Byggahus.se

Ska köpa tomt och blev plötsligt nervös..

 1. Systray
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Ny på forumet och efter att ha haft planer länge har vi äntligen börjat ta tag i det här med att bygga hus på riktigt.

  Vi har nu hittat en tomt som känns rätt och vi har vunnit en budgivning, men mäklaren verkar ha noll koll när det gäller tomter. Vad behöver man tänka på? Vad BÖR man undersöka innan man skriver på? Hur kollar man upp servitut etc? Kan man lita på mäklaren att det finns VA/Fiber i gatan utanför eller kan man kolla det? Vilka frågor kan man ringa kommunen och kolla upp?

  Det finns i dagsläget 2 små bodar på tomten och en manuell hand-vatten-pump. I övrigt är det bara några träd och högt gräs med buskar, så jag tror det är en lättbebyggd tomt, det var även vad mäklaren sa "Praktiskt taget bara ställa dit ett hus".

  Såg att det fanns en guide för att köpa tomt.. som tyvärr inte verkar fungera?

  Tacksam för svar :)
   
 2. Bjerke88
  Medlem · Nivå 5
  Hos komunen kan du begära ut alla handlingar om fastigheten, det är offentliga handlingar, bygglov, vatten och avlopp ev förelägganden mot fastigheten.

  Fiber får du kontakta det aktuella bolaget. Kolla med en granne om du är osäker.

  Kolla även med komunen om det finns en detaljplan över området. Vilka byggregler som gäller. Finns förhandsbesked.

  Servitut är detldet som har koll på. Det är också offentliga handlingar. Begär ut allt på fastigheten.
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem Nivå 9
  Energibolaget kan du kontakta också, vatten och avlopp och fiber. Kolla även radonhalten, förhandstitt Sgu.se, kartvisaren och gammastrålning Uran. Kommunen brukar även ha namn/länkar till ”radonföretag’ du behöver inte låta dem åka ut, du kan köpa/hyra mätare på nätet, det finns även för mark, rör som man trycker ner i marken och sen släpper ner en mätare, behövs säkert 4-5 st, ska vara där några dagar sen skickar du mätarna till ”radonföretaget” hur man går tillväga kan du läsa på nätet på ”radonföretagens” hemsida.
  Skulle det vara högt så kan du bygga radonsäkert, lågt värde då bygger du radonskyddat.
   
  Redigerat 11 maj 22:47
  • Laddar…
 4. Systray
  Medlem Nivå 1
  Tack för era svar! Tomten blev köpt, allting ser bra ut både från kommunen och lantmäteriet så nu börjar det roliga gissar jag! Ska ha möte på tomten med markentreprenören imorrn så vi får en bra kalkyl på markarbetet
   
  • Laddar…
 5. Systray
  Medlem Nivå 1
  Ny fråga, hur hade ni tänkt i placering av huset samt uppfart/garage? Bifogad bild är tomten enligt väderstreck (uppåt är Norr). Vi vill ju ha mycket sol men helst inte någon insyn och lite privata umgängesyta.. Kan man enkelt "veta" var solen står när utan att vara på plats? Även svårt att tänka sig när man har ett högt hus som skymmer..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-5-17_19-20-24.png
   
 6. C
  Husägare · Nivå 6
  På hitta.se kan du se solinformation - du kan välja datum och tid på dygnet vilket kan ge en fingervisning av solläget. Den tar dock inte hänsyn till omgivande terrängförhållanden så som berg och liknande som kan skugga.
   
 7. H
  Medlem Nivå 9
  Titta på hitta.se som föreslogs. Tänk var ni befinner olika tider på dagen. Villl ni ha sol i fönstret när ni äter lunch? Var befinner er olika tider på dygnet? Var vill ni ha sovrummen, sol på morgon eller kväll? Var vill ni ha sol på morgon, kväll, eftermiddag. Tillbringa en solig picknick dag på tomten. Det är det allra bästa!
  Eller om ni inte har långt att åka, åk ut 4 ggr vid olika tider t.ex. kl. 7, 13, 16, 20.
   
  • Laddar…
 8. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 8
  Angående placering av huset så är det svårt att säga utan att veta mer kring hur omgivningen ser ut med hus, träd, Berg, etc.

  Hur stor är tomten (mått på bredd och längd)? Är den plan?
  Hur stort hus vill ni bygga? En eller två våningar?

  Om ni bygger ett hus i linje med tomtens gränser så kommer ”baksidan” av tomten bara ha sol fram till ca kl 10 på förmiddagen så rimligtvis vill du ha en uteplats åt ”sydväst”, men där kommer det antagligen också vara mest insyn med tanke på vägen och grannhuset.
   
 9. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 8
  Jag föreslår (som någon annan redan skrivit) att du åker dit och spenderar en hel dag på tomten för att ”känna in” hur du vill ha det, hur solen rör sig, etc. Passa på att göra något annat nyttigt på tomten om det behövs :)
   
 10. Systray
  Medlem Nivå 1
  "Bakom" är det enbart skog, vägen är "framför". Grannen i väst har sina umgängesytor bort från oss, grannen i öst har inte byggt något än men kommer under året. Tomten i sig är 48 lång 28 bred. Totalt platt.

  Tanken är givetvis att (när tid finnes) spendera en dag på tomten och mäta solen. Det är mest hus huset kommer skugga som oroat mig. Vi kommer troligtvis bygga 1,5 plan i vinkel. Just nu ser det ut som att vinkeln kommer gå ut på östra sidan, bakåt. Men än är ingenting spikat.
   
 11. jonmo
  Verktygstokig · Nivå 16
  Begär ut bygglovet för granntomten österut. Det är kritisk info för att veta var ni kommer få insyn framöver.
   
  • Laddar…
 12. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 8
  Det kan vara en fördel att ha vinkel så att man bygger uteplatsen vindskyddat inne i hörnet, med kök och allrum ut mot uteplatsen. Entré, sovrum och allrum/TV-rum gör sig bra i nord/östläge.
   
  • Laddar…
 13. C
  Husägare · Nivå 6
  Programmet Google Earth Pro kan även göra någon form av solsimulering, jag har dock inte använt mig av funktionen i någon större utsträckning så jag vet inte riktigt hur bra den är. Man kan likt hitta.se ställa in datum och tid, tror även man kan simulera över tid på något sätt. Har du tur så finns din fastighet med som 3D-simulering i kartunderlaget.

  Men som andra redan sagt så är det bästa att få "boots on the ground" och reka...
   
  • Laddar…
 14. T
  Husägare · Nivå 9
  Finns även appar så man kan stå på plats och genom AR hålla upp telefonen och då på skärmen visuellt se hur solen står vid olika tider på dygnet och året. Ganska smidigt om man undrar lite om ett träd verkligen skymmer eller om ett tak är ivägen osv. Inte helt 100%, men en god vägledning.