta då luftflödet nu går på andra hållet.
    Nu har jag tyvärr inte tillgång till elförbrukning för mer än ett år tillbaka, men här är de siffror som jag har för "eldnings sessongerna":
    * Januari 2022 förbrukade vi 1487kWh, dygnsmedeltemperatur var 3.1 grader
    * Februari 2022, 1313kWh, dygnsmedel 3.6
    * Mars 2022, 1106kWh, dygnsmedel 3.1
    * April 2022, 790kWh, dygnsmedel 6.6

    Och i somras installerade jag aggregatet. Så efter det:
    * November 2022, 678kWh, dygnsmedel 7.1
    * December 2022, 1139kWh, dygnsmedel 0.4

    Så, ja ha, vad säger dessa siffror, man kan ju säga att förbrukningen för november och december är klart lägre än motsvarande förra säsongen, speciellt när man tar i åtanke att december var en mycket kallare månad jämfört med januari och februari. Skulle nog tippa på att vi har minskat vår förbrukning med ca 2-300kWh per månad, så ekonomiskt går det nog knappt ihop. Men, komforten har definitivt ökat, mycket jämare temperatur i huset, vilket är ett stort plus!

    Har inte fått till injusteringen ännu, så avvaktar med att ge någon rekommendation. Det jag kan säga är att jag ringde runt till ett par olika för att kolla pris, fick allt mellan 4000 och 10000 (valde den billigaste).
    Låter som goda skäl, men, det kan bli svårt att räkna hem det. Även filter behöver tas med i beräkningen, ett nytt par kostar ca 700kr och bör bytas en eller två gånger per år...
     
  12. U
    Medlem · Lund · 9 inlägg

    UrbOls

    Medlem
    Ja, man kan fråga sig hur värdeskapande detta är
    Det är min erfarenhet från yrkeslivet.
    :rofl::rofl:
     
  13. U
    Medlem · Lund · 9 inlägg

    UrbOls

    Medlem
    Tack för tipset, ska kolla upp dom.
    Angående beräkning av flöden, har du någon länk där också?
    Ja, allt är ju inte pengar.
    Återkom gärna när du har gjort detta.
     
  14. J
    Hobbysnickare · 554 inlägg

    JSten

    Hobbysnickare
    Denna tabellen gick jag efter (oklart var jag har fått den ifrån):
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    upload_2023-1-12_18-8-29.png

    När flödena är klara och hur rören ska dras så dimensionerade jag storleken på rören så att luftflödet låg under 3m/s
     
    • Laddar…
  15. U
    Medlem · Lund · 9 inlägg

    UrbOls

    Medlem
    Tack, uppskattas verkligen!
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.