Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Skadad klotlönn

 1. Tom Barkström
  Medlem · 38 inlägg
  Förra året byggde skator bo i vår klotlönn. På hösten rev vi ner boet. I våras försökte de igen. Vi satte upp fågelskrämmor och rev ner redan när de började. Nu ser vår klotlönn eländig ut. Är det skatorna som skadat lönnen eller finns det annan orsak till skadorna?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  79EC8F61-275C-486E-8D02-22FF4E4B775B.jpeg
   
  • Laddar…
 2. A
  Medlem · 2 531 inlägg
  Jag skulle nog säga nej, skatorna har nog inte åstadkommit dessa skador. Det ser ut som att flera stora grenar är döda, har trädet beskurits och vid vilken tidpunkt i så fall?
   
  • Laddar…
 3. Tom Barkström
  Medlem · 38 inlägg
  Du är nog sanningen på spåret. Vi hade en trädgårdsfirma här i höstas som tog ner det gamla boet och beskar trädet. Var det fel eller för sent?
   
 4. yonna
  Medlem · Österlen · 8 181 inlägg

  yonna

  Medlem
  Anlitades en proffsfirma? Det finns tyvärr en hel del som inte har utbildning. Kan det ha beskurits för sent (juli-augusti-september)? Lönn är relativt känslig.
   
 5. Tom Barkström
  Medlem · 38 inlägg
  Det var en välkänd handelsträdgård här i Halmstad-trakten. De gjorde det i december. Kommer lönnen att repa sig, tror ni?
   
 6. N
  Medlem · Östergötland · 738 inlägg

  Nalleman64

  Medlem
  Definitivt inte skatornas fel. Varför inte bara låtit boet vara kvar? (För sent nu jag vet).
   
 7. Tom Barkström
  Medlem · 38 inlägg
  Skatorna knipsade ett stort fult ingångshål genom grenverket men våra åtgärder förvärrade skadan.
   
 8. N
  Medlem · Östergötland · 738 inlägg

  Nalleman64

  Medlem
  Jag förstår.. Synd på ett fint träd (älskar lönnar).
   
 9. Bästa svaret

  A
  Medlem · 2 531 inlägg
  Lönnar är träd som rent generellt inte gillar beskärning och framför allt bör man inte kapa för grova grenar som lämnar stora sår som trädet har svårt att läka. Stora sår drar snabbt till sig svamp och rötan har fått fäste.

  Bästa tiden om man måste beskära är JAS perioden, juli, augusti, september. Då blöder inte trädet och såren hinner läka innan vintern. Nu blev det öppna sår och risken är stor att det bildas röta i trädet. Professionella arborister vet detta, trots det så accepterar dom att göra dessa ingrepp vid fel tidpunkt.

  Klotlönnen skall ju ha en skulptural form, annars ser den enbart bedrövlig ut. Just sådan träd bör beskäras försiktigt och regelbundet redan i unga år för att slippa dessa stora ingrepp som aldrig blir bra.

  Kommer trädet att återhämta sig? Chansen är inte stor i alla fall om man vill behålla den vackra formen men du som har trädet i trädgården kan väl försiktigt skrapa på en gren som ser ledsen ut och du ser om det är grönt under barken. Tyvärr ser det ut som att flera grenar saknar blad och det klarar de inte, fotosyntesen är livet för trädet.
   
 10. Tom Barkström
  Medlem · 38 inlägg
 11. yonna
  Medlem · Österlen · 8 181 inlägg

  yonna

  Medlem
  Du gjorde naturlugtvis rätt. Har du varit i kontakt med handelsträdgården och (försiktigt) ifrågasatt "arboristen"? Man kan ju tycka att de kan ersätta dig med ett nytt träd.
   
  • Laddar…
 12. Tom Barkström
  Medlem · 38 inlägg
  Så här svarade man:
  ”Har tittat på den. De torra grenarna där fågelboet satt var ju torra innan vi besökar, så det är ju inte mycket att göra åt, annat än att ta bort dem. Vilket ger er ett "halvt" träd. Men det är ju fler grenar som är döda, och det kan ju bero på den sena beskärningen i kombination med att det var i dålig kondition innan.
  Jag rekommenderar att ni tar bort det, kommer inte bli fint igen,även om vi tar bort de döda grenarna.
  Mvh Linda
  Trädgårdscompaniet”
   
  • Laddar…
 13. yonna
  Medlem · Österlen · 8 181 inlägg

  yonna

  Medlem
  Ja, man erkänner ju till (liten) del;)!
   
  • Laddar…
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.